Search This Blog

Thursday, 29 June 2017

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Β΄ Διασκεπτική Συνάντηση για το Κυπριακό της Επιτροπής των Δέκα

Σάββατο, 1η Ιουλίου, στο Ξενοδοχείο Άγιος Γεώργιος, Χλώρακα, στην Πάφο 10:30 π.μ. – 2:30 μ.μ. και από 4 μ.μ. – 6:30 μ.μ.

Η Επιτροπή των Δέκα, που αποτελείται από διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες με μακρά και βαθιά γνώση του Κυπριακού, συνέρχονται σε Β΄ Διασκεπτική Συνάντηση, με τη στήριξη και τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

Στόχος της Συναντήσεως είναι η ανάλυση και η συζήτηση από κοινού των τρεχουσών εξελίξεων, εν όψει ιδίως της Β΄ Πενταμερούς Διασκέψεως στο Κράνς Μοντανά.

Στη Συνάντηση θα συμμετάσχουν και θα καταθέσουν εισηγήσεις:

1. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Ελληνικού Στρατού και υπερασπιστής της Λευκωσίας το 1974.
2. Βασίλης Φίλιας, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Περικλής Νεάρχου, Πρέσβης ε.τ.

4. Θέμος Χ. Στοφορόπουλος, πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο.

5. Λουκάς Αξελός, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας, διευθυντής των εκδόσεων «Στοχαστής» και του περιοδικού «Τετράδια».

6. Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 

7. Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

8. Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

9. Γιώργος Κασιμάτης, Συνταγματολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

10. Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης ε.τ. 

11. Μάριος Ευρυβιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

12. Φοίβος Κλόκκαρης, Αντιστράτηγος ε.α. της Κυπριακής Εθνοφρουράς, πρώην Υπουργός Άμυνας.

Sunday, 25 June 2017

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις




Και η ματιά σταματά εκεί που συναντά κανείς ένα παλιό, ξεχασμένο χρονοντουλάπι το οποίο κρύβει άλλοτε μυστήριες, άλλοτε ρομαντικές και άλλοτε αστείες ιστορίες μέσα από μαυρόασπρες φωτογραφίες του παρελθόντος. Τότε, το ταξίδι στο παρελθόν αρχίζει και αναμνήσεις ξυπνούν…
Ψάχνοντας λοιπόν σε ένα από αυτά τα ξεχασμένα ντουλάπια με τους πολύτιμους θησαυρούς του παρελθόντος, ανακαλύψαμε μια φωτογραφία η οποία μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω, γύρω στο 1920-1930 όπου και χρονολογείται, και μας δίνει το έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση πληροφοριών που σχετίζονται με αυτή. Η φωτογραφία αυτή, απεικονίζει 2 κληρικούς που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, κλώθοντας αδρακτάν. Αναζητώντας πληροφορίες για αυτή, πήραμε όχι μόνο σημαντικές πληροφορίες για τα ίδια τα πρόσωπα που απεικονίζονται, αλλά και πληροφορίες για την υφαντική τέχνη που ηταν μιά από τις κύριες ασχολίες που είχαν στην Ζώδια. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι Ζωδιάτες μέχρι το 1974, ασχολούνταν συστηματικά με την βούφα. Ύφαινανε κυρίως πατανίες (κουρελλούδες) και πιό παλιά ύφαιναν λινά, μεταξωτά, μάλλινα και άλλα.


Οι δυο εικονειζόμενοι κληρικοί της φωτογραφίας είναι ο Παπαχαράλαμπος Παπασκάρνος Χατζηακρίδα και ο Παπα Λοής ή Παπαλοίζος Παπασολωμός. Στην πραγματικότητα η παρέα αποτελείτω απο τρείς παπάδες και όχι μόνο δυο όπως φαίνεται, λόγω του ότι δεν διασώθηκε ολόκληρη η φωτογραφία. Ο τρίτος στην παρέα ήταν ο Παπαγιωρκής. Και οι τρεις τους  είχαν καταγωγή από την Κάτω Ζώδια. Πρόκειται όπως προαναφέραμε για τρεις αγγράμματους αλλά και προοδευτικούς κληρικούς, οι οποίοι ήταν και αχώριστοι φίλοι. 
Περνώντας μια μέρα από την Ζώδια ο φωτογράφος Reno Wideson τους είδε να κάθονται δίπλα-δίπλα και να κλώθουν αδρακτάν συνομιλώντας και χαμογελώντας. Του άρεσε τόσο πολύ η εικόνα αυτή, που θέλησε να τους φωτογραφήσει. Αξιοσημείωτον είναι το γεγονός ότι, η φωτογραφία αυτή έγινε από τον ίδιο το φωτογράφο κάρτα όπου πουλιόταν στα περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία.
Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που εντυπωσίασαν τόσο τον Reno Wideson


Παπασκάρνος 
Ο Παπασκάρνος γενήθηκε το 1870 και απεβίωσε το 1940. Ήταν παπάς όπως ο παππούς του από την μητέρα του. Μάλιστα με το ίδιο όνομα και το ίδιο επίθετο. Ο Παπαχαράλαμπος Παπασκάρνος ήταν αρκετά πλούσιος. Το σπίτι του ήταν απέναντι απο την εκκλησία του Σταυρού.  Ήταν πατέρας του Γιωρκή του Κκκαφά.

Παπαλοής 
Ο Παπάλοης Παπασολωμός γενήθηκε το 1866. Ο Παπαλοϊζος (Παπάλοης) το σπίτι του ήτανε στο δρόμο των καφενείων Βελάρη, Αχιλλέα, απέναντι απο το σπίτι του Γεωρκή του Κασινιού. Ο Παπαλοής είχε 5 παιδιά  Ήταν πατέρας του Μιχαήλη Ξάνθου, δάσκαλου και ύστερα ιερέα και της Αρκοντούς που παντρεύτηκε τον Αντωνή του Καππαλίτα, σκαρπάρη απο την Πάνω Ζώδια. Όταν έκανε το πρώτο της παιδί, ήταν κορίτσι. Το χόρευε και όταν του τραγουδούσε έλεγε. “Τίνος ε΄νι τούτ’ η κόρη ‘εν της Αρκοντούς τ’ Αντώνη, του Παπαλοή αγγόνι τζαι του Καππαλίτ’ ακόμη” 

Παπάγιωρκης
Ήταν γιός του Χατζηνικόλα του δασκάλου. Ήταν εύπορος αλλά είχε και πολλά παιδιά. Παιδιά του λοιπόν ήταν ο Νικόλας, ο Νικηφόρος, που υπηρετούσε στον στρατό σαν μουλάρη, για πολλά χρόνια σαν αγροφύλακας και παιδονόμος στο Αρρεναγωγείο, ο επιλεγμένος δάσκαλος, ο Χαμπής, η Μελανή, η γυναίκα του Γεωρκή του Κκαφά, ο ιερομόναχος Κύκκου Γεράσιμος (κατά κόσμο Στυλιανός), ο Ανδρέας που παντρεύτηκε την Θεογνώσαν του Θεολόγου την επιλεγόμενη Καλή. 

Ποιος ήταν ο Reno Wideson;

Ο φωτογράφος Reno Wideson παρά το Αγγλικό του όνομα θεωρούσε τον εαυτό του Ελληνοκύπριο. Ο πατέρας του Οδυσσεάς Ευρυβιάδης από την Λάρνακα, είχε ιοθετήσει το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Wideson όταν ήταν εκδότης του σχολικού περιοδικού Canon Newham's της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας αλλά και αργότερα το χρησιμοποιούσε αντί του Ελληνικού του πατρόνυμου. Οι πλήστες φωτογραφίες της  Κύπρου από παλιά που αρκετοί έχουμε συναντήσει είναι του ιδίου. 
Ο Reno Wideson υπήρξε δημόσιος υπάλληλος και αξιωματούχος στην Κυπριακή Διοίκηση όταν το νησί ήταν αποικία της Αγγλίας. Λόγο της θέσης του ταξίδευε σε όλη την Κύπρο. Το 1949 διορίστικε στο νεοσύστατο Γραφείο τουριστικής ανάπτυξης. Εκμεταλλευόμενος την θέση του και το πάθος του για την φωτογραφική,  αποθανάτισε αρκετές σκηνές και τοπία της Κύπρου κατά την διάρκει των ταξιδιών του. 
Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονταν τακτικά στο Κυπριακό Ημερολόγιο αλλά και σε εκδόσεις όπως βιβλία .περιοδικά και διαφημιστικών εντύπων που προωθούσαν τον Κυρπιακό Τουρισμό σε παγκόσμια εμβέλεια. Το 1956 διορίστηκε Υπεύθυνος Ταινιών της υπηρεσίας του πειραματικού Κυπριακού πρακτορείου ειδήσεων (Head of Films of the experimental Cyprus Broadcasting Television Service) . Το 1960  διορίστηκε στο  B.B.C. Λονδίνου αρχικά ως Film Operations Manager και αργότερα σε άλλες θέσεις μέχρι το 1977 οπότε και αφυπηρέτησε για να αφοσιωθεί στην τέχνη που αγαπούσε την ζωγραφική και την φωτογραφία.

Η υφαντική τέχνη στη Ζώδια 
Η υφαντική ήταν μιά από τις σημαντικότερες ασχολίες που είχαν οι κάτοικοι του χωριού. Η Ζώδια και η ευρύτερη περιοχή Μόρφου ήταν η κατεξοχήν περιοχή παραγωγής λιναριού.
Η τέχνη αυτή ωστόσο επέβαλλε το κούρεμα προβάτων όπου όσοι ασχολούνταν με αυτή, έπαιρναν το μαλλί και το και έπλεκαν. Το έκαναν κλωστές  και το χρησιμοποιούσαν στις βούφες για να κάνουν κυρίως μάλλινα σεντόνια. Αυτού του είδους η υφαντουργία αποτελούσε επιπλέον εισόδημα, διόλου ευκαταφρόνητο. Είναι άγνωστο πότε άρχισε η παραγωγή λιναριού στην περιοχή αλλά γραπτές αναφορές των μοναχών της Ασίνου επιβεβαιώνουν την παραγωγή λιναριού στη Ζώδια και Κατωκοπιά το 1319 μ.Χ. Μαρτυρούν επίσης τη συμβολή του Οβγού ποταμού στην κατεργασία του λιναριού. William Bevan, Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας, “Notes of Agriculture of Cyprus and its Products” έκδοση 1919. 
Αναφέρει επίσης ότι για κάθε σκάλα χρειαζόταν 17-22 οκάδες (20 - 26 κιλά) σπόρος και η παραγωγή της κάθε σκάλας ήταν 100-300 οκάδες (120- 360 κιλά) σπόρος λιναριού, μέρος του οποίου χρησιμοποιείτο για σπορά και ο υπόλοιπος πουλιόταν για την παραγωγή λινελαίου. Κάθε σκάλα παρήγαγε επίσης 80-100 οκάδες (96– 120 κιλά) ίνες λιναριού. Μετά τον θερισμό όλη η παραγωγή όλων των χωριών μεταφερόταν στον βροχό του Οβγού ποταμού και από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβρη ειδικοί βροχάρηδες τον φούσκωναν (η κάθε Κοινότητα είχε τη θέση της). Η παραγωγή του κάθε γεωργού ξεχωριστά φούσκωνε για 22 ημέρες στα υφάλμυρα νερά του βροχάρη ποταμού Οβγού. 
Μετά τον βροχό, οι γεωργοί φόρτωναν τα νημάθκια του λιναριού και τα μετέφεραν σε αλώνια και στα δώματα για την τελική ξήρανση. Κατόπιν γινόταν ειδική επεξεργασία με ξύλινο εργαλείο, τη μελιτζιάν, για να ξεχωρίσουν τις ίνες από το χονδρότερο υλικό ( το λινόξυλο). Από τις ίνες με το αδράκτι έφτιαχναν τα λινά νήματα από τα οποία οι υφάντρες ύφαιναν τα λινά υφάσματα. Η περιοχή, για πολλές δεκαετίες, προμήθευε το λινό ύφασμα για τα Λευκαρίτικα κεντήματα. Παρήγαν επίσης μάλλινα νήματα από το μαλλί των προβάτων τους αλλά και μεταξωτά νήματα από την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Οι υφάντρες συνδύαζαν τα νήματα αυτά με τα λινά και ύφαιναν λινομάλλινα και λινομέταξα υφάσματα για διάφορες χρήσεις Οι Ζωδιάτες ασχολούνταν συστηματικά με την υφαντική και αποτελούσε μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος μαζί με την ξηροκαλιέργεια και την καλιέργεια εσπεριδοειδών.


Στην φωτογραφία πιο πάνω βλέπουμε τον Παπάλοη μαζί με δυο άλλους εικονιζόμενους να χρησιμοποιούν τον/την άτρακτο. Ουσιαστικά μετατρέπαν σε χοντρή κλωστή το σκουλλί του λυναριού. 
Σύμφωνα με αρχαία πηγή, άτρακτος ήταν ένα κλωστικόν όργανον έκ μικράς ξύλινης ράβδου, αποληγούσης προς τά άνω εις άγκιστρον ή έγκοπήν κσι φερούσης προς τά κάτω σφόνδυλον. Χρησιμεύει όπως στρεφόμενη περί τόν άξονα της κλώθη τήν έκ της ήλακάτης (ρόκας) έλκομένην ύφαντικήν ύλην (έριον, βάμβακα κλπ). Έν τω κλωστικω μηχανήματι καλείται άνάλογον χαλύβδινον όργανον τό όποιον στρέφει τό νήμα. Ο αδρακτάς (αδράχτι) ήταν επίσης ξύλινο εργαλείο με το οποίο με το οποίο έγνεθαν το μαλλί. 



Tuesday, 20 June 2017

Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Κύπρο το 2017: Ετήσια έκθεση Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών: Σύγκριση δυνάμεων, Συμπεράσματα και Διαπιστώσεις

Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 παρουσιάζονται πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια. Η αριθμητική ισχύς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων έχει επανέλθει στα προηγούμενα της επίπεδα. Η οικονομική κρίση και άλλοι παράγοντες όπως η μείωση της θητείας, θέτει τη δύναμη της Ε.Φ. σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και καθιστά το θέμα της ΑΟΖ ιδιαίτερα ευαίσθητο αντικείμενο πιέσεων στο Κυπριακό. 
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Κύπρο το 2017.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, τα οποία παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ Άριστος Αριστοτέλους, η Λευκωσία εκτός από διπλωματικά διαβήματα, δεν διαθέτει καμία απολύτως στρατιωτική απάντηση στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή. 
Συνεπώς η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, είναι πλήρως εκτεθειμένη στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η Τουρκία διατηρεί συντριπτική και αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή στο κυπριακό χώρο σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία.
Το γεγονός αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην Α.Ο.Ζ., αλλά αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα παρεμπόδισης των διεξαγόμενων εκεί εργασιών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, καθώς και άσκησης πιέσεων στο Κυπριακό. 
Συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο 

Η αριθμητική ισχύς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων έχει επανέλθει στα προηγούμενα της επίπεδα, ήτοι στις 43,000 που ήταν πριν την μεταφορά ενός τάγματος στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Η δε μείωση του αριθμού των κληρωτών στην Εθνική Φρουρά ένεκα μειωμένου ρυθμού γεννητικότητας και δεκατετράμηνης θητείας, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των αναγκαίων εξισορροπητικών ρυθμίσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, οργάνωση, αλλά και η μη αναπλήρωση ή ενίσχυση του οπλοστασίου της τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό, διεύρυνε περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα διαφορά με την τουρκική πλευρά, όχι μόνο αριθμητικά αλλά και λειτουργικά. 
Η πρόσληψη 2,700 ΣΥ.ΟΠ (επαγγελματίες οπλίτες) όπως και η προσεχτική άσκηση αμυντικής διπλωματίας είναι στοιχεία βοηθητικά, ουδόλως όμως συμπληρώνουν τα κενά ικανοτήτων ή βελτιώνουν ουσιαστικά τη μαχητικότητα της Ε.Φ.
Επίσης οι περιορισμοί στον οικονομικό τομέα ένεκα και της οικονομικής κρίσης και οι πολιτικές προτεραιότητες διαδοχικών κυπριακών κυβερνήσεων ως προς τη διάθεση οικονομικών πόρων, λειτούργησαν σε βάρος του αμυντικού τομέα. Τα τελευταία χρόνια είτε είναι ανύπαρκτα είτε έχουν καθηλωθεί εντελώς οποιοδήποτε σοβαρά προγράμματα ενίσχυσης ή ανάπτυξης των ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς, ο δε τομέας της συντήρησης και της εξασφάλισης ορισμένων αναγκαίων ανταλλακτικών διέρχονται περίοδο δυσκολιών. Η μόνη ενίσχυση που έχει σημειωθεί είναι η πρόσφατη δωρεά παραχώρηση ενός σκάφους από το Ομάν που έχει μετατραπεί σε στρατιωτικού χαρακτήρα πλοίο ανοικτής θαλάσσης για την Ε.Φ. χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι δυνατότητες στη ναυτική βάση για να το φιλοξενεί.
Ως εκ τούτου καθιστά το θέμα της Α.Ο.Ζ. ένα ευαίσθητο σημείο άσκησης στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό. Η κυπριακή Α.Ο.Ζ. είναι πλήρως εκτεθειμένη στις Δυνάμεις αυτές, δεδομένου ότι η Λευκωσία εκτός από διπλωματικά διαβήματα δεν διαθέτει καμία απολύτως στρατιωτική απάντηση στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή. Το γεγονός αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην Α.Ο.Ζ. αλλά αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα παρεμπόδισης των διεξαγόμενων εκεί εργασιών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, καθώς και άσκησης πιέσεων στο Κυπριακό.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Σώμα Στρατού 
1
Σώμα Στρατού
1
Μεραρχίες Πεζικού
2
Μεραρχίες Πεζικού
2
Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία
1
Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
1
Ταξιαρχίες Πεζικού
2
Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
1


Τάγματα Ειδικών Δυνάμεων
1
Σύνταγμα Καταδρομών
1
Τάγματα Καταδρομών
2

Η Διοίκηση της Εθνικής Φρουράς με έδρα τη Λευκωσία. περιλαμβάνει όλους τους κλάδους (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία). Την κύρια δύναμη αποτελούν οι δυνάμεις Στρατού, που συγκροτούνται σε μεραρχίες και ταξιαρχίες και οι οποίες υπάγονται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς.
Οι δυνάμεις στα κατεχόμενα προέρχονται από την 3η Στρατιά, που έχει έδρα την Ερζινζάν στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα σώμα στρατού, το οποίο χωρίζεται σε δύο μεραρχίες, την 28η Μεραρχία και την 39η και την ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ, σε δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και τάγματα ειδικών δυνάμεων και καταδρομών. 
Oι τουρκοκυπριακές δυνάμεις αποτελούνται από 7 τάγματα πεζικού και διαθέτουν ελαφρύ οπλισμό. 

Σύνθεση Έμψυχου δυναμικού

ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ & ΕΛΔΥΚ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Έμψυχο δυναμικό Ε/Κ
10,000
Έμψυχο δυναμικό Τ/Κ
3,500
Εφεδρεία
50,000
Εφεδρεία Τ/Κ
26,000
ΕΛ.ΔΥ.Κ.
950
ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ.
43,000
Σύνολο
60,950
Σύνολο
72,000
Το έμψυχο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζει σειρά μειώσεων τα τελευταία χρόνια που το φέρουν κατά μέσον όρο να ανέρχεται συνολικά γύρω στις 10.000 σε σύγκριση με 12.000 ή και 13.000 παλαιότερων χρόνων. Ο αριθμός των εφέδρων κυμαίνεται γύρω στις 50.000. Το δε σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού υπό τα όπλα περιλαμβανομένης και της ΕΛ.ΔΥ.Κ. (950) υπολογίζεται στις 60.950.
Η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο σε ανθρώπινο δυναμικό το 2017 εκτιμάται ότι επανήλθε στα προηγούμενα αριθμητικά του επίπεδα ήτοι στις 43.000 που ήταν πριν την απόσυρση ενός τάγματος πεζικού που είχε μεταφερθεί στην Νοτιοανατολική Τουρκία για τις ανάγκες των επιχειρήσεων στην περιοχή. Προστιθεμένων των 3.500 Τουρκοκύπριων ενόπλων και 26.000 εφέδρων, ο συνολικός αριθμός της δύναμης αυτής ανέρχεται στις 72.000.
Οι Τουρκοκυπριακές εφεδρείες αριθμούν γύρω στις 26.000. 11.000 προορίζονται για την πρώτη γραμμή,  10.000 για τη δεύτερη γραμμή και 5.000 για την τρίτη γραμμή.  
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:
• Το ισοζύγιο δυνάμεων για τη Λευκωσία εμφανίζεται δυσμενέστερο το 2017, καθώς απέναντι στις 10.000 έμψυχου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς, η Άγκυρα αντιπαρατάσσει 43.000 στρατεύματα. (δηλ. αναλογούν 4,3 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε ένα Εθνοφρουρό σε σύγκριση με 3.5 τον περασμένο χρόνο).
• Όσον αφορά το σύνολο των δυνάμεων στις δύο πλευρές, οι αριθμητικές αναλογίες παραμένουν σχεδόν ένας Εθνοφρουρός για κάθε 1.2 Τούρκους στρατιώτες (1: 1.2).

Σύνθεση οπλοστασίου

Η κατάσταση το 2017 όσον αφορά το βασικό εξοπλισμό των δύο πλευρών στην Κύπρο δεν έχει βασικά μεταβληθεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια όπως παραθέτουμε πιο κάτω.

Άρματα Μάχης

 Η Εθνική Φρουρά υπολογίζεται ότι διαθέτει σήμερα 134 άρματα μάχης σε σύγκριση με 179 που διέθετε το 2011/12. Το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό σε άρματα μάχης ανέρχεται σε 348 σε σύγκριση με 449 που ήταν πριν το 2015.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι:
Για κάθε άρμα μάχης της Ε.Φ αναλογούν 2,5 τουρκικά σε σύγκριση με 2.8:1 το 2012, 5.7 :1 το 1994 και 15 : 1 το 1974. Λαμβανομένων υπόψη και των 61 Μ-48 της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της Ε.Φ. για κάθε 1.7 τουρκικά.
Η Ε.Φ. διαθέτει συνολικά 294 ΤΟΜΠ (περιλαμβανομένων και ΤΟΜΑ). Οι τουρκικές δυνάμεις διαθέτουν 627. Δηλαδή για κάθε ένα ΤΟΜΠ της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 2.1 τουρκικά.

Ναυτικό – Αεροπορία
Στους τομείς αυτούς παραμένει ουσιαστικά αναπάντητη και καθοριστικής σημασίας η απειλή και η πρόκληση που προβάλει η Τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό στον αέρα και στη θάλασσα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δωρεάν παραχώρηση ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης από το Ομάν καθώς και οι φημολογούμενες μελλοντικές αγορές πλωτών μέσων από μέρους της Κ.Δ. δεν αλλοιώνουν το ανισοζύγιο αυτό.

Άμυνα – Οικονομία
Οι προϋπολογισμοί για την άμυνα, έχουν μειωθεί από €345.4 εκ. το 2010 σε €318.9 το 2016 επηρεάζοντας τα περιορισμένα ήδη εξοπλιστικά προγράμματα της Κ.Δ. και τις διεργασίες συντήρησης και εξασφάλισης ανταλλακτικών που μειώθηκαν κατά 34,2% για τις αντίστοιχες περιόδους. Η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και στο προβλεπτό μέλλον καθιστώντας στενά τα περιθώρια οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης της Ε.Φ. Ο προϋπολογισμός για την άμυνα το 2017 ναι μεν προνοεί υψηλότερες συνολικές δαπάνες ύψους €352 εκ. αλλά αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο μισθολόγιο των νέων ΣΥ.ΟΠ.
Η ανάγκη είναι επιβεβλημένη  για συνεχή  εκπαίδευση του προσωπικού μόνιμου και εφέδρων  για να αναχαιτιστεί  ο Τούρκος εισβολέας . Πρέπει να επανέλθει η άσκηση Νικηφόρος-Τοξότης για ουσιαστική επαναφορά του  δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η Κύπρος θα είναι μόνο ασφαλής κάτω από τα ένδοξα φτερά  της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.  Η στρατιωτική βάση Αντρέας Παπανδρέου  πρέπει να αναβαθμιστεί  ώστε να  2 πολεμικά αεροπλάνα έξ Ελλάδος να βρίσκονται  σε επιφυλακή   επί Κυπριακού Εδάφους συνεχώς. Επίσης   μια επιπλέον επιλαρχία  αρμάτων  οποιοδήποτε τύπου μαζί με ένα τάγμα μηχανοκίνητου πεζικού θα θωρακίσει την αμυντική γραμμή και θα δωθεί η ευκαιρία αντεπίθεσης   και οπισθοχώρησης του Τούρκικου σκυλιού. Το κυριότερο συστατικό της επιτυχίας  είναι το προσωπικό. Ο καθένας απ’ εμάς πρέπει αυτές τις στιγμές που διανύουμε να κλείσει τ’αύτια  στα καλέσματα των σειρήνων της  εθνικής επανάπαυσης και των καλεσμάτων της επανένωσης. Ο κάθε Έλληνας Κύπριος πρέπει να κατανοήσει ότι πάνω απ’όλα η πατρίδα και να ‘ναι   έτοιμος   να υπερασπιστεί και να θυσιαστεί υπέρ βωμών και εστιών όταν τον καλέσει το πολεμικό προσκλητήριο.
Βρετανικές δυνάμεις: “Οperation Shader”

Η βασική δύναμη των Βρετανών σε ανθρώπινο δυναμικό στην Κύπρο ανέρχεται στις 2270, ενώ σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές τους ανάγκες στην περιοχή έχουν ενισχυθεί με πρόσθετες αεροπορικές δυνάμεις. Ένα σμήνος μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado GR4 και 6 Typhoon FGR4, σταθμεύουν στο Ακρωτήρι για δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στα πλαίσια της “Οperation Shader”.
Στα ίδια σχεδόν επίπεδα όπως τον προηγούμενο χρόνο παραμένουν οι δυνάμεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που ανέρχεται στα 958 άτομα.

Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών

Saturday, 10 June 2017

ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ Κουρσεμένο Ακροθαλάσσι και άλλα διηγήματα


Κουρσεμένο Ακροθαλάσσι και άλλα διηγήματα του Βασίλη Χαραλάμπους 

Εκδόσεις Λαογραφικού και Αθλητικού Ομίλου Ζωδιατών



Ο Λαογραφικός και Αθλητικός Όμιλος Ζωδιατών, παράμενωντας πιστός στου σκοπούς ίδρυσης του και την προσφορά του στον πολιτισμό και τον λαογραφία του τόπου μας, μετά την επιτύχια του "Ύμνου για τις Ζώδιες" και την συλλογή φωτογραφικού υλικού της Ζώδιας απο τα παλιά και σύγχρονες, συνεχίζει το έργο του και εκδίδει διηγήματα του συγχωριανού μας Βασίλη Χαραλάμπους απο την Κάτω Ζώδια.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει σύντομα. 


Με την ευγενική συμπαράσταση του συγχωριανού μας κ. Γιαννάκη Δημητριάδη, ο Λαογραφικός και Αθλητικός Όμιλος Ζωδιατών εκδίδει τα διηγήματα της συλλογής "Κουρσεμένο Ακροθαλάσσι και άλλα διηγήματα" του Βασίλη Χαραλάμπους τα οποία είναι ως επί το πλείστον ιστορίες των ανθρώπων του λαού. 



"Κουρσεμένο Ακροθαλάσσι και άλλα διηγήματα"

Στα διηγήματα αυτά υπάρχει έντονη η ανθρωπιά, η τιμιότητα, η καταλλαγή, η συγχωρητικότητα, η γενναιόδωρη ανταπόδοση του οφειλομένου στον αδικούμενο, το αφιλοχρήματο, η τιμιλοτητα και η θυσιαστική αγάπη. Στη συλλογή αυτή εμπεριέχονται και κάποια διηγήματα τα οποία αφορούν τον ιστορικό πόνο της Ρωμιοσύνης, όπως τα δύσκολα χρόνια της σκλαβίας στους Ενέτους, τους Τούρκους και του Άγγλους.  Ακόμα και σε αυτά τα διηγήματα, εκτός απο την αγάπη στο δίκαιο και την αλήθεια, ενυπάρχει η τιμιότητα, η καλοσύνη και η θυσιαστική αγάπη. 


Η αφιέρωση των διηγημάτων αυτών, σε κείνους που μας μάθανε, για κείνο το δίκιο που την αγάπη λογιάζει και για κείνη την αγάπη που το δίκιο που την αγάπη λογιάζει. Τη διόρθωση ευγενώς ανέλαβε ο φιλόλογος κ. Φοίβος Πρωτοπαπάς. Μέρος των εσόδων θα δοθούν για άπορους συγχωριανούς μας και τα υπόλοιπα για τις ανάγκες του Ομίλου μας.

Ο συγγραφέας

Ο Βασίλης Χαραλάμπους κατάγεται απο την Κάτω Ζώδια και έχει στο ενργητικό του συγγραφικό έργο όπως την "Η καθατζιέρκατζιη του Λωξαντρή" και άλλα διηγήματα. Αρθρογαφεί στην εφημερίδα Ζωδιάτικα Νέα. Έχει ζωγραφίσει τοπία και εκκλησίες σε ακουρέλες όπως τις εκκλησίες της Ζώδιας, του Αγίου Μάμα της Μόρφου, το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, του Βουφαβέντο, 
ΑΓΙΟΣ ΕΥΛΑΛΙΟΣ – ΛΑΜΠΟΥΣΑ