|
Πέτρος Χατζιηβύρας |
Απεβίωσε πρόσφατα τον Απρίλιο του 2018, ο αγαπητός συγχωριανός μας Πέτρος Χατζιηβύρας του Χριστόδουλου (Τοούλα) και της Ελένης. Η κηδεία του τελεστικέ την Παρασκευή 27/4 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Αγλαντζιάς όπου ήταν και ο τελευταίος τόπος διαμονής του μετά το 1974. Ήταν παντρεμένος με την Ανδρούλλα Σολωμού Κασσού και είχε 2 κόρες, την μ. Εύη και την Χριστίνα και 1 γιο τον μ. Σόλωνα. Δεν άντεξε τον πρόωρο χαμό του γαμπρού του Μάριου και της θυγατέρας του Εύης που νικήθηκαν από την επάρατη νόσο. Απεβίωσε με τον καημό να επιστρέψει στο χωριό του και να ηγηθεί της Φιλαρμονικής του χωριού.
Ο Πέτρος είχε πλούσια και ποικιλόμορφη συνεισφορά στη Ζώδια αφού ήταν στην στρατιά των εθνικοφρόνων που το απόδειξαν έμπρακτα όταν η πατρίδα τους κάλεσε, στρατεύτηκαν δίχως δισταγμούς. Συμμετείχε το 1963 στον Λόχο Εφεδρείας της Κάτω Ζώδιας που συστάθηκε κατά της Τουρκικής Ανταρσίας.
Αυτοδίδακτος μουσικός ο ίδιος ανάπτυξε πλούσιο έργο στην Ζώδια καθώς πρωτοστάτησε στην δημιουργία της φιλαρμονικής των Εθνικόφρονών Σωματείων Κάτω Ζώδιας. Με την σημαντική του βοήθεια και καθοδήγηση αγοράστηκαν όργανα πέραν από τα παραδοσιακά, όπως πνευστά και κρουστά και πρωτοστάτησε στον να δημιουργηθεί μια αξιόλογη φιλαρμονική με παρουσία και δράση που συνέβαλε στον εθνικό προσανατολισμό της Ζώδιας. Μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της, η φιλαρμονική ομόρφυνε με τις μελωδίες της τις εθνικές εορτές και ηγείτο τον παρελάσεων στην Ζώδια σκορπώντας άκρατο ενθουσιασμό και υπερηφάνεια στο χωριό μας.
Η δραστηριότητα της φιλαρμονικής δεν περιορίζετε στα στενά πλαίσια του χωριού μας, αλλά επεκτείνετε στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια επετειακών θρησκευτικών ή εθνικών εορτών. Η Φιλαρμονική ανταποκρίθηκε σε σωρεία προσκλήσεων και ηγήθηκε παρελάσεων σε πολλές εθνικές και εργατικές εορτές που οργανώθηκαν μαζικά στην κωμόπολη Μόρφου και στην Λευκωσία.
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η παρουσία της φιλαρμονικής στις διάφορες εκδηλώσεις αποτελούσε εξαιρετική τιμή για τα Εθνικόφρονα Σωματεία της Ζώδιας αλλά και για την Ζώδια και αντανακλούσε σε ολόκληρη μας την κοινότητα.
Ως στυλοβάτης και δημιουργός της Φιλαρμονικής, ο Πέτρος αναφέρει μεταξύ άλλων την επίδραση που είχε στους νέους μας και την Παγκύπρια προβολή των Σωματείων μας.
Απόσπασμα Από το βιβλίο του Χαράλαμπου ΧατζIηστυλλή “Οι εθνικόφρονες Οργανώσεις Κάτω Ζώδιας” σελ. 81-84 κεφ. ΙΙΙ, εκδ. Εθνικόφρωνα Σωματεία Ν.Π.Γιάγκου-1994, διαβάζουμε τα λόγια του αείμνηστου Πέτρου
“Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να εκφρασθώ για τα προσφιλή μου Εθνικόφρονα Σωματεία του χωριού μου, τα οποία συνέτειναν ευεργετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και την ορθή ένταξη μου στην κοινωνία. Με τη σωστή καθοδήγηση τους, τις προγραμματισμένες δραστηριότητες τους σε όλους του τομείς, κατόρθωναν να προσανατολίσουν την νεολαία μας στις αρχές των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών και να συμβάλουν θετικά στην αλματώδη πρόοδο της κοινότητας μας. Είμαι ευτυχής που μεγάλωσα και εγώ σ΄αυτά τα Σωματεία και είμαι βέβαιος ότι η αξιοπρεπής ένταξη μου στην κοινωνία οφείλεται αποκλειστικά στη ορθή τους καθοδήγηση. Αλλά νοιώθω και περηφάνεια που ήμουν πάντοτε ψυχικά έτοιμος σε στιγμές ανάγκης να στρατευθώ στο συνεχή αγώνα που διεξήγαγαν τα Σωματεία μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Και όταν αποφάσισαν την επέκταση των δραστηριοτήτων με τη δημιουργία φιλαρμονικής, ανέλαβα χωρίς ενδοιασμούς την πλήρη ευθύνη για τη συγκρότηση και κατάρτιση της. Η αποφασιστικότητα του διοικητικού συμβουλίου να αγοράσει σοβαρό αριθμό πνευστών και κρουστών οργάνων, η μεγάλη ανταπόκριση των νέων μας να συμμετάσχουν στη φιλαρμονική, κατέστησαν δυνατό σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Δειλά δειλά αλλά σταθερά η φιλαρμονική που αποτελείτο πέραν από εξήντα άτομα και ποικιλία οργάνων από σαξόφωνα, κλαρίνα, τρομπέτες, ταμπούρλα και σάλπιγγες ήταν έτοιμη και ηγείτο των παρελάσεων και ηγείτο των παρελάσεων εθνικών επετείων και άλλων εκδηλώσεων.
Με την πάροδο του χρόνου η φιλαρμονική έγινε ένα αξιόλογο συγκρότημα και απέκτησε φήμη σε ολόκληρη την επαρχία σε βαθμό που χρησιμοποιείτο και σε μαζικές παρελάσεις της περιοχής, όπως την Κωμόπολη Μόρφου και τη Λευκωσία.
Λάμπρυνε πάντοτε με την παρουσία της όλες της εκδηλώσεις και έδινε εθνικό παλμό στις παρελάσεις προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμό.
Πέραν όμως από την προσφορά αυτή προκάλεσε και το ενδιαφέρον πολλών νέων μας για τη μουσική, αρκετοί από τους οποίους την ακολούθησαν και διαπρέπουν σήμερα στο επάγγελμα.
Είναι από τις ωραιότερες και αλησμόνητες αναμνήσεις μου, από το κατεχόμενο χωριό μας και θα είμαι ευτυχής να καταξιωθώ να ηγηθώ τις φιλαρμονικής αυτής κατά πανηγυρικό τρόπο κατά την άγια εκείνη μέρα της επιστροφής στη γή που μας γέννησε, στην γή των πατέρων μας."
Η επιβλητική παρουσία της φιλαρμονικής σε εορτασμούς της Πρωτομαγίας της ΣΕΚ στη Λευκωσία