Search This Blog

Saturday, 30 April 2016

Το Άγιος Φώς και ο Άγιος Ισμαήλ.........





Συνεχίζεται μέχρι σήμερα στον Πανάγιο τάφο η δωρεά του θείου φωτός. Με το Αγιο Φως αισθανόμαστε κάθε φορά την παρουσία του Θεού κοντά μας και αισθανόμαστε ένα δέος με το Δεύτε λάβετε Φώς

Το Αγιο Φως συμβολίζει αλλά και υπενθυμίζει με θαυματουργικό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού. Είναι ένα Θεόσταλτο θαύμα δια μέσου των αιώνων από το Φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός, για τον κόσμο. Η επιστήμη δεν έχει την δυνατότητα να εξηγήσει αυτό το μεγάλο θαύμα και αυτή την φορά προς τιμή της δεν τόλμησε να αποφανθεί ούτε θεωρητικά. Σε ένα αληθινό θαύμα άλλωστε πως να αποφανθεί η επιστήμη;

Πολλοί βλέπουν κάθε έτος το Αγιο Φως και αισθάνονται την παρουσία του Θεού ανάμεσά τους. Αυτό ακριβώς το Αγιο Φως να φωτίζει όλη την ανθρωπότητα για ένα καλύτερο αύριο.


Για όσους απο εσάς δεν πιστεύουν στο Άγιο Φώς, ακόμα και για τους άπιστους αλλά και τους πιο δύσκολους πιστούς, υπάρχει πάντα έναΙστορικό γεγονός να τους διαψεύσει. 

Το Άγιο Φως συμβολίζει αλλά και υπενθυμίζει με θαυματουργικό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού. Είναι ένα Θεόσταλτο θαύμα δια μέσου των αιώνων από το Φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός, για τον κόσμο. Ο μόνος που μπορεί να φανερώσει το Άγιο Φώς είναι ο Ορθόδοξος Πατριάρχης. 

Η τελετή αρχίζει με τον σωματικό έλεγχο του σημείου στον Πανίερο Ναότης Αναστάσεων και τον σωματικό έλεγχο του Ορθόδοξου Πατριάρχη για να βεβαιωθούν ότι δεν κουβαλάει μαζί του σύνεργα ή αναπτίρα.
Η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός τελείται σε  κλίμα κατάνυξης. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, θα φανερώσει και θα μεταδώσει το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως». Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης παραδίδει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας. 

Το Άγιο Φώς θα φανερωθεί αφού ο Ορθόδοξος ιερέας προσευχηθεί. Είναι μια μοναδική προσευχή που βρίσκεται πουθενά γραμμένη και που μεταφέρεται απο τον ένα Πατριάρχη των Ιεροσολύμων στον άλλο. Μόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης λοιπόν έχει το προνόμιο και την εξουσία να βγάζει το Άγιο Φως. Κατά καιρούς έχουν γίνει απόπειρες και από άλλα δόγματα να βγάλουν το Άγιο Φως αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον.


Το 1549μ.Χ. σύμφωνα πάντα με ιστορικές καταγραφές, οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το Άγιο Φως. Πράγματι, ο σουλτάνος τους έδωσε την άδεια. Ο Ορόδοξος Ιερέας μεταφέρθηκε εκτός του Ναού και οι Αρμένιοι μπήκαν μέσα στον Ναό και τον κλείδωσαν.  Προσπάθησαν με δεήσεις και προσευχές αλλά κανένα αποτέλεσμα. Ο Αρμένιος Πατριάρχης εισήλθε και εξήλθε του σημείου αρκετές φορές προτρέποντας τους πιστούς να προσεχυχηθούν μαζί του αλλά κανένα αποτέλεσμα. 

Γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης όταν είδε τους Αρμένιους να βρίσκονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γονάτισε έξω στην είσοδο του Ναού κοντά σε μία από τις κολόνες. Ξαφνικά η κολόνα σχίστηκε και βγήκε το Αγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχη. 

Ο Αγαρηνός Εμίρης Ισμάηλ παρακολουθούσε τα γεγονότα από τον μιναρέ του τζαμίου που βρίσκονταν απέναντι από τον Ναό



Η κολώνα αυτή, ραϊσμένη μέχρι σήμερα, δείχνει τήν αλήθεια τής Ορθοδοξίας!

Μόλις είδε τα γεγονότα φώναξε "Μεγάλη η πίστη των Χριστιανών! 'Ενας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός των Χριστιανών. Πιστεύω στον Αναστάντα εκ νεκρών Χριστόν. Τον προσκυνώ ως Θεό μου".
Μετά από αυτή την ομολογία του πήδησε από τον μιναρέ, ή κατα μια άλλη πιο πιθανή εκδοχή, μαινόμενο πλήθος μουσουλμάνων ανέβηκαν και τον γκρέμισαν απο τον μιναρέ. Κατά την πτώση του όμως δεν έπαθε τίποτα. Τότε οι μουσουλμάνοι τον έπιασαν και τον αποκεφάλισαν. Το άγιο λείψανό του φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγίας των Ιεροσολύμων και η μνήμη του Αγίου Ισμάηλ γιορτάζεται απο το Ορθόδοξη Εκκλησία. 






Για όσους το ψάχνουν ακόμα ή αρνούνται το Άγιο Φώς υπάρχουν και οι επιστημονικές αποδείξεις που βρήκαμε στο διαδίκτυο. (Πηγές: scarlakidis.gr, orthodox-world)

Ο κ. Χαράλαμπος Σκαρλακίδης, Αρχιτέκτων και καθηγητής σχεδιαστικών προγραμμάτων μέσω Η/Υ στο βιβλίο του, «Άγιον Φως. Το θαύμα του Μεγάλου Σαββάτου στον Τάφο του Χριστού· σαράντα δύο ιστορικές μαρτυρίες (9ος - 16ος αι.)», αναφέρει τα εξής:

"Το Πάσχα του 2008, η ρωγμή του κίονα αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης του Αντρέι Βολκόβ. Ο Ρώσος φυσικός απέστειλε υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες της ρωγμής σε έναν συμπατριώτη του ειδικό επιστήμονα, τον καθηγητή Εβγκένι Μιχάηλοβιτς Μορόζοβ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο στο επιστημονικό πεδίο της Μηχανικής των Θραύσεων (Fracture Mechanics) και της Φυσικής της Αντοχής των Υλικών (Physics of Strength of Materials).

Η Μηχανική των Θραύσεων είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των θραύσεων και του σχηματισμού ρωγμών στα υλικά. Χρησιμοποιεί μεθόδους αναλυτικής μηχανικής για να υπολογίσει τη δύναμη που ασκείται κατά τον σχηματισμό μιας ρωγμής, καθώς και πειραματικές μεθόδους που υπολογίζουν την αντοχή ενός υλικού στη θραύση και τη ρηγμάτωσή του.





Ο καθηγητής Εβγκένι Μορόζοβ και το τελευταίο επιστημονικό σύγγραμμά του, με τίτλο Ελαστοπλαστική Μηχανική των Θραύσεων,10 το οποίο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της σύγχρονης εργαστηριακής έρευνας σχετικά με την θεωρία των ρωγμών και εξετάζει ζητήματα συμπεριφοράς των σωμάτων που έχουν υποστεί ρωγμές – από τα κριτήρια ανάπτυξής τους μέχρι πιο περίπλοκα προβλήματα της Μηχανικής των Θραύσεων.



Ο καθηγητής Εβγκένι Μορόζοβ, αφού εξέτασε αναλυτικά τις φωτογραφίες της ρωγμής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή θα μπορούσε να παραχθεί μόνο ως αποτέλεσμα ηλεκτρικής εκκένωσης!

Ο Αντρέι Βολκόβ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Εβγκένι Μορόζοβ για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρει τα εξής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βέρα:



Вот это совпадение, что именно на Пасху, когда Огонь не сошёл, появилась трещина, – разве не чудо? Можно, конечно, усомниться, мол, всё было подстроено и трещину на колонне сделали искусственным путём. Мы обратились за консультацией к Евгению Михайловичу Морозову – он ведущий специалист в области механики разрушения не только в России, но и в мире, автор более 800 научных работ по этой теме. Евгений Михайлович исследовал предоставленные ему подробные снимки трещины и однозначно заключил, что она могла появиться только в результате электрического разряда, такова её структура. О чём это говорит? Что подделать трещину никак не могли: это ж какой электрогенератор нужно иметь, да ещё в XVI веке, когда о существовании электричества понятия не имели!11

«Αυτή η σύμπτωση, ότι το Πάσχα ακριβώς, όταν δεν κατήλθε το Φως, εμφανίστηκε η ρωγμή – δεν είναι ένα θαύμα; Βεβαίως, μπορεί να πει κανείς, ότι όλα ήταν στημένα και ότι η ρωγμή στον κίονα είχε παραχθεί με τεχνητό τρόπο. Απευθυνθήκαμε για πληροφορίες στον Εβγκένι Μιχάηλοβιτς Μορόζοβ που είναι κορυφαίος ειδικός στον τομέα της Μηχανικής των Θραύσεων όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει γράψει πάνω από 800 επιστημονικά συγγράμματα για το θέμα αυτό. Ο Εβγκένι Μιχάηλοβιτς εξέτασε τις αναλυτικές φωτογραφίες της ρωγμής και δήλωσε ρητά ότι αυτή μπορούσε να εμφανιστεί μόνο ως αποτέλεσμα ηλεκτρικής εκκένωσης, τέτοια είναι η δομή της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ήταν πλήρως αδύνατον να κατασκευάσει κανείς τη ρωγμή αυτή: φανταστείτε, πόσο δυνατό μετασχηματιστή θα έπρεπε να είχε κανείς, και ιδίως τον 16ο αιώνα, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα για την ύπαρξη της ηλεκτρικής ενέργειας!»

Η επιστημονική άποψη του Εβγκένι Μορόζοβ έχει αναμφισβήτητα μεγάλη βαρύτητα. Ήθελα να έχω όμως και μία δεύτερη γνώμη επί του θέματος. Γι’ αυτό, αποτάθηκα σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες του κλάδου της Μηχανικής των Θραύσεων, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Α. Παπαδόπουλο,12 στον οποίο απέστειλα αναλυτικές φωτογραφίες της ρωγμής.



Ο καθηγητής Γεώργιος Α. Παπαδόπουλος.



Ο καθηγητής Παπαδόπουλος, αφού εξέτασε τις φωτογραφίες, αποφάνθηκε ότι η ρωγμή του κίονα παράχθηκε πράγματι από μία ηλεκτρική εκκένωση, η οποία εκδηλώθηκε ταυτοχρόνως με ένα σεισμικό κύμα που είχε κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω!

Αυτή τη συνδυασμένη καταπόνηση του κίονα –ηλεκτρική εκκένωση+σεισμικό κύμα– την θεωρεί ανεξήγητη και γι’ αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «θα μπορούσε κανείς να ομιλεί περί θαύματος και μόνο»!

Από πού προήλθε η εκκένωση, επιστημονικώς, παραμένει άγνωστο.

Ο καθηγητής Παπαδόπουλος, σε απαντητική του επιστολή, μετά από σχετικό αίτημά μου μέσω email, αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ κύριε Σκαρλακίδη,

Σας ευχαριστώ για το e-mail σας την 31/1/2010. Πιστεύω να βοηθήσω στο αξιόλογο έργο σας. Επί 35 έτη ασχολούμαι με την Πειραματική Μηχανική των Θραύσεων στο Εργαστήριο Αντοχής των Υλικών του ΕΜΠ και πιστεύω ότι εκεί που δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση υπάρχει Θαύμα.

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω το χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Μονάχου του έτους 1634 όπου αναφέρεται ο θαυματουργικός τρόπος σχισίματος του κίονα καθώς και τα επακόλουθα· δηλαδή το ότι ο Έλληνας πατριάρχης άναψε τη δάδα του από το Φως αυτό. Ένα θαύμα δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί και μάλιστα όταν υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες, όπως αναφέρετε.

Παρατηρώντας από τις φωτογραφίες τη ρωγμή θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας μικτής καταπόνησης. Συνδυασμός ηλεκτρικής εκκένωσης (πιθανώς ισχυρός κεραυνός) και ισχυρής σεισμικής δόνησης. Η ηλεκτρική εκκένωση, λόγω υψηλής στιγμιαίας θερμοκρασίας, ψαθυροποίησε το υλικό του κίονα κατά μήκος μιας στενής ζώνης (γενέτειρας). Το επιφανειακό σεισμικό κύμα καταπόνησε τον κίονα σε στρεπτική ταλάντωση (κόπωση). Η ταυτόχρονη αυτή καταπόνηση είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ρωγμή από τη βάση του κίονα προς τα επάνω με ζικ-ζακ πορεία (όπως φαίνεται στη φωτογραφία η πορεία της ρωγμής δεν είναι ευθύγραμμη) κατά μήκος της ψαθυροποιημένης από την ηλεκτρική εκκένωση ζώνης. Εάν πράγματι συνέβησαν τα ανωτέρω, ανεξήγητο παραμένει κατά την άποψή μου η ταυτόχρονη αυτή μικτή (συνδυασμένη) καταπόνηση του κίονα.

Επομένως, θα μπορούσε κανείς να ομιλεί περί θαύματος και μόνο.

Αγαπητέ κύριε Σκαρλακίδη σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.



Με εκτίμηση,

Γεώργιος Παπαδόπουλος

Καθηγητής Μηχανικής

Εργαστήριο Αντοχής των Υλικών

Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο



Με το θαυμαστό γεγονός του κίονα που διερράγη και ανεφλέγη ολοκληρώνεται το μακρύ οδοιπορικό μας στο πέρασμα των αιώνων, σχετικά με το θαύμα του Αγίου Φωτός.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε περί το έτος 330 περίπου, με την αναφορά της ανάφλεξης της κανδήλας που τοποθετήθηκε στον Τάφο του Χριστού από τον Άγιο Γρηγόριο τον Φωτιστή, και ολοκληρώθηκε στο έτος 1579, με το γεγονός που μόλις εξετάσαμε.

Παρατέθηκαν συνολικά 45 μαρτυρίες, που ο καθένας μπορεί να τις αξιολογήσει κατά τη δική του κρίση. Εξετάζοντας συνοπτικά αυτές τις μαρτυρίες, αξίζει να επισημάνουμε τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σε όλες τις διηγήσεις υπάρχει μία κοινή παράμετρος: η αναφορά περί ενός φωτός ή μιας φλόγας-φωτιάς ή μιας αστραπής, η οποία κατέρχεται από τον ουρανό ενώπιον του πλήθους, σε μια εποχή που δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρισμός ούτε η δυνατότητα τεχνητής αναπαραγωγής ενός τέτοιου φαινομένου!

Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ανάφλεξη της ακοίμητης κανδήλας και η φωταγώγηση ενός άδειου, σκοτεινού και σφραγισμένου Τάφου! Γεγονός που λάμβανε χώρα επί τουλάχιστον έξι αιώνες. Η φωταγώγηση του εσωτερικού του Τάφου δεν πραγματοποιόταν βεβαίως μόνο από τη λάμψη της ακοίμητης κανδήλας, αλλά κυρίως από το Φως που αναδυόταν από το ίδιο το πέτρωμα στο οποίο αποτέθηκε το σώμα του Ιησού.

Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό που αναφέρεται σε πολλές διηγήσεις είναι ο συγχρονισμός των δύο ανωτέρω φαινομένων –δηλαδή, η κάθοδος του ουρανίου Φωτός και η ταυτόχρονη ανάφλεξη της κανδήλας και φωταγώγηση του εσωτερικού του Τάφου. Συγχρονισμός που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με θεϊκή επενέργεια.

Έχει ήδη αναφερθεί ότι στο παρόν σύγγραμμα δεν περιλαμβάνονται μαρτυρίες μετά το 1579 (αν και υπάρχουν πολλές), αλλά ούτε και νεότερες, αφενός επειδή θα υπάρξει κορεσμός στοιχείων, αφετέρου επειδή για κάτι τέτοιο απαιτείται πολύ μεγάλος χώρος. Επιπλέον, η δομή του συγγράμματος είναι καθαρά ιστορική και ο προσανατολισμός στραμμένος αποκλειστικά στους πρώτους αιώνες που καταγράφεται το θαύμα.

Παρ’ όλα αυτά, κρίθηκε αναγκαίο να συμπεριληφθούν έντεκα νεότερες μαρτυρίες οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι δύο πρώτες προέρχονται από δύο αυτόπτες μάρτυρες: τον Μολδαβό μοναχό Παρθένιο (1846) και τον Άγγλο αρχαιολόγο Ουόρεν ο οποίος βίωσε το θαύμα τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, την περίοδο 1867-1870. Με αυτές τις δύο διηγήσεις ο συνολικός αριθμός των ιστορικών μαρτυριών ανέρχεται στον αριθμό 45.

Οι επόμενες επτά μαρτυρίες προέρχονται από πέντε Έλληνες πατριάρχες και δύο επισκόπους, οι οποίοι υπήρξαν επικεφαλής της τελετής και περιγράφουν το θαύμα όπως ακριβώς το βίωσαν μέσα στον άγιο Τάφο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο ίδιο το μνημείο τη στιγμή που εμφανίζεται το Άγιο Φως.

Μια δέκατη νεότερη μαρτυρία, που επίσης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, προέρχεται από τον μοναδικό άνθρωπο που βίωσε το θαύμα μέσα στον Τάφο, χωρίς όμως να έχει δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για τον Έλληνα μοναχό Μητροφάνη ο οποίος, το Μεγάλο Σάββατο του 1926, κρύφτηκε στην οροφή του αγίου Τάφου με σκοπό να βιώσει το θαύμα από κοντά.

Η ενδέκατη και τελευταία νεότερη μαρτυρία είναι του γράφοντος και αφορά στο Μεγάλο Σάββατο του 2008. Ας ξεκινήσουμε με αυτή την προσωπική μαρτυρία".





Monday, 25 April 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.
Eορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους Άγιους Ευαγγελιστές, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Την Κυριακή των Βαΐων όλοι οι Ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια τα οποία μετά τη Λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Στους βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα» όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την Εικόνα του Χριστού και κατέληγε στην Αγιά Σοφιά.

Με τις τότε μαρτυρίες στο τέλος της Εορτής ο μεν Αυτοκράτορας διένειμε ιδιόχειρα βάγια και Σταυρούς, ο δε Πατριάρχης κεριά για την Μεγάλη Εβδομάδα.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Τύπος του Κυρίου μας Ιησού είναι ο πάγκαλος Ιωσήφ που σήμερα επιτελούμε την ανάμνησή του (Γεν. 37 - 50).

Ήταν ο μικρότερος γιός του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έρριξαν σ' ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή.

Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστευσε και φυλάκισε τον Ιωσήφ.

Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν εξηγητή. Με το φωτισμό του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα έλθουν στη χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και πείνας. Ενθουσιάσθηκε ο Φαραώ από τη σοφία του και τον έκανε γενικό άρχοντα, σαν πρωθυπουργό.

Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή τη διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τ' αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.

Αυτός λοιπόν αποτελεί προεικόνηση του Χριστού, διότι και Αυτός, αγαπητός γιός του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους Του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείσθηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.

Επίσης, σήμερα μνημονεύουμε και τη άκαρπο συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως Ματθ. 21:19, Μαρκ. 11:13). Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών.

Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.

Ο ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει πως την ώρα που ο Κύριος επιτίμησε τη συκή και ξηράθηκε, κατέπεσαν αμέσως τα καταπράσινα φύλλα της και την επόμενη μέρα ξεράθηκε και η ρίζα της (Μαρκ. 11:21). Οι μαθητές έκθαμβοι από το θαύμα αυτό δεν ζητούσαν να μάθουν την βαθύτερη έννοιά του, αλλά είχαν την απορία «πως παραχρήμα εξηράνθη η συκή;» (Ματθ. 21:20). Πρώτη φορά είχαν δει τιμωρία της άψυχης φύσεως.

Ο Κύριος παίρνοντας αφορμή από την απορία των μαθητών, χωρίς να εξηγήσει την συμβολική σημασία του θαύματος, τους δίδαξε για τη μεγάλη δύναμη της πίστεως, η οποία όταν συνοδεύεται από εσωτερική θέρμη και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό μπορεί να κατορθώσει αφάνταστα πράγματα.

Τους είπε: «Aμήν λέγω υμιν, εάν έχητε πίστιν και μη διακριθήτε, ου μόνον το της συκής ποιήσετε, αλλά καν τω όρει τούτω είπητε, άρθητι και βλήθητι εις την θάλασσαν, γενήσεται·» (Ματθ. 21:21). Αυτή την πίστη θέλει η Εκκλησία μας να μεταδώσει και σε μας.

Η υμνογραφία αναφέρεται σήμερα στα δύο παραπάνω θέματα, αλλά και επί πλέον στο θέμα της πορείας του Κυρίου προς το Πάθος. Από το τροπάριο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται...» οι ακολουθίες της Μ. Δευτέρας έως Τετάρτης λέγονται και «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. δ'.
Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα, ανάξιος δε πάλιν, ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ούν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής, και της βασιλείας έξω κλεισθής, αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός, διά της Θεοτόκου ελέησον ημάς.

Saturday, 23 April 2016

Ο Ασίλ Ναδίρ, τα πορτοκάλια της Ζώδιας και η πολιτκή μας γυμνία


Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ που είχε καταδικαστεί το 2012 σε δέκα χρόνια φυλάκιση από βρετανικό δικαστήριο εκδόθηκε στην Τουρκία. Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ελεύθερος σε 16 μήνες.



Ο Ασίλ Ναδίρ κατάφερε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Βρετανικής Εταιρείας Πόλυ Πεκ (Polly Peck) και να πλουτίσει από την εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα την εξαγωγή εσπεριδοειδών.  Για όσους έχουν κοντή μνήμη η Polly Peck είχε εξαγοράσει την εταιρεία Del Monte που συσκεύαζε φρούτα σε κονσέρβες. Αρκετά από αυτά τα εσπεριδοειδή προέρχονταν από τα περβόλια της Μόρφου, της Κάτω Ζώδιας και από το Καπούτι.

Μετά την εισβολή συστάθηκε από το κατοχικό καθεστώς η εταιρεία “Cyprus Industrial Enterprises Holding Ltd” η οποία και διαχειριζόταν το 70% των βιομηχανιών και βιοτεχνιών που λειτουργούσαν στα κατεχόμενα πριν το 1974 και ανήκουν σε Ελληνοκύπριους. Αρχικά η εταιρεία διαχειριζόταν περίπου 100 εργοστάσια αλλά σταδιακά λόγω κακοδιαχείρισης, ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραματικά. Στα τέλη του 1990 η εταιρεία είχε υπό τη διαχείρισή της μόνο 15 εργοστάσια. Στα κατεχόμενα, λειτουργούσαν (τουλάχιστον μέχρι το 2007), τα πρώην συσκευαστήρια εσπεριδοειδών ΣΕΔΙΓΕΠ στη Μόρφου τα οποία μετονομάστηκαν σε “Cypfruvex” ενώ στην κατοχή του Ασίλ Ναδίρ ήταν το εργοστάσιο κατασκευής χαρτοκιβωτίων UNIPACK στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, το οποίο είναι ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας και το συσκευαστήριο της ΣΕΒΙΓΕΠ στην Κάτω Ζώδια μαζί με εκτάσεις περβολιών αφού οι περιοχές Ζώδιας Μόρφου παρήγαγαν το 80% το εσπεριδοειδών.



Το συσκευαστήριο εσπεριδοειδών στην Κάτω Ζώδια που άνηκε στην ΣΕΒΙΓΕΠ και δόθηκε στον Ασίλ Ναδίρ

Ο Ασίλ Ναδίρ δεν καταδικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματα του στην Κύπρο και την παράνομη εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών από κανένα δικαστήριο. Αντιθέτως, η καταδίκη του έγινε για υπεξαίρεση £28,8 εκ (που ισοδυναμεί με  £61,6 εκ. σήμερα) από την εταιρεία Polly Peck κατά την περίοδο 1987-1990.  Οι κατηγορίες εναντίον του ήταν για κατάχρηση του συνολικού ποσού των £150εκ.


Το Μάιο του 1993 είχε διαφύγει από την Βρετανία για τα κατεχόμενα αφού είχε λήξει η εγγύηση του  ύψους £3.5εκ και για να αποφύγει την σύλληψη. Είναι χαρακτηριστικό για όσους θυμούνται ο τρόπος διαφυγής του δια την νόμιμης οδού και ο ρόλος της συντηρητικής κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ που τον άφησε να διαφύγει καθότι ήταν χορηγός του Συντηρητικού Κόμματος. Συγκεκριμένα από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Συντηρητικού Κόμαμτος καθότι είχε δωρίσει £440εκ.  Με μια νυχτερινή πτήση με ιδιωτικό αεροσκάφος διάφυγε με τις ευλογίες της Θάτσερ στα κατεχόμενα όπου παρέμεινε εκεί μέχρι το 2010.  Ήταν κολλητός του Ραούφ Ντενκτάς και συνεπώς είχε ισχύ και επιρροή στα κατεχόμενα.


Την συγκεκριμένη ημέρα της διαφυγής του οι αστυνομικοί που έπρεπε να τον παρακολουθούν ήταν εκτός καθηκόντων για εξοικονομήσεις υπερωριών λόγο αργίας. Ο Ναδίρ διέφυγε με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Γαλλία και μετά στα κατεχόμενα. Στην περίπτωση τοθ Ναδίρ για την Αγγλία ίσχυσε το ότι δεν έχει καμία συμφωνία με τα κατεχόμενα και η ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Ο πιλότος του ιδιωτικού αεροσκάφους που τον βοήθησε να διαφύγει (Πήτερ Ντίμοντ) καταδικάστηκε ως συνεργός αλλά η καταδίκη δεν εφαρμόστηκε καθότι κρίθηκε άκυρη αφού είχε περάσει η εύλογη περίοδος καταδίκης.



Το 1996, η βοηθός του Ναδίρ Ελίζαμπεθ Φόρσυθ (ElizabethForsyth) καταδικάστηκε για ξέπλυμα £400,000 που κλάπηκαν από την Polly Peck. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια αλλά 10 μήνες αργότερα αφέθηκε ελεύθερη από το δικαστήριο κατόπι έφεσης. Υπουργός της Κυβέρνησης Michael Mates, παραιτήθηκε το 1993 κατόπιν πιέσεων από τον τύπο για τις στενές του σχέσεις με τον Ναδίρ.
Μετά από 17 χρόνια φυγής στα κατεχόμενα ο Ναδίρ αναζητούσε τρόπους εγγύησης για την έκδοση του στην Βρετανία. Στις 26 Αυγούστου του 2010 επέστρεψε στην Αγγλία για να δικαστεί και να εκτίσει την ποινή του. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για υπεξαίρεση 150 εκ και 13 υποθέσεων συνολικού ποσού 34 εκ.  από την Polly Peck.


Ακόμα και τότε δήλωνε αθώος αλλά και ο τρόπος ζωής του δεν σταμάτησε να είναι προκλητικός. Βρέθηκε ένοχος για 10 κατηγορίες με συνολικό ποσό 29εκ. και καταδικάστηκε στις 23/8/12 σε 10 χρόνια φυλάκιση (αρχικά σε ανοιχτή φυλακή και μετέπειτα θα ήταν υπο περιορισμό).


Χθες, με βάση διακρατικής συμφωνίας Η.Β-Τουρκίας κατάφερε να εκδοθεί στην Τουρκία και έφτασε αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης όπου τον παρέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.  Ο Ασίλ Ναδίρ είχε επιστρέψει την βρετανική του υπηκοότητα αφού όπως προνοούν οι συμφωνίες Τουρκίας-Αγγλίας για αμοιβαία έκδοση παρέδωσε το Αγγλικό του διαβατήριο πρώτα και παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του έτσι επωφελήθηκε της συμφωνίας.  Θα εκδοθεί πρώτα στην Τουρκία και μετά στα κατεχόμενα αφού τελειώσουν τα διαδικαστικά. Στα κατεχόμενα θα αφεθεί τελικά ελεύθερος.

Ποιος ήταν ο Ασίλ Ναδιρ




Ο Ασίλ Ναδίρ γεννήθηκε στην Κύπρο το 1941. Ήταν γιός Τουρκοκύπριου επιχειρηματία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ενορία Αποστόλου Λουκά στην Αμμόχωστο. Δεν είχε εκφραστεί ποτέ του εθνικιστικά σαν Τούρκος καθότι το χρήμα για αυτόν ήταν το παν.  Μετά της σπουδές του στα Οικονομικά σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 1963 μετακομίζει με την οικογένεια του στο Λονδίνο.
Όλα άρχισαν όταν ο Ασίλ Ναδίρ κατάφερα να εξασφαλίσει τον έλεγχο της listed shell εταιρείας Polly Peck, και χρησιμοποιώντας το χρηματιστήριο του Λονδίνου ως μέσω για να εξασφαλίσει κεφάλαιο μέσω έκδοσης μετοχών της Polly Peck για να ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες στα κατεχόμενα την Sunzest (συσκευασίας φρούτων) και την Unipac (εργοστάσιο χαρτικών συσκευασίας).
Τα εταιρικά σκάνδαλα της Polly Peck οδήγησαν στην διαμόρφωση του Αγγλικού Κώδιακα εταιρικής διακυβέρνησης.


 Ο Ασίλ Ναδίρ κατάφερε με την επιχειρηματικότητα του από το 1980-1990 να μεταλλάξει γρήγορα την Polly Peck από μια μικρή εταιρεία παραγωγής υφασμάτων στο Ανατολικό Λονδίνο σε εταιρικό γίγαντα του FTSE-100. Μέσω αυτής του της επιτυχίας κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία Η Polly Peck είχε τα κεντρικά της γραφεία στην Berkeley Square στο κεντρικό Λονδίνο και εμπορικά γραφεία από το Χόνγκ Κόνγκ μέχρι την Νέα Υόρκη με περίπου 200 θυγατρικές που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ηλεκτρονικών, υφασμάτων, τροφίμων και αναψυχής.





Κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει προσωπική περιουσία στο εξωτερικό και στα κατεχόμενα. Ζούσε πλουσιοπάροχα αλλά και ο τρόπος ζωής του ήταν προκλητικός αποτέλεσμα της απληστίας του για περισσότερα.  Το σπίτι του στο Η.Β ήταν στις ελίτ περιοχές της Αγγλίας ενώ στα κατεχόμενα διέμενε σε μοναστήρι το οποίο ανακαίνισε.  Ο ίδιος ήταν κάποτε στην λίστα πλουσίων της Sunday Times Rich List ως 36ος.


Τα προσωπικά του κίνητρα ήταν αυτά που τελικά οδήγησαν την Polly Peck στην κατάρρευση με χρέη £550 εκ. Αρκετοί επενδυτές έχασαν τα χρήματα τους. Το Σεπτέμβριο του 1990 και επίσημα οι αρχές του Η.Β θα αρχίσουν έρευνα στα γραφεία της Polly Peck. Η εταιρεία τελικά θα καταρρεύσει το 1990 με χρέη £1.3δις., και ο CEO της Ασίλ Ναδίρ να διαφύγει στα κατεχόμενα το 1993.



Η αυτοκρατορία της Polly Peck και η κατάρευση της
Το 1980 η εταιρεία Restro Investments, που ελεγχόταν από τον Ναδίρ αφού εξαγόρασε το 58% έναντι  £270,000. Ανάλαβε ως CEO στις 7 Ιουλίου το 1980 και στι 8 Ιουλίου η Polly Peck ζητούσε κεφάλαιο £1.5εκ μέσω rights issue. Αρχές του 1982 ο Ναδίρ άρχισε της εξαγορές και αγόρασε Τ/κ με έδρα στα κατεχόμενα την Uni-Pac Packaging Industries Ltd, Voyager Kibris Ltd, and Sunzest Trading Ltd.



Η Uni-Pac κατασκεύασε χαρτικά και κιβώτια και εξαγοράστηκε για το πακετάρισμα και εκμετάλλευση των εσπεριδοειδών στην κατεχόμενη Μόρφου και στην Ζώδια αφού είχαν προβλέψει τότε ελάχιστα κέρδη £2,1
Το 1980 το ψευδοκράτος του Ντεκτάς αντιμετώπιζε εμπάρκο. Ο Ραούφ Ντεκτάς αντιμετώπιζε την απομόνωση και έψαχνε απεγνωσμένα Τ/κ επιχειρηματίες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ναδίρ στον οποίο δόθηκαν εργοστάσια, ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο, περβόλια στην Μόρφου,  Ζώδια και Καπούτι τα οποία διαχειρίζονταν οι θυγατρικές της Polly Peck. Ο Ασίλ Ναδιρ παρέμεινε κολλητός του Ντενκτάς μέχρι και το 1993 που διέφυγε από την Αγλλία στα κατεχόμενα όσπου το 1994 διάκοε και δημόσια σχέσεις μαζί του.

Αρχικά του δόθηκε γεωργική γή με εσπεριδοειδή και το συσκευαστήριο στην Κάτω Ζώδια. Αργότερα του παραχωρήθηκαν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Η Voyager Kibris Ltd χρησιμοποιήθηκε για να εξαγοράσει την Sheraton Voyager Hotel Turkey και για την ανέγερση ξενοδοχείων στα κατεχόμενα που περιλάμβανε το Jasmine Court στην Κερύνεια, το Constantia Hotel (μετονομάστηκε σε Palm Beach στην Αμμόχωστο), στον Βοκολίδας, συγκρότημα διαμερισμάτων στην Κερύνεια και άλλα.




Για το Ασίλ Ναδίρ, ο ίδιος δεν έκανε τίποτα παράνομο αφού για την ιδιοκτησία υπήρχαν έγγραφα αγοράς της γής από το ψευδοκράτους (σε ευξελιστηκές τιμές) και ουσιαστικά τα δικαιούτανε η οικογένεια του μετά τον διαχωρισμό του νησιού το 1974 λόγο της περιουσίας που απώλεσαν.



Χάρτης με την περιούσια που κατείχε ο Ασίλ Ναδίρ στα κατεχόμενα
Το Σεπτέμβριο του 1982 ο Ναδίρ απέκτησε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος μερίδιο του  57% σε εταιρεία εμπορίας υφασμάτων την Cornell και εξασφάλισε £2.76 εκ που μαζί με £6 εκ κεφάλαιο από την Polly Peck, ίδρυσε την 'Niksar Turkey για εμφιάλωση νερού στην Τορυκία που αργότερα πούλησε.
Το 1983, Nadir επέκτην της δραστηριότητες της εταιρείας στα υφάσματα και στον ρουχισμό και το 1984 στα ηλεκτρονικά είδη αγοράζοντας το 82% της Τούρκικης  Vestel Electronics, Vestel που κατασκεύαζε μέχρι το 1986 γκάμες από γνωστές μάρκες ηλεκτρονικών ειδών. Αργότερα το κομμάτι πουλήθηκε στην Russell Hobbs. Το 1989 η Polly Peck  δραστηριοποιείται διεθνώς αφού αποκτά το 51% στην Sansui και το 1989 η Polly Peck θα εξαγοράσει την Del Monte για $875 εκ.  Η Del Monte ήταν εταιρεία συσκευασίας φρούτων και το εισιτήριο της Polly Peck  στο FTSE 100 Share Index το 1989. Μέχρι το 1990 5 εταιρείες της Polly Peck είχαν αναπτυχθεί στην Δυτική Ευρώπη και Αμερική. Αυτές ήταν πέραν από οι γνωστές εταιρείες Chiquita, Dole, Del Monte Tropical; Polly Peck και International Albert
Σε λιγότερο από 10 χρόνια η ανάπτυξη της Polly Peck έφτασε τα £1.7 δις. αξία κεφαλαιοποίησης  με 200 θυγατρικές παγκοσμίως.
Η Polly Peck είχε κέρδη £161.4 million, καθαρή αξία £845 εκ και 17,227 υπαλλήλους. Στα κατεχόμενα ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης μετά το ψευδοκράτος αφού εργοδοτούσε 7,500 υπαλλήλους.
Ο Ναδίρ προσπάθησε να την ιδιωτικοποίηση το 1990 αλλά απέτυχε αφού ήρθε ήρθε η κατάρευση μετά τα ύποπτα εμβάσματα που είχαν γίνει το 1988 η Polly Peck είχε προβεί σε 24 ξεχωριστές πληρωμές στην Τουρκία και στα κατεχόμενα συνολικής αξίας £58εκ και το 1989 £141εκ σε 64 άλλες περιπτώσεις.
Οι μεταφορές γίνοντατ από τον γιο του Ναδίρ Μπίρολ από τα κατεχόμενα στην Ελβετία. Επίσης αρκετά ακίνητα της Polly Peck στα κατεχόμενα είχαν εγγραφεί στο όνομα του Ναδίρ. Αρκετά λεφτά δεν έχουν εντοπιστεί αφου έχουν καταλήξει σε ‘μαύρε τρύπες’.
Ο Ναδίρ αρνήθηκε να επιστρέψει τα λεφτά από τα κατεχόμενα και η Polly Peck κατάρρευσε αφου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές τις υποχρεώσεις.
Σήμερα ο Ναδίρ έχει ελάχιστη ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα αφού αρκετά από τα ξενοδοχεία του πουλήθηκαν το 1994 για να ξεπληρώσει χρέη του. Το ψευδοκράτος πήρε την Τράπεζα του Endustri στα κατεχόμενα το 2009.
Εξακολουθεί να έχει την κατοχή της εφημερίδας Kibris  και ενός Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και αρκετά χρήματα στην Ελβετία που κατέχει η οικογένεια του και είχε καταφέρει να βγάλει εκτός Η.Β την εποχή της Polly Peck.
Στις επερχόμενες εκλογές στα κατεχόμενα μπορεί να δούμε τον Ασίλ Ναδίρ στα 75 σε πολιτική φυσιογνωμία των Τ/κ αφού έχει και κρυφά λεφτά και την συμπαράσταση της Τουρκίας.
Η πολιτική μας γύμνια
Για όσους προτρέξουν να κατηγορήσουν τον Ασίλ Ναδίρ που πλούτισε με μαεστρία από τα προϊόντα της γης μας αφού εκμεταλλευτικέ την πολική μας γύμνια και της συνθήκες, να υπενθυμίσουμε ότι όλοι μας έχουμε καταναλώσει εσπεριδοειδή προϊόντα της Del Monte σε κομπόστες  που προέρχονταν από την Μόρφου, την Ζώδεια. Επίσης μέχρι σήμερα αλλά ακόμα και τότε που διέφυγε από την Αγγλία επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου καμία διάβιμα δεν έγινε για τις εμπορικές πράξεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Αλλά πώς να γίνει αφού ακόμα και σήμερα συζητούμε το άνοιγμα του εμπορίου με τα κατεχόμενα.
Αν δούμε την ωμή πραγματικότητα είτε είναι Τ/κ σφετεριστές είτε οι Ε/κ πολιτικοί με τα σκάνδαλα που έχουν εμπλακεί και τις μίζες τις αισχροκέρδειας δεν έχουν απολύτως καμίας διαφορά αφού θησαυρίζουν σε βάρος του απλού κοσμάκη.  Όταν καταντήσαμε να ακούμε ότι περπατούσαν με ανοικτά τα χέρια και έπερναν μίζες, τις οποίες νομιμοποιούν ως εισφορές στα κόμματα, τότε ο Ασίλ Ναδίρ γιατί να μην το κάνει αφού του δώσαμε το δικαίωμα.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία έχει την πολιτική στήριξη να αποκόψει την παροχή ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες και όσους δεν πληρώνουν, ηλεκτροδοτεί τον  Αττίλα Η συνολική αξία του ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ προς τα κατεχόμενα από το 1974 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε περίπου €300 εκατ. ευρώ. Εξάλλου με δωρεάν ηλεκτρισμό, λειτουργούν οι υδραντλίες που τροφοδοτούν με νερό την κατεχόμενη Ζώδια.
Μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την καταδίκη του Ασίλ Νδίρ τότε το 2012 και να τον αναγκάσουμε να πληρώσει για τις παρανομίες τους σε βάρος των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Η καταδίκη του φυγόδικου Ασίλ Ναδίρ από βρετανικό δικαστήριο μπορούσε να έχει και συνέχεια ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης, εάν κατηγορητέων για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών. Νομικές κινήσεις κατά του Ασίλ Ναδίρ μπορούσαν να γίνουν προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτο, να κινούσαμε σε βάρος του αγωγές για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών  περιουσιών στα κατεχόμενα και να ζητηθεί ευκαιρία για η έκδοσή του στην Κύπρο για να δικαστεί.
Δεύτερο, μπορούσαμε να επιδιώκαμε την καταδίκη του και την καταβολή αποζημιώσεων (με την εκποίηση ακίνητης περιουσίας του στη Βρετανία) για την εκμετάλλευση των περιουσιών αυτών οι οποίες βρίσκονται στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Μόρφου, την Κάτω Ζώδια και τη Βοκολίδα.
Σύμφωνα με τον πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ Λουκή Λουκαΐδη και τις δηλώσεις μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για φυλάκιση του Ασίλ Ναδίρ, δινότανε τότε  η ευκαιρία στην Κύπρο να οδηγήσει τον γνωστό απατεώνα ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης. Ο Ασίλ Ναδίρ μπορούσε να διωχθεί ποινικά για τις παρανομίες στις οποίες υπέπεσε σε σχέση με τις ε/κ περιουσίες. Το κυπριακό κράτος, είπε, μπορούσε να ζητήσει την έκδοσή του από τη Βρετανία δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Αν ανατρέξουμε στο αρχείο (Φιλελεύθερος 24-8-2012) διαβάζουμε “Όπως είπε ο κ. Λουκαΐδης, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ανέφερε προχθές ότι θα μελετηθούν διάφοροι τρόποι αντίδρασης σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες του Ασίλ Ναδίρ στα κατεχόμενα. Υπογράμμισε ότι ο πιο απλός τρόπος αντίδρασης είναι να έκδοση εντάλματος ώστε ο Ασίλ Ναδίρ να παραδοθεί στις κυπριακές Αρχές προκειμένου να δικαστεί για τις παρανομίες του. Μια πιθανή έκδοση του 71χρονου σήμερα Ασίλ Ναδίρ μπορεί να εκτελεστεί αφού εκτίσει τη 10ετή ποινή που του επέβαλε το βρετανικό δικαστήριο. Η καταδίκη του Ασίλ Ναδίρ δημιουργεί και νέα δεδομένα σ ό,τι αφορά προσφυγές που μπορεί να καταχωρηθούν σε βάρος του από ιδιώτες ή εταιρείες οι οποίες στο παρελθόν επιχείρησαν κάτι ανάλογο προσφεύγοντας απευθείας στη βρετανική Δικαιοσύνη χωρίς αποτέλεσμα. Ως γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχαν καταχωρηθεί αγωγές κατά των διευθυντών της Πόλυ Πεκ από τις εταιρείες Μαραγκός και Φάρος καθώς και από την ΣΕΔΙΓΕΠ και την Αρχή Λιμένων, αλλά το 1998 το βρετανικό Εφετείο έκρινε πως τα δικαστήρια της Βρετανίας δεν έχουν δικαιοδοσία να εξετάσουν τις προσφυγές.”

Thursday, 21 April 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ





Ο Μητροπολίτης Μόρφου συνεχίζει το πνευματικό του έργο και διδάσκει ακούραστα τον λαό με πλήθος ομιλιών. Ο Σεβασμιότατος σαν πραγματικός Ιεράρχης με τον μελίρρυτο λόγο, απλός και σαγηνευτικός συνεχίζει να μαγνητίζει  τους πιστούς.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ήταν προσκεκλημένος στη Δεξαμενή Σκέψης της Ενορίας Αγίου Νικολάου Λεμεσού που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2016 με θέμα “Πόλεμος και Ειρήνη, όπου μίλησε για τον εσωτερικό πόλεμο του ανθρώπου και την κατά Θεό Ειρήνη, αναλύει τον σημαντικό ρόλο τον οποίο καλείται η Ορθοδοξία να παίξει στη σημερινή νέα αταξία και απαντά σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.





Επίσης μια πραγματικά υπέροχη και εξαιρετικά ωφέλιμη για όλους ομιλία, ήταν αυτή που έδωσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, σε κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Γονέων και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Περιστερώνας Μόρφου με θέμα “Η Αγωγή των Παιδιών από την Σύλληψη έως και την Εφηβεία κατά τους Σύγχρονους Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας”. Μίλησε μεταξύ άλλων για τον Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη, τον Άγιο Πορφύριο, τον γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.








Σας παραθέτουμε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από την ομιλία του Μητροπολίτου:

ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
Έρχεται γεωστρατηγικός σεισμός που θα αλλάξει τα πάντα σε όλη την οικουμένη και ο οποίος θα είναι αποτέλεσμα ενός τεραστίου πολέμου, που έχει ξεκινήσει ήδη από την Συρία, εξαπλώνεται στην Ουκρανία, χτες εις την Αρμενία, αύριο στην Τουρκία και μετά γίνεται παγκόσμιος.
Από τον παγκόσμιο πόλεμο, θα προκύψει πολύ μεγάλο καλό (στο τέλος) θα προκύψει και πολύς πόνος (κατά την διάρκεια).
Αλλά μήπως η έγκυος η γυναίκα, προηγουμένως (πριν την γέννα) δεν πονά; δεν έχει ανασφάλεια όταν είναι έγκυος; φόβο;
Τώρα θα γίνει μια μεγάλη "ΓΕΝΝΑ"!
Τώρα λοιπόν θα γίνει μια μεγάλη "ΓΕΝΝΑ"!!!  (όμως) θα προηγηθεί πόνος βαθύς εις την οικουμένην ολόκληρη…
Την βλέπεις αυτήν την ετοιμοθάνατη & ετοιμόγεννη γυναίκα που είναι στο κρεβάτι του πόνου αδελφέ μου;
Το όνομά της είναι Ελλάδα, είναι η αδελφή της Κύπρου, που & εκείνη πονά.
Οι κομπογιαννίτες ιατροί της, της είπαν πως θα πεθάνει & αυτή & το παιδί που κυοφορεί στα σπλάχνα της!
Μα ο Θεός, έχει άλλα σχέδια για εκείνη, αδελφέ μου!
Σύντομα θα ιατρευτούν οι πληγές της & θα καταφέρει τελικά να φέρει στον κόσμο & το παιδί της!
Και ξέρεις κάτι ακόμα αδελφέ μου;
Το παιδί της, θα είναι κορίτσι & θα βαπτιστεί στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγία Σοφία!
Και το όνομα αυτής; ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αδελφέ μου, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Αξίζει πραγματικά να τις παρακολουθήσετε μέχρι το τέλος. Ολόκληρες οι ομιλίες του Μητροπολίτη είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο:








Tuesday, 19 April 2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Όχι σε κίβδηλη, δήθεν λύση.

Εννέα επώνυμοι από τον ακαδημαϊκό και διπλωματικό χώρο μας προειδοποιούν και καλούν τους Έλληνες της Κύπρου να αποτρέψουν το σχέδιο που συζητιέται για την μεγαλόνησο, όπως απέτρεψε και το 2004 το σχέδιο Ανάν. Σε κοινό τους κείμενο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι παρών ο κίνδυνος, η Τουρκία, αφού πήρε τη μισή σχεδόν Κύπρο, να ετοιμάζεται να πάρει και την άλλη μισή, με φενάκη την δήθεν «λύση».


Πρόκειται για τους Γ. Κασιμάτη. Β. Φίλια, Π. Νεάρχου, Λ. Αξελό, Π. Ήφαιστο, Λ. Βάσση, Μ. Ευρυβιάδη, Δ. Αλευρομάγειρο, Θ. Στοφορόπουλο.
Διαβάστε τι γράφουν στην κοινή τους διακήρυξη με ημερομηνία 19 Απριλίου του 2016:
Παρακολουθούμε, με μεγάλη ανησυχία, την ενορχήστρωση μιας προπαγάνδας ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στις διεξαγόμενες διακοινοτικές συνομιλίες και ότι το Κυπριακό βαίνει προς τη λύση του και ότι αυτή ενδέχεται μάλιστα να επιτευχθεί μέσα στο 2016.
Ούτε τα μέχρι τώρα γνωστά αποτελέσματα των διακοινοτικών συνομιλιών ούτε η Τουρκική αδιαλλαξία δικαιολογούν μια τέτοια αισιοδοξία. Η Τουρκική αδιαλλαξία εκφράσθηκε επανειλημμένα και προσφάτως, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, διά στόματος του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η σκόπιμη αυτή καλλιέργεια αισιοδοξίας πρέπει να προκαλεί, αντιθέτως, ανησυχία και κινητοποίηση για την αποτροπή ενός νέου σχεδίου καταστροφικής λύσεως.
Ο επιδιωκόμενος στόχος του παρασκηνίου, που υποκινεί την προπαγάνδα αυτή, είναι η προετοιμασία του εδάφους και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο του συζητούμενου σχεδίου λύσεως. Το τελευταίο έχει ως βάση αναφοράς το Σχέδιο Ανάν, που το απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία 75,6%, ο Κυπριακός λαός, το 2004.
Η αρχή για τον σημερινό κύκλο των διακοινοτικών συνομιλιών, έγινε με την αποδοχή από την Ελληνική πλευρά, ως κοινής συμφωνημένης διαπραγματευτικής βάσεως, του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Ο Κύπριος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι διεσφάλισε σ' αυτό τις τρεις βασικές αρχές, που αποτελούν κόκκινες γραμμές για την Ελληνική πλευρά. Τη μία δηλαδή διεθνή προσωπικότητα, τη μία κυριαρχία και τη μία ιθαγένεια. Εξετάζοντας όμως κανείς προσεκτικά το κοινό ανακοινωθέν, διαπιστώνει ότι η υποτιθέμενη διασφάλιση της ασκήσεως των τριών αρχών κάθε άλλο παρά είναι σαφής και δεδομένη.
Αποτελεί, στην πραγματικότητα, μνημείο «εποικοδομητικής ασάφειας», σε βάρος της Ελληνικής πλευράς. Τα προβλεπόμενα δύο «συνιστώντα κράτη», παραπέμπουν σε δύο ισοκυρίαρχα μέρη, σε τυπική συσκευασία ενός. Προφανώς, δεν αντιπροσωπεύουν μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Αντιπροσωπεύουν ένα δικέφαλο κράτος, με διπλή κυριαρχία και τριπλή ιθαγένεια. Η διζωνική κοινοτική ομοσπονδία πάσχει αφετηριακά. Η ισοκυριαρχία συγκαλύπτει επιτηδείως τον ψευδώνυμο χαρακτήρα της ομοσπονδίας, που, στην πραγματικότητα, είναι κατά μείζονα λόγο συνομοσπονδία και μόνο κατά ελάσσονα λόγο ομοσπονδία. Συγκαλύπτει επίσης την κατάλυση της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας και την υποδούλωση της Ελληνο-κυπριακής πλειοψηφίας στην Τουρκοκυπριακή μειοψηφία και μέσω αυτής στην Άγκυρα. Η τελευταία ελέγχει τους Τουρκοκυπρίους πολιτικά, στρατιωτικά και δημογραφικά. Οι έποικοι είναι ηδη υπερδιπλάσιοι των Τουρκοκυπρίων.
Ποια πραγματική ανεξαρτησία και κυριαρχία θα είχε ένα τέτοιο πολιτικό μόρφωμα; Καμιά απόφαση δεν θα μπορούσε να λαμβάνεται, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας. Η Κύπρος, με την επίφαση μιας δήθεν «λύσεως» του Κυπριακού και «επανενώσεως» της Κύπρου, θα μετατρεπόταν σε προτεκτοράτο και θα περιερχόταν στο σύνολό της στον γεωπολιτικό έλεγχο της Άγκυρας.
Προβάλλεται το επιχείρημα ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επαρκής εγγύηση για την αντιστάθμιση των μειονεκτημάτων μιας κακής λύσεως και για την εφαρμογή σ' όλοκληρη την Κύπρο των Ευρωπαϊκών αρχών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος, γιατί η Τουρκική πλευρά αξιώνει η συμφωνία για τη λύση ν' αποτελέσει πρωτογενές Ευρωπαϊκό δίκαιο, ώστε να μη συγκρούεται με τις Ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με απλά λόγια, να γίνει δηλαδή εξαίρεση των Ελλήνων της Κύπρου από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, που κατοχυρώνει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλους τους Ευρωπαίους, ώστε να μη υπονομευθούν οι «αρχές» του εθνικού και θρησκευτικού διαχωρισμού, που συνεπάγεται η διζωνική ομοσπονδία! Αντί δηλαδή οι Ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο ν' αποτελέσουν το πλαίσιο και τη βάση για μια έντιμη, δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού, που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, χωρίς εθνικές και θρησκευτικές διακρίσεις, επιχειρείται το αντίστροφο.
Είναι πολύ ανησυχητικό και επικίνδυνο για την Κύπρο, ενώ, σε αυτή, τουλάχιστον, την περίοδο, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σωστή λύση του Κυπριακού, λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας και συγκεκριμένων διεθνών συσχετισμών, η επίσημη Κυπριακή πλευρά να επισπεύδει για λύση, υποχωρώντας σε πιέσεις του ξένου παράγοντα, που εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και τους δικούς του στρατηγικούς σκοπούς. Η πολιτική αυτή συνεπάγεται νέες συνεχώς υποχωρήσεις και διολισθήσεις της Ελληνικής πλευράς, που υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαχρονικός στόχος της Άγκυρας και των συμμάχων της ήταν και είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιχειρήθηκε το 1963-64, το 1974, το 2004, με το Σχέδιο Ανάν. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το έρεισμα του αγώνα για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου. Είναι επίσης το πλαίσιο και η βάση, πάνω στην οποία μπορεί να λυθεί δημοκρατικά η συνταγματική πτυχή του Κυπριακού για όλους τους πολίτες της, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους και άλλους, έξω από τη διχοτομική ιδέα του χωριστού κράτους και των τετελεσμένων της Τουρκικής κατοχής. Η διαφύλαξή της έχει επομένως πρωταρχική σημασία. Είναι αδιανόητο να υπονομεύεται, με πολιτικές, διπλωματικές διαδικασίες και «Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης», που την υποσκάπτουν και την υποβαθμίζουν.
Η θέση της Κύπρου δεν είναι τόσο ανίσχυρη όσο ορισμένοι θέλουν να την παρουσιάζουν. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον αποκλειστικό νόμιμο φορέα συλλογικής εκφράσεως του Κυπριακού λαου. Πέραν αυτών, είναι ενταγμένη, στο σύνολο της επικράτειάς της, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναστολή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στα κατεχόμενα. Πέρα όμως από αυτά, αντιπροσωπεύει, πρωτ' απ' όλα, ένα δίκαιο αγώνα εναντίον μιας ξένης κατοχής. Οι Ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο συντρέχουν προς την κατεύθυνση μιας σωστής και δημοκρατικής λύσεως, υπό την προϋπόθεση ότι η ίδια η Κύπρος δεν θα δεχθεί «αρχές» λύσεως, που την εξαιρούν από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θα δεχθεί επίσης τη μετατροπή ενός θέματος εισβολής και κατοχής σε διακοινοτικό. Η Κύπρος έχει αναβαθμισθεί γεωστρατηγικά, μετά την ανεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων με χώρες της περιοχής, που δεν έχουν κανένα λόγο να επιθυμούν διολίσθηση της Κύπρου στον Τουρκικό γεωπολιτικό έλεγχο.
Η μεγάλη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή αναδιατάσσει συσχετισμούς και δημιουργεί νέες ισορροπίες, που δεν είναι ευνοϊκές για την Άγκυρα. Η τελευταία έχει δεχθεί, αντιθέτως, δεινό πλήγμα στη Συρία και βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τους Κούρδους στη Συρία αλλά και με τους Κούρδους στο εσωτερικό της.
Γιατί η Κύπρος να σπεύσει να προσδεθεί στο άρμα της Ισλαμικής Άγκυρας, με μια λεόντεια δήθεν λύση, που θα νομιμοποιούσε την Τουρκική κατοχή, θα κατέλυε κάθε έννοια πραγματικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και θα καθιστούσε την Κύπρο Τουρκική έπαλξη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως φιλοδοξεί και διακηρύσσει απροκάλυπτα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου; Στο πνεύμα αυτό, η Άγκυρα διεκδικεί, άλλωστε, και τη συνέχιση των Τουρκικών εγγυήσεων, ως μέρος του πακέτου της λύσεως. Η συνταγματοποίηση της κατοχής και το δυαρχικό κράτος, που προεικονίζεται, στην περίπτωση της συζητούμενης καταστροφικής λύσεως, θα επαρκούσαν ουσιαστικά για την ποδηγέτηση και τον γεωπολιτικό έλεγχο της Κύπρου, που επιδιώκει η Άγκυρα. Η τελευταία θέλει όμως επιπλέον και τις εγγυήσεις για να διατηρήσει, μέσω αυτών, άμεσα νομικά δικαιώματα ενδιαφέροντος και μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Το θέμα των εγγυήσεων έχει γι' αυτό κεφαλαιώδη σημασία και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος να προβούν σε οποιαδήποτε υποχώρηση. Η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και η απαλλαγή και των Τουρκοκυπρίων από τη ξένη κατοχή αποτελεί θέση-κλειδί στο όλο ζήτημα και χωρίς αυτήν κάθε λύση θα είναι νόθα. Το Κυπριακό είναι πάνω απ' όλα πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού.
Η ακολουθούμενη ενδοτική πολιτική του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που υποστηρίζεται, εκτός από την ηγεσία του κόμματος του ΔΗΣΥ και από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, δημιουργεί και ένα άλλο κίνδυνο, μέσα από τις συνεχείς υποχωρήσεις του. Να αναγνωρισθεί σταδιακά και να νομιμοποιηθεί το ψευδοκράτος, πριν ακόμη υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη σε συμφωνία, μέσα από τις διακοινοτικές συνομιλίες, ή διαπιστωθεί, για μια ακόμη φορά, το αδιέξοδο, λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας.
Η Κύπρος έχει επειγόντως ανάγκη από μια άλλη πολιτική και στρατηγική για ν' ανασχέσει τον μεγάλο κίνδυνο, που διαγράφεται στον ορίζοντα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος γιατί εντάσσεται σ' ένα σκηνικό, μέσα στο οποίο η θέση της Ελλάδος είναι σήμερα αποδυναμωμένη, λόγω της οικονομικής κρίσεως αλλά και της κρίσεως των προσφύγων και των μεταναστών και της αλληλουχίας με τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η άλλη πολιτική και στρατηγική πρέπει να έχει ως βάση τα αυτονόητα και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στην οποία η Κύπρος συμμετέχει. Δεν έχει κανένα λόγο η Κύπρος να επισπεύδει για να πάρει μια ολέθρια λύση, πολύ χειρότερη ακόμη και από το status quo και η οποία δεν θα έχει οδό επιστροφής και επανορθώσεως.
Ο Κυπριακός λαός και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο, υπαρξιακό σταυροδρόμι. Πρέπει, πέρα από κόμματα και κομματικές νομιμοφροσύνες και ενώπιον του άμεσου κινδύνου εθνικής καταστροφής, να βρουν την ανάταση και το ενωτικό πνεύμα, που ενέπνευσε το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν. Πρέπει ο Κυπριακός λαος να προασπίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αγώνα του για μια λύση, που να διασφαλίζει πραγματικά την εθνική του ύπαρξη, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα αναφαίρετα δικαιώματά του. Επί σχεδόν 42 χρόνια, η Ελληνική πλευρά έκανε απίστευτες υποχωρήσεις, με το πιστόλι του Αττίλα στον κρόταφο, ελπίζοντας ότι θα ήταν έτσι δυνατή μια ανεκτή λύση. Συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις, επικίνδυνες και μάταιες παραχωρήσεις, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί σήμερα απροκάλυπτα και το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών και ζητά, μεταξύ άλλων, ανταλλάγματα στο Κυπριακό αντί να εκπληρώσει τις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Προβαίνει επίσης σε νέες αμφισβητήσεις της Κυπριακής ΑΟΖ
και σε απροκάλυπτες απειλές για στρατιωτική δράση, αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα έσπευσε να ταυτισθεί με τις Τουρκικές αμφισβητήσεις και απειλές. Ποιά είναι η δήθεν κοινή βάση, πάνω στην οποία διεξάγονται οι διακοινοτικές συνομιλίες;
Η συζητούμενη «λύση» δεν αποτελεί λύση. Είναι παρών ο κίνδυνος, η Τουρκία, αφού πήρε τη μισή σχεδόν Κύπρο, να ετοιμάζεται να πάρει και την άλλη μισή, με φενάκη τη δήθεν «λύση». Ο λαός της Κύπρου οφείλει να αντιληφθεί τί πραγματικά διακυβεύεται, να μη παραπλανηθεί και να το αποτρέψει, με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως το απέτρεψε το 2004.
Την κοινή Διακήρυξη υπογράφουν:

  • Γιώργος Κασιμάτης, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Βασίλης Φίλιας, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, π. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
  • Περικλής Νεάρχου, Πρέσβυς ε.τ.
  • Λουκάς Αξελός, Συγγραφέας, Διευθυντής Εκδόσεων «Στοχαστής» – Περ. «Τετράδια»
  • Πανίκος Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
  • Μάριος Ευρυβιάδης, Αν. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου
  • Λαοκράτης Βάσσης, Φιλόλογος, Συγγραφέας
  • Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, π. Γενικός Επιθεωρητής Ελληνικού Στρατού
  • Θέμος Στοφορόπουλος, Πρέσβυς ε.τ.


Thursday, 14 April 2016

Πρόσκληση

Το ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και η χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας υπό τη διεύθυνση της κας Μάρως Σκορδή σας προσκαλούν σε θρησκευτική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, και ώρα 8 μ.μ. στην Α΄ Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους και έργα κλασσικού ρεπερτορίου.



Tuesday, 12 April 2016

Πώς αλλάζουν οι καιροί.....



1996:Κάποιοι έδωσαν την ζωή τους για να την κατεβάσουν απο τον ιστό χωρίς κίνητρο, χωρίς βλέψεις για δόξα. 

2016: Κάποιο άλλοι με βλέψεις προς την προεδρία της Ευρωπαϊκής ελίτ ποδοσφαίρου  την έκαναν κοστούμι και πόζαραν μαζί της. 


Monday, 11 April 2016

ΑΔΑΝΑ 1974...


ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ. ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΔΑΝΑ
ΙΣΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ





ΑΔΑΝΑ 1974