Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού


 Η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Ζώδια, όπως είναι σήμερα. 
 Δυστυχώς και αυτή έχει μετατραπεί σε τζαμί.


Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, εγίνετουν το παναΰριν του Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Ζώθκειαν, ημέρα κατά την οποία η εκκλησία μας εορτάζει την Παγκόσμιον Ύψωσιν του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού.


Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Ζώδεια, είναι μεγαλύτερη από αυτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Πάνω Ζώδειας και μάλιστα είναι και η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα της Μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου. 

Εντός του ναού εφυλάσσετο ο Τίμιος Σταυρός από χρυσάφι και ασήμι εξαιρετικής τέχνης. 

Ο ναός είναι κτισμένος από πωρόλιθο. Είναι χαρακτηριστικές οι οκτώ βόττες στις πλάγιες πλευρές της στέγης, με το γοτθικίζον οξυκόρυφο σχήμα τους.
Στο καμπαναριό της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού είναι σκαλισμένο στην πέτρα από πωρόλιθο από την οποία είναι κτισμένη, το όνομα του τεχνίτη – κτίστη. Η σκαλισμένη επιγραφή γράφει ‘’Έργον Γεωργίου Σ. Ασσιώτη εκ Καϊμακλίου 1923’’. Να σημειωθεί επίσης ότι στη πέτρα από πωρόλιθο έχει σκαλιστεί και η εξής επιγραφή : ‘’Επί καιρόν επιτρόπων Γιάννη Πύσινου Χ. Προκόπη Χ. Γεωργίου Χαραλάμπους Χ. Παναγιώτου Πέτρου Βασιλείου και Γιάννη Χ. Μιχαήλ’’.
Το χωριό εκκλησιαστικώς υπαγόταν στην Μητροπολιτική περιφέρεια Κερύνειας και ως εκ τούτου τα εγκαίνια της εκκλησίας είχαν γίνει από τον Μητροπολίτη Κερύνειας Κύριλλο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κύριλλο Γ΄.
Ο δεσποτικός θρόνος είχε γίνει το έτος 1919 από τον Λάμπρο Ταλιαδώρο, όπως ανεφέρετο σε σχετική ξυλόγλυπτη επιγραφή και μάλλον από αυτόν είχε γίνει και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.






Η ΕΟΡΤΗ ΥΨΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Την μέρα αυτή γιορτάζεται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός μας.

Η Αγία Ελένη, το 326 μ.Χ. πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της, Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο Θείος ζήλος, όμως, έκανε την Αγία Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές.

Ύστερα, η Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

14 Σεπτεμβρίου του έτους 335: Ο Πατριάρχης Μακάριος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως. Την ημέρα του εορτασμού έως και σήμερα, στις Εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τον τρόπο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός που μαρτύρησε ο Χριστός.




Η επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού.

613 μ.Χ: Οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Αφού τον μετέφεραν στη χώρα τους, θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν.


Η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Ζώδια: Βασίλης Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: