Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Του αειμνήστου π. Ανδρέου η μνήμη είη αιωνία. Αμήν!

  


Εκοιμήθη εν Κυρίω, σήμερα Πέμπτη 6/6/24, μετά από μακρά και επώδυνη ασθένεια, σε ηλικία 91 ετών, ο σεβάσμιος Οικονόμος π.Ανδρέας Μιτσής από την Πάνω Ζώδια και τέως κάτοικος Περιστερώνας.

 Ήταν νυμφευμένος με την πρεσβυτέρα Ευτυχία Σολομού Μούζουρα. Παντρεύτηκαν το 1957. Η πρεσβυτέρα απεβίωσε το 1991 σε ηλικία 53 χρονών. Μαζί απόκτησαν 5 παιδιά. Την Μαρία, τον Χαράλαμπο (απεβίωσε το 1978 σε ηλικία 18 χρονών από καρδιοπάθεια), την Στέλλα, την Παναγιώτα και τον Μάριο (απεβίωσε το 1984 σε ηλικία 16 χρονών από ατύχημα).

Το 1974 όπως όλοι οι Ζωδιάτες θα εκτοπιστεί από το χωριό του. Η προσφυγιά τον βρήκε με τα πρόβατα του στο Ποτάμι και μετά στην Περιστερώνα όπου κατοικούσε μέχρι και σήμερα.

 


Ο μακαριστός πατήρ Αντρέας Μιτσή, γεννήθηκε στη Πάνω Ζώδια στις 30 Νοεμβρίου 1933. Γονείς του ήταν ο Χαράλαμπος Μιτσή και η Μαρία Στυλιανού Χ΄Κτώρα. Ήταν το τρίτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας. Είχε δύο αδέρφια μεγαλύτερα, τον Στυλιανό και τον Ιωάννη.Ο πατέρας του απεβίωσε σε νεαρή ηλικία μετά από ατύχημα και βίωσε την ορφάνια πολύ μικρός. 

Μεγάλη του αγάπη το σχολείο και τα γράμματα. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στη Ζώδια και βγήκε στη βιοπάλη. Εργάστηκε ως βοσκός αλλά ο διακαής του πόθος ήταν η αφοσίωση στον Χριστό και στην εκκλησία, κάτι που μετά την προσφυγιά τον οδήγησε στον κλήρο.  Μελετούσε την Αγία Γραφή και βοηθούσε τον πάτερ Χρύσανθο στο διακόνημα της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πάνω Ζώδια.

Το 1974 θα τον βρεί πρόσφυγα στο γειτονικό χωριό Ποτάμι και μετά στην Περιστερώνα, όπου εγκαταστάθηκε μαζί με τα πρόβατα του.

Το Νοέμβριο του 1982 άρχισε μαθήματα στην Ιερατική Σχολή κατόπιν πατέτρησεις του Αρχ. Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου Α’ με σκοπό να χειρωτηνθεί και να ακολουθήσει τον Κλήρο.

Στις 21 Νοεμβρίου 1982, Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δευτεράς, έγινε η χειροτόνηση του σε ιεροδιάκονο και Πνευματικό στον ιερό Ναό Παναγίας Ιδαλίου. από τον Αρχ. Κύπρου Χρυσόστομο Α'και διορίζεται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως.

 


Στη συνέχεια σαν κληρικός   υπηρέτησε σε διάφορους ιερούς ναούς όπως Του Τιμίου Προδρόμου αλλά και της ευρύτερης Επαρχίας Λευκωσίας όπως του Αγίου Παύλου, του Αγίου Νικολάου  Λυκαβητού,  Αγίου Μάμαντος συνοικισμού Λακατάμιας,  του Αγίου Ελευθερίου συνοικισμού Λατσιών, Αγίου Νεοφύτου Ανθούπολης, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Καμπιά,  του Αγίου  Νικολάου  στο  Φτερικούδι,   της  Μεταμορφώσεως στη Κάτω Μονή, στο μοναστήρι της  Αγίας Θέκλας στη Μοσφιλωτή,   το μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου και σε πολλούς  άλλους ιστορικούς Ναούς εντός των τειχών της πόλης όπως του Αγίου Κασσιανού και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη.

 





Ακολούθως διορίζεται στο μετόχι του ιερού ναού Αγίας Αικατερίνης Σινά στον Άγιο Δομέτιο. Στις 24 Νοεμβρίου 2008 χειροθετείται   από  τον Αρχιεπίσκοπο   Κύπρου   Χρυσόστομο  τον  Β’  με το οφίκιο του Οικονόμου.

Αφυπηρέτησε από την Αγία Αικατερίνη του Μετοχίου Σινά, τον Νοέμβριο του 2010. Τον Φεβρουάριο του 2011 τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο στον ιερό Ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα, όπου υπηρέτησε σιγανά και ταπεινά  ως εφημέριος στον Ναό για 10  ολόκληρα χρόνια, προσφέροντας τον εαυτό του στην αγάπη  του Χριστού και των πιστών της Εκκλησίας Του.

Κατά την διάρκεια της ζωής το ως κληρικός ακολουθούσε την Εκκλησία. Βρισκότανε ανελλιπώς σε κάθε ακολουθία, εσπερινό και μυστήριο, νιώθοντας αυτό όχι ως υποχρέωση αλλά το απολύτως φυσικό  για ένα ιερέα. Λειτουργούσε μέσα στον Ναό αλλά και εκτός ήσυχα και αθόρυβα χωρίς να ζητά ποτέ την ανάδειξη και την αναγνώριση . Κανένας δεν άκουσε από το χείλη του λόγο πικρό ή επιβλαβές. Πότε δεν αρνήθηκε τις υπηρεσίες του σε κάποιον προσφέροντας ανιδιοτελώς.  Λειτουργούσε και διακονούσε στα μέτρα των δυνατοτήτων του τον καθένα με πολλή ευχαρίστηση.

Δίδασκε τους νεότερους πως η ομορφιά της ζωής και η αληθινή χαρά βρίσκεται στα μικρά και απλά πράγματα αλλά και το ότι όποια δυσκολία και δοκιμασία και αν μας συναντήσει στην ζωή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πίστη και την ελπίδα στον Θεό.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Μητροπολίτης Μόρφου τον κατέταξε στην ομάδα των εφησυχαζόντων κληρικών της Μητροπόλεως . Από τότε όμως πότε δεν σταμάτησε να ιερουργεί και να διακονεί την εκκλησία. Συνέχιζε, γιατί πολύ απλά αγάπησε την ιεροσύνη του , έχει ταυτιστεί με αυτήν και  ολοκληρωτικά σ’ αυτόν που του την χάρισε.

Το λείψανο του μακαριστού π. Ανδρέου θα εκτεθεί σε προσκύνημα των πιστών, την Παρασκευή, 07.06.2024, από τις 04:30 μ.μ., στον ιερό ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα. Στη συνέχεια θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία στις 05:30 μ.μ. προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου πλαισιούμενος από τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

                                                     Αιωνία του η μνήμη!


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: