Σελίδες

Friday, 17 February 2017

Κύπρος Δασόεσσα Νήσος: Η δενδροφύτευση στην Κύπρο και στην Ζώδια

Η πανίδα και η χλωρίδα της Κύπρου συνθέτουν ένα πανέμορφο φυσικό μωσαϊκό του τόπου μας και αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Το φυσικό περιβάλλον είναι προπύργιο αειφόρου ανάπτυξης

Μορφή ανάπτυξης κυπριακής χλωρίδας με βάση τη μορφή ανάπτυξης των φυτών
Δέντρα 52
Θάμνοι 131
Ημίθαμνοι 88
Πόες 1637
Σύνολο 1908

Ο όρος πανίδα αναφέρεται στο σύνολο των ζωικών οργανισμών μιας συγκεκριμένης περιοχής με εξαίρεση τα κτηνοτροφικά, οικόσιτα, κατοικίδια και ξενικά είδη πανίδας. 

Η αυτοφυής χλωρίδα αναφέρεται σε όλα τα φυτά τα οποία φύονται (από μόνα τους) και αναπτύσσονται σε μια περιοχή (συνήθως φυσική) χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, δηλαδή εξαιρούνται τα καλλιεργήσιμα και καλλωπιστικά φυτά κήπων και πάρκων. Εξαιρούνται, επίσης, τα ξενικά είδη χλωρίδας (π.χ. ακακία).

Από την χλωρίδα στην Ζώδια ξεχωρίζουμε τα καρποφόρα δέντρα, τα γεωργικά είδη και τα πεπονοειδή που ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων της Ζώδιας, τα δασικά που χρησιμοποιούνταν κυρίως ως αναχώματα, στήριξη του εδάφους και περίφραξη των κτημάτων. Επίσης ξεχωρίζουμε άλλα είδη χλωρίδας ως κύρια τροφή και τα αρωματώδη φυτά που φύτευαν για καλλωπιστικούς σκοπούς και στόλισμα του σπιτιού.

Τα καρποφόρα δέντρα ήταν κυρίως εσπεριδοειδή όπως πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, γκρέιπφρουτ, φράππα (μεγάλος τζίτρος), γλυκολέμονα, καϊσιά, κιτρομηλιές και άλλα δέντρα όπως αμυγδαλιές, χαρουπιές, μοσφιλιές, τζιτρίες, συτζιές, ροδιές κ.α. Η γεωργία ήταν η κύρια ασχολία και η ζήση των Ζωδιατών καθώς αποτελούσε πηγή εισοδήματος και η μοναδική τροφή σε χαλεπούς καιρούς που τα ζωικά είδη αποτελούσαν πολυτέλεια. 

Τα δασικά δέντρα στην Ζώδια ήταν ο ευκάλυπτος, ο πεύκος, η λεύκη (το καβάτζην), η σκουρουπαθκιά (ακακία κυανόφυλλος), καζουαρίνα, κυπαρίσσι κ.α 

Υπήρχαν επίσης οι θάμνοι (τα αγγρέλια, η ροδοδάφνη, το θρουμπίν), τα ακανθωτά είδη (όπως ο πάγκαλος η αγκαθκιά, η τρισαζίδα), τα βολβώδη (όπως το κρεμμύδι, η σκουράθθα, ο σκόρδος), τα κονδυλόριζα (πατάτα, παντζάρι, γλίντρος), τα παρασιτικά (μανιτάρια), τα υδροχαρή (κόνιζος, βλούδιν, γληφώνιν, ποταμοϊτανος, καζάβιν, σκλοινίτζιν), τα γεωργικά (λινάριν, γλυκάνισος, ρόδι, σιτάρι, φακή, αρτυσιά, κουκκιά, λουβί, σικάλι κ.α), τα πεπονοειδή (αγγούρια και είδη αγγουριών όπως τα μαρτάγκουρα, η ατζιουρκά, τα πετράγκουρα, τα καρπούζια όπως οι παττίσιες, τα γλυκοκόκκονα, τα κολότζια, τα πιπόνια, τα καναρίνια κ.α), τα αρωματόδη (το γιασεμί, το ματσικόριδο, η τριανταφυλιά, βιολέττες, η ματζουράνα, το φούλιν, ο διόσμης, η βασιλιτζιά), τα λαχανικά (η μπάμια, το σέλινο, σπανάχι, πολιορκά, μαρούλλι, γλιστιρίδα, κόλινατρος, μαϊτανός, η ρόκκα, το μαρούλλια κ.α.) και τα ζιζάνια (μουγιόχορτο, ο αλουποτζιοίτης, γαλατσούνα, η κολλιτσίνα, η λαψάνα, το σιμιλλούδιν και άλλα όπως η ασάρα, το ζοολόχορτον, η μιξιά, τα σουσούνια κ.α.) 

Με βάση το Τμήμα Δασών, μέχρι σήμερα, στην Κύπρο, έχουν καταγραφεί 1908 διαφορετικά είδη, υποείδη, ποικιλίες, μορφές και υβρίδια φυτών. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όλα τα ιθαγενή και επιγενή φυτά (ξενικά φυτά που αυτοφύονται), χωρίς να λαμβάνει υπόψη καλλιεργούμενα φυτά, και βασίζεται σε δημοσιευμένα στοιχεία. Τα ενδημικά φυτά της Κύπρου, δηλαδή αυτά που περιορίζονται αποκλειστικά στο νησί μας, ανέρχονται στα 140 (ποσοστό ενδημισμού 7,3%) και αποτελούν το σημαντικότερο μέρος της χλωρίδας του νησιού μας.


Η Κύπρος στα παλιά χρόνια ήταν γνωστή και ξερότοπος λόγο των ανομβριών, τις περιόδους μακράς ξηρασίας και την έλλειψη νερού. Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνταν κυρίως με τις ξηροκαλλιέργειες και τα κτηνοτροφικές παραγωγές. 


Με τα χρόνια η Κύπρος εξελίσσεται σταδιακά σε πράσινο νησί λόγο της καλλιέργειας εκτάσεων όπου υπήρχε νερό του ποταμού και αργότερα των λαγουμιών και των γεωτρήσεων. Αφού λοιπόν η Κύπρος ανθούσε με τους καταπράσινους κάμπους και τους κήπους της, δεν είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της έλλειψης αρκετής βλάστησης και μάλιστα ολόχρονα στο υπόλοιπο νησί.

Η εξέλιξη της Κύπρου για να ξαναπρασινίσει οφείλεται στην δενδροφύτευση.

Η γιορτή του δέντρου έχει καθιερωθεί στην Κύπρο από το 1920 από το αρμόδιο Τμήμα Δασών είτε την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της, προγραμματίζονται εκδηλώσεις εθελοντικές δενδροφυτεύσεις, εκδηλώσεις σε σχολεία, από οργανωμένα σύνολα και άλλους φορείς.  Σκοπός είναι η καθιέρωση της εθελοντικής προσφοράς μέσω της οποίας συμβάλει ο καθένας μας στο να διατηρείτε πράσινη η Κύπρος και η καλλιέργεια στην συνείδηση όλων μας για την προσφορά του δέντρου στον άνθρωπο. 

Έτσι λοιπόν βλέπουμε να γίνεται δεντροφύτευση σε διάφορες ξηρές περιοχές καθώς και σε δασικές περιοχές, κατά μήκος των υπεραστικών δρόμων, επίσης δημιουργούνται δασικά πάρκα κα δάση αφιερωμένα σε ήρωες του Κυπριακού Ελληνισμού πεσόντες, αγνοουμένους και αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. με πρωτοβουλία οργανωμένων Συλλόγων και Κοινοτικών συμβουλίων. 

Λόγο έλλειψης πρωτοβουλίας από τα εκάστοτε Κοινοτικά Συμβούλια της Ζώδιας, η Ζώδια δεν διαθέτει πάρκο ή δάσος αφιερωμένο στους ήρωές της που θα μπορούσε να συμβάλει στην διατήρηση της ίδιας της Ζώδιας αλλά και σαν χώρος ζωής.  Μοναδικό έργο το Πάρκο Ειρήνης Μόρφου που εγκαινιάστηκε το 2015. 


Ο πρώτιστος σκοπός της δενδροφύτευσης είναι ο καλλωπισμός και η ωραιοποίηση του τόπου μας. Τα σημάδια της δενδροφύτευσης είναι εμφανή με τα κυπαρίσσια και τις ενδιάμεσες ροδοδάφνες που βλέπουμε κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων, σε διάνοιξη δασικών δρόμων, ως τοίχοι αντιστήριξης και προστασίας στους ορεινούς δρόμους, σε δασικές περιοχές, τοπικά πάρκα κ.α.  

Κατασκεύη δρόμου στο χθές

Από πράσινο νησί σε Δασόεσσα Νήσος

Στις διάφορες δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην Κύπρο, τα δενδρύλλια που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως νομευτικά δέντρα όπως το αιώνιο πράσινο κυπαρίσσι, πεύκα, κέδροι και άλλα δασικά δέντρα ιδιαίτερα δέντρα ολιγαρκή σε νερό.

Τα κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens) που ήταν ανέκαθεν σύμβολο μακροβιότητας και τα πεύκα φυτεύονταν λόγω ολιγάρκειας σε νερό. Επίσης συνάδουν με την φυσική βλάστηση όπως ξυσταρκές, τρεμιθιές, κόνοιζοι κ.α.  

Το κυπαρίσσι έχει ρίζες στους αρχαιοελληνικούς μύθους, αλλά έγινε μέρος της χριστιανικής παράδοσης όπου το κυπαρίσσι θεωρήθηκε πένθιμο δέντρο και φυτεύεται μέχρι σήμερα στα νεκροταφεία. Οι Χριστιανοί ορθόδοξοι, λόγο της μορφής του, θεωρούν ότι συνδέει τη γη με τον ουρανό και “βοηθούν τις ψυχές να ανέβουν στον ουρανό”. 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα κυπαρίσσια εξαφανίζουν τις ανεπιθύμητες μυρωδιές και κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο στα νεκροταφεία. Μάλλον όμως η αλήθεια βρίσκεται στο ριζικό του σύστημα. Tο κυπαρίσσι, ανεξαρτήτως εδάφους και κλίματος έχει πασσαλώδες και βαθύ ριζικό σύστημα, χωρίς να απλώνεται και να ανασηκώνει το έδαφος και έτσι δεν επηρεάζει τα ταφικά μνημεία. 
Ιδιαίτερα στα παλιά χρόνια φυτεύονταν στα χωράφια για να λειτουργούν ως δόμες αντί πέτρας και ως περίφραξη για προστασία της καλλιεργήσιμης γης. Έχουν εισαχθεί επίσης κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας ξενικά είδη όπως η ακακία που ανάφερα πιο πάνω, ο ευκάλυπτος κ.ά Ο όρος λοιπόν Δασόεσσα Νήσος αναφέρεται στην δεντροφύτευση μόνο με δασικά δέντρα ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές. Θα μπορούσαμε να φυτεύουμε ιθαγενή είδη ολιγαρκής σε νερό όπως ελιές, χαρουπιές κ.ά. που ταιριάζουν με τις μεσογειακές κλιματολογικές μας συνθήκες. 

Η δενδροφύτευση ήταν ανέκαθεν υπό την αιγίδα του Τμήματος Δασών. Κατά την Αγγλοκρατία κύριο μέλημα των αποικιοκρατών ήταν να πρασινίσουν γρήγορα το νησί, να αποξηράνουν χείμαρρους κκαι ποταμούς με ελώδη στάσιμα νερά όπως ο Πεδιαίος, να προστατεύσουν και να αυξήσουν το πράσινο του νησιού. Γι’ αυτό παρατηρούμε μια έντονη δραστηριότητα  με την δενδροφύτευση. 

Είχαν εισάξει επίσης διάφορα είδη από άλλες αποικίες όπως τον ευκάλυπτο από την Αυστραλία και την ακακία που αν και δεν άρμοζαν στις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου, εντούτοις συνέβαλαν στη γρήγορη αύξηση του πρασίνου. 

Τμήμα Δασών 1899 

Η γιορτή του δέντρου καθιερώθηκε στην Κύπρο το 1920. Το Τμήμα Δασών ως αρμόδιο τμήμα έχει στόχο την προστασία και επέκταση του πρασίνου στο νησί μας, την προστασία των δασών από τους εχθρούς τους, κυρίως τη φωτιά και δενδροκομία.

Σε συνεργασία με τον αρμόδιο “Αρχιεπόπτη Παιδείας” τότε , διοργανώνονται σχολικές γιορτές που αναλάμβαναν οι δάσκαλοι την δημοτικών. Οι δάσκαλοι καλούσαν μετά την Θεία Λειτουργία τους παπάδες, το μουχτάρη, τους αζάδες, τους γεωργούς και του μαθητές να συμμετάσχουν στην γιορτή.  Έτσι λοιπόν γιορτάζανε στην Ζώδια την εβδομάδα της δενδροφύτευσης.

Διάλεξη σε σχολείο


Ο  δάσκαλος έδινε στους μαθητές των τριών ανωτέρων τάξεων δωρεάν δενδρύλλια για να γίνει μια πανηγυρική παρέλαση. Κατά την τελετή στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, οι μαθητές που έφεραν ανά χείρας τα δενδρύλλια αυτά. Μετά την παρέλαση γινότανε δενδροφύτευση στην αυλή του σχολείου υπό τις οδηγίες του δασκάλου και στην συνέχεια προτρέπανε τους μαθητές όπως έκαστος φυτεύσει δενδρύλλια που θα του έδιναν στην γή των γονιών του ή στο χώρο γύρω από την εκκλησία. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Μόρφου η εβδομάδα ήταν σημαντική καθώς η γεωργία ήταν το κύριο εισόδημα των κατοίκων και είχε ιδιαίτερη σημασία εξούς και η ύπαρξη της Γεωργικής Σχολής Μόρφου. 

Δενδροφύτευση στην Ζώδια

Φωτογραφία Αριστερά: 17 Ιανουαρίου 1960, Ζώδια. Η τελετή της γιορτής του δέντρου έχει τελειώσει και όλοι με τα δέντρα ανά χείρας και εν πομπή κατευθύνονται από το Αρρεναγωγείο στον χώρο φύτευσης.










Φωτογραφία Δεξιά: 17 Ιανουαρίου 1960. Φύτευση στην όχθη του παρακείμενου ποταμού Κομήτης (Κουκκουρίδης) έξω από το Δημοτικό Σχολείο στην Κάτω Ζώδια. Από τον κύριο δρόμο Μόρφου Ζώδιας έστριβες αριστερά και μετά πάνω από το γεφύρι για να πας στο αρρεναγωγείο. Στην Πάνω και Κάτω Ζώδια λειτουργούσαν 2 Δημοτικά Σχολεία.  Σε αυτά φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74, 570 μαθητές.




Πηγή: Τμήμα Δασών




Wednesday, 8 February 2017

ΕΚΜΠΟΜΗ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ ΡΙΚ1 09 Φεβρουαρίου 09:00-11:00



Παρακολουθείστε την εκπομπή "Καλή σας Μέρα" (9.00 με 11.00 το πρώϊ)  ΡΙΚ1 παρουσίαση του Λαογραφικού και Αθλητικού Ομίλου Ζώδιας και την παρουσίαση του Ύμνου για τις Ζώδιες.

Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή  οι Ζωδιάτες Γιαννάκης Δημητριάδης και ο Ανδρέας Τοούλας-Πρόεδρος του Ομίλου.








Sunday, 5 February 2017

Αγώνες Κυπριών:Μακεδονικό Εκστρατευτικό Σώμα Ημιονηγών

Νικόλας Κασσός (Τσιακολής)
Ο Ζωδιάτης Μακεδονομάχος 

Η συμβολή των Κυπριών στους εθνικούς αγώνες σε ένα μακρύ διάστημα από την επανάσταση του 1821 μέχρι και την νεότερη ιστορία ήταν καθολική καθώς μοιράζονταν την τύχη του υπόλοιπου υπόδουλου ελληνισμού.
Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, Κύπριοι εθελοντές κατατάσσονταν σε κάθε επαναστατική κινητοποίηση του Ελληνισμού και σε κάθε πολεμικό επεισόδιο ή επιστράτευση. Η έλευση των Βρεττανών, το 1878, βάσει αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Αγγλίας και Τουρκίας, έφερε αρκετά αγαθά στην Κύπρο, αλλά και πολλές υποχρεώσεις που πλήθαιναν με το χρόνο. Στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 οι Κύπριοι εθελοντές έφτασαν τους 1000. Οι περισσότεροι υπηρέτησαν στο νικηφόρο τμήμα του Ελληνικού στρατού.
Στο Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), ιστορικά βρίσκουμε αρκετούς Κύπριους Μακεδονομάχους που διακρίθηκαν.


Στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912 - 1913 πολέμησαν με τον Ελληνικό στρατό 1500-1800 περίπου Κύπριοι εθελοντές. 55 από αυτούς σκοτώθηκαν στην πολιορκία των Ιωαννίνων και στις πολύνεκρες μάχες του Ελληνοβουλγαρικού πολέμου.



Μακεδονικό Εκστρατευτικό Σώμα Ημιονηγών 
(MMC-Macedonian Mule Corps)

Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος και η ένταξη της Τουρκίας στο στρατόπεδο των Κεντρικών Δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία της "Κυπριακής Συνθήκης" του 1878 και την προσάρτηση της Κύπρου στη Βρετανική Αυτοκρατορία (Νοέμβριος 1914).
Κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχαν δυσκολίες στις μεταφορικές ανάγκες του Βρεττανικού στρατού στο μέτωπο στην Θεσσαλονίκη και στο Μακεδονικό μέτωπο για ανεφοδιασμό και μεταφορά τραυματιών για νοσοκομειακή περίθαλψη. Ειδικά όταν πάγωνε ο Έβρος ποταμός και τα αμάξια δεν κυλούσαν.

Ο λόγος ήταν η έλλειψη οδηγών του τακτικού Στρατού στην Υπηρεσία Σώματος και λόγο μεγαλύτερης ανάγκης για περίθαλψη τραυματιών. 
Η λύση λοιπόν ήταν η στρατολόγηση ημιονηγών από τις αποικίες. Ο ημιονηγός είναι ο οδηγός μουλαριού, ο μουλαράς. Κατά την περίοδο μεταξύ 1916-1919 περίπου 13,000 ημιονηγοί κατατάχθηκαν. Αρχικά οι πρώτοι ημιονηγοί ήταν 2,000 περίπου Έλληνες αλλά μέχρι τον χειμώνα ο αριθμός αυτός μειώθηκε όταν συστάθηκε σώμα Ελληνικού Στρατού στην Θεσσαλονίκη. Η Κύπρος απέμεινε η μόνη πηγή παροχής ημιονηγών στην Θεσσαλονίκη. Έλληνες και Κύπριοι υπήρξαν μέλη του σώματος Ημιονηγών Μακεδονίας. Στην πλειοψηφία τους ήταν αγρότες, από διάφορες περιοχές του νησιού.  Τουλάχιστον 38 από αυτούς έχουν χάσει την ζωή τους. 
Το καλοκαίρι του 1916 άρχισε η μαζική κατάταξη Κυπρίων στο Βρεττανικό στρατό, στο ειδικό σώμα των έμμισθων ημιονηγών που δημιουργήθηκε. Μέχρι το Μάρτιο του 1919 στρατολογήθηκαν 16000 περίπου άνδρες στο Σώμα Ημιονηγών φέροντας το χαρακτηριστικό αριθμό με τα αρχικά (MMC xxxxx). Οι Κύπριοι "μουλάριδες", μετά από μια σύντομη στρατιωτική εκπαίδευση στους στρατώνες της Θεσσαλονίκης, υπηρέτησαν σχεδόν αποκλειστικά, στο Μακεδόνικο Μέτωπο. Στα συμμαχικά νεκροταφεία της Μακεδονίας βρίσκονται οι τάφοι 30 περίπου Κυπρίων που έχασαν τη ζωή τους, στο διάστημα 1916-1920. Άλλοι Κύπριοι κατατάχθηκαν εθελοντικά στον ελληνικό στρατό και στην "Εθνική Αμυνα". Πέντε από αυτούς σκοτώθηκαν στη μάχη του Σκρα, το 1918.
Αρκετοί αργότερα που παρέμειναν καλέστηκαν αργότερα και σε γενική επιστράτευση για τη Σμύρνη όπου υπηρέτησε  στον Ελληνικό Στρατό. 
Στον κατάλογο των εθελοντών και έμμισθων  περιλαμβάνονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, επαγγέλματος ή τάξης, πλειοψηφούν, όμως, εμφανώς οι αγρότες και υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο όπου και αργότερα παρασημοφορήθηκαν όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους με υψηλό ηθικό με μετάλλιο με τα αρχικά MMC που καταδεικνύει το Μακεδονικό Σώμα Ημιονηγών. 
Η Κυπριακής καταγωγής Μουλάριδες κατάγονταν στο Βρετανικό στρατό ως έμμισθοι, ορισμένοι δηλώνοντας και ψεύτικη ημερομηνία γέννησης για να γίνουν αποδεκτοί στο σώμα λόγο και της φτώχειας και της πείνας  που καταδείκνυε τη λιτότητα της τότε εποχής.
Αρκετοί Κύπριοι λοιπόν κατατάγηκαν ως ημιονηγοί [muleteers] στο Σώμα ημιονηγών και υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο συμμετέχοντας και ενεργα στις μάχες και κάτω απο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Πολλοί πάθαιναν κρυοπαγήματα και αρρωστούσαν. 
Επίσης ιστορικά βρίσκουμε και το 1919 Κύπριους μουλάριδες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ήταν Κύπριοι ημιονηγοί του «Μακεδονικού εκστρατευτικού σώματος» του βρετανικού στρατού. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι γύρω στους 200 Κύπριους (κυρίως Έλληνες, αλλά και λίγοι Τούρκοι) στάλθηκαν στη Γεωργία, ανατολικότερα της Ουκρανίας, στο Βατούμ και στην Τυφλίδα.


Επίσης στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο βρίσκουμε Σώμα Κυπρίων εθελοντών που υπηρέτησαν στο «Κυπριακό Σύνταγμα» (Cyprus Regiment) το οποίο δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1940 και στην «Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη» (Cyprus Volunteer Force) η οποία δημιουργήθηκε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Το Κυπριακό Σύνταγμα περιλάμβανε βοηθητικά σώματα αλλά και τάγμα Πεζικού. Οι Κύπριοι στρατιώτες μετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ειδικά, οι Κύπριοι ημιονηγοί διακρίθηκαν στην εκκένωση της Δουγκέρκης, στη μάχη του Κερέν, στην Αβησσυνία και στις φονικές μάχες του Κασίνο, στην Ιταλία.


Νικόλας Κασσός (Τσιακολής) εκ Ζώδιας

Στους Κύπριους που υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Εκστρατευτικό Σώμα Ημιονηγών, βρίσκουμε και έναν Ζωδιάτη τον Νικόλα Κασσού (Τσιακολής). Ο Νικόλας Κασσού (Τσιακολής) γεννήθηκε στην Κάτω Ζώδια το 1897 και απεβίωσε το 1939. Γονείς του ήταν οι Πετρής Κασσού (Πετρόκασσος) και η Παναγιώτα Πετρή Κασσού. Με την σύζυγο του Παρασκευού Μιχάλη Πονάρη απέκτησαν 5 κόρες, την Ανθούλλα Σολωμή Χατζηπροκοπίου (εν ζωή), Ναυσικά Καβάζη (απεβίωσε), Παναγιώτα Μουζούρη (εν ζωή), Ιουλία Σπανούδη (εν ζωή) και την Γιωργούλλα Παπαγεωργίου (απεβίωσε). Ο Νικόλας Κασσός (Τσιακολής) κατετάγη ως ημιονηγός στο Σώμα ημιονηγών και υπηρέτησε στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τα έτη 1914 - 1918. Αργότερα επέστρεψε στην Ζώδια όπου εξάσκησε το επάγγελμα του γεωργού μέχρι και το θάνατό του.


ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΖΩΔΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΗΓΗ: EUROPEANA