Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Johny Demos: Ένας Ζωδιάτης δαμάζει τα κύματα….



Χειμωνιάζει στην Ευρώπη και αρχίζει το καλοκαίρι στην Αυστραλία. Καιρός λοιπόν για surfing και θαλάσσια σπόρ αν και το αθλήματα αυτά για τους λάτρεις του είδους δεν σταματούν ποτέ. 

H κυματοδρομία η αλλιώς το σέρφινγκ ή σερφάρισμα είναι ένα θαλάσσιο άθλημα/σπόρ στο οποίο ο αθλητής (σέρφερ) καβαλάει ένα κινούμενο κύμα συνήθως στον ωκεανό, αλλά μπορεί να βρίσκονται επίσης σε λίμνες ή ποτάμια, με τη μορφή στατικών ή παλιρροιακών κυμάτων, ή να είναι τεχνητά, όπως αυτά που δημιουργούνται από πλοία ή σε ειδικές πισίνες.

Το σέρφινγκ γίνεται με την χρήση σανίδας.  Στο σύγχρονο σέρφινγκ συνήθως όμως αφορά το σέρφερ όρθιο πάνω σε ειδική σανίδα του σερφ. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως με τον σέρφερ να είναι ξαπλωμένος πάνω στη σανίδα ή στα γόνατα, ή ακόμη και χωρίς τη χρήση σανίδας, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα του.

Το σέρφινγκ κατάγεται από την Πολυνησία, όπου για αιώνες ήταν τμήμα του πολυνησιακού πολιτισμού. Η πρώτη φορά που το είδαν οι Ευρωπαίοι ίσως ήταν στην Ταϊτή το 1767, από τον Σάμουελ Γουόλις, ή το 1769 από τον Τζόζεφ Μπανγκς, μέλος της πρώτης αποστολής του Τζέιμς Κουκ με το HMS Endeavour. Ο Τζορτζ Φριθ (George Freeth, 1883-1919) χαρακτηρίζεται συχνά ως ο πατέρας του σύγχρονου σέρφινγκ.

Η Αυστραλία θεωρείται το προπύργιο του σέρφινγκ με μακραίωνη παράδοση, εξαιρετικές υποδομές και σημαντικότατους προορισμούς για την εξάσκηση του αθλήματος και επίσης ένας πολύ σημαντικός προορισμός για την εκμάθηση σέρφινγκ.


Στην μακρινή μας Αυστραλία λοιπόν όπου υπάρχει μια μεγάλη ομογένεια Ελλήνων και Κυπρίων, κυρίως ατόμων που μετανάστευσαν μετά την εισβολή του 1974. Αρκετοί από την Ζώδια, μερικοί εξ αυτών η οικογένεια του Παύλου Δήμου και της Πραξούλας Δημοσθένους που κατοικούν στην Αυστραλία στο Scarborough-Brisbane από το 1974 όπoυ μετανάστευσαν μεταπολεμικά. 
H Πραξούλα είναι από την Κάτω Ζώδια κόρη του Γιάννη Πραξιτέλους και της Ευανθίας. Αδέλφια της είναι η Έλση, η Αφροδίτη και ο μ. Στέλιος. 
Ο Παύλος κατάγεται από την Πόλη Χρυσοχούς. Έχουν δύο παιδιά τον Γιάννη και τον Λούκα γεννημένοι στην Αυστραλία αλλά με Ζωδιάτικη καταγωγή. 





Ο μεγαλύτερος τους γιός Γιάννης (John) Δήμου ασχολείται συστηματικά με το άθλημα του surfing κυρίως στο ελεύθερο του χρόνο. Αν και επαγγέλλεται μπογιατζής (Demos Painters AIM) μαζί με τον πατέρα του εντούτοις η μεγαλύτερη του αγάπη και ενασχόληση του είναι το σερφινγκ (surfing). Έχει συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς στην Αυστραλία και έχει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του.  Ανήκει στον Όμιλο  Caloundra Μalibu Club.

Στο 35ο ετήσιο χειμερινό διαγωνισμό “35th Anniversary Malibu Classic - surfing for the community”  που διεξήχθην στo Queensland  της Αυστραλίας το 2016 κατατάγηκε δεύτερος σε ηλικίες άνω των 35.  Έχει σημειώσει παρόμοιες επιτυχίες στο παρελθόν και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς που διεξήχθηκαν στην Αυστραλία.

Όπως δηλώνει ο ίδιος θα συνεχίσει για πάντα να σερφάρει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: