Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ο Ασίλ Ναδίρ, τα πορτοκάλια της Ζώδιας και η πολιτκή μας γυμνία


Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ που είχε καταδικαστεί το 2012 σε δέκα χρόνια φυλάκιση από βρετανικό δικαστήριο εκδόθηκε στην Τουρκία. Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ελεύθερος σε 16 μήνες.



Ο Ασίλ Ναδίρ κατάφερε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Βρετανικής Εταιρείας Πόλυ Πεκ (Polly Peck) και να πλουτίσει από την εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα την εξαγωγή εσπεριδοειδών.  Για όσους έχουν κοντή μνήμη η Polly Peck είχε εξαγοράσει την εταιρεία Del Monte που συσκεύαζε φρούτα σε κονσέρβες. Αρκετά από αυτά τα εσπεριδοειδή προέρχονταν από τα περβόλια της Μόρφου, της Κάτω Ζώδιας και από το Καπούτι.

Μετά την εισβολή συστάθηκε από το κατοχικό καθεστώς η εταιρεία “Cyprus Industrial Enterprises Holding Ltd” η οποία και διαχειριζόταν το 70% των βιομηχανιών και βιοτεχνιών που λειτουργούσαν στα κατεχόμενα πριν το 1974 και ανήκουν σε Ελληνοκύπριους. Αρχικά η εταιρεία διαχειριζόταν περίπου 100 εργοστάσια αλλά σταδιακά λόγω κακοδιαχείρισης, ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραματικά. Στα τέλη του 1990 η εταιρεία είχε υπό τη διαχείρισή της μόνο 15 εργοστάσια. Στα κατεχόμενα, λειτουργούσαν (τουλάχιστον μέχρι το 2007), τα πρώην συσκευαστήρια εσπεριδοειδών ΣΕΔΙΓΕΠ στη Μόρφου τα οποία μετονομάστηκαν σε “Cypfruvex” ενώ στην κατοχή του Ασίλ Ναδίρ ήταν το εργοστάσιο κατασκευής χαρτοκιβωτίων UNIPACK στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, το οποίο είναι ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας και το συσκευαστήριο της ΣΕΒΙΓΕΠ στην Κάτω Ζώδια μαζί με εκτάσεις περβολιών αφού οι περιοχές Ζώδιας Μόρφου παρήγαγαν το 80% το εσπεριδοειδών.



Το συσκευαστήριο εσπεριδοειδών στην Κάτω Ζώδια που άνηκε στην ΣΕΒΙΓΕΠ και δόθηκε στον Ασίλ Ναδίρ

Ο Ασίλ Ναδίρ δεν καταδικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματα του στην Κύπρο και την παράνομη εκμετάλλευση Ελληνοκυπριακών περιουσιών από κανένα δικαστήριο. Αντιθέτως, η καταδίκη του έγινε για υπεξαίρεση £28,8 εκ (που ισοδυναμεί με  £61,6 εκ. σήμερα) από την εταιρεία Polly Peck κατά την περίοδο 1987-1990.  Οι κατηγορίες εναντίον του ήταν για κατάχρηση του συνολικού ποσού των £150εκ.


Το Μάιο του 1993 είχε διαφύγει από την Βρετανία για τα κατεχόμενα αφού είχε λήξει η εγγύηση του  ύψους £3.5εκ και για να αποφύγει την σύλληψη. Είναι χαρακτηριστικό για όσους θυμούνται ο τρόπος διαφυγής του δια την νόμιμης οδού και ο ρόλος της συντηρητικής κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ που τον άφησε να διαφύγει καθότι ήταν χορηγός του Συντηρητικού Κόμματος. Συγκεκριμένα από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Συντηρητικού Κόμαμτος καθότι είχε δωρίσει £440εκ.  Με μια νυχτερινή πτήση με ιδιωτικό αεροσκάφος διάφυγε με τις ευλογίες της Θάτσερ στα κατεχόμενα όπου παρέμεινε εκεί μέχρι το 2010.  Ήταν κολλητός του Ραούφ Ντενκτάς και συνεπώς είχε ισχύ και επιρροή στα κατεχόμενα.


Την συγκεκριμένη ημέρα της διαφυγής του οι αστυνομικοί που έπρεπε να τον παρακολουθούν ήταν εκτός καθηκόντων για εξοικονομήσεις υπερωριών λόγο αργίας. Ο Ναδίρ διέφυγε με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Γαλλία και μετά στα κατεχόμενα. Στην περίπτωση τοθ Ναδίρ για την Αγγλία ίσχυσε το ότι δεν έχει καμία συμφωνία με τα κατεχόμενα και η ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Ο πιλότος του ιδιωτικού αεροσκάφους που τον βοήθησε να διαφύγει (Πήτερ Ντίμοντ) καταδικάστηκε ως συνεργός αλλά η καταδίκη δεν εφαρμόστηκε καθότι κρίθηκε άκυρη αφού είχε περάσει η εύλογη περίοδος καταδίκης.



Το 1996, η βοηθός του Ναδίρ Ελίζαμπεθ Φόρσυθ (ElizabethForsyth) καταδικάστηκε για ξέπλυμα £400,000 που κλάπηκαν από την Polly Peck. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια αλλά 10 μήνες αργότερα αφέθηκε ελεύθερη από το δικαστήριο κατόπι έφεσης. Υπουργός της Κυβέρνησης Michael Mates, παραιτήθηκε το 1993 κατόπιν πιέσεων από τον τύπο για τις στενές του σχέσεις με τον Ναδίρ.
Μετά από 17 χρόνια φυγής στα κατεχόμενα ο Ναδίρ αναζητούσε τρόπους εγγύησης για την έκδοση του στην Βρετανία. Στις 26 Αυγούστου του 2010 επέστρεψε στην Αγγλία για να δικαστεί και να εκτίσει την ποινή του. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για υπεξαίρεση 150 εκ και 13 υποθέσεων συνολικού ποσού 34 εκ.  από την Polly Peck.


Ακόμα και τότε δήλωνε αθώος αλλά και ο τρόπος ζωής του δεν σταμάτησε να είναι προκλητικός. Βρέθηκε ένοχος για 10 κατηγορίες με συνολικό ποσό 29εκ. και καταδικάστηκε στις 23/8/12 σε 10 χρόνια φυλάκιση (αρχικά σε ανοιχτή φυλακή και μετέπειτα θα ήταν υπο περιορισμό).


Χθες, με βάση διακρατικής συμφωνίας Η.Β-Τουρκίας κατάφερε να εκδοθεί στην Τουρκία και έφτασε αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης όπου τον παρέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.  Ο Ασίλ Ναδίρ είχε επιστρέψει την βρετανική του υπηκοότητα αφού όπως προνοούν οι συμφωνίες Τουρκίας-Αγγλίας για αμοιβαία έκδοση παρέδωσε το Αγγλικό του διαβατήριο πρώτα και παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του έτσι επωφελήθηκε της συμφωνίας.  Θα εκδοθεί πρώτα στην Τουρκία και μετά στα κατεχόμενα αφού τελειώσουν τα διαδικαστικά. Στα κατεχόμενα θα αφεθεί τελικά ελεύθερος.

Ποιος ήταν ο Ασίλ Ναδιρ




Ο Ασίλ Ναδίρ γεννήθηκε στην Κύπρο το 1941. Ήταν γιός Τουρκοκύπριου επιχειρηματία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ενορία Αποστόλου Λουκά στην Αμμόχωστο. Δεν είχε εκφραστεί ποτέ του εθνικιστικά σαν Τούρκος καθότι το χρήμα για αυτόν ήταν το παν.  Μετά της σπουδές του στα Οικονομικά σε Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 1963 μετακομίζει με την οικογένεια του στο Λονδίνο.
Όλα άρχισαν όταν ο Ασίλ Ναδίρ κατάφερα να εξασφαλίσει τον έλεγχο της listed shell εταιρείας Polly Peck, και χρησιμοποιώντας το χρηματιστήριο του Λονδίνου ως μέσω για να εξασφαλίσει κεφάλαιο μέσω έκδοσης μετοχών της Polly Peck για να ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες στα κατεχόμενα την Sunzest (συσκευασίας φρούτων) και την Unipac (εργοστάσιο χαρτικών συσκευασίας).
Τα εταιρικά σκάνδαλα της Polly Peck οδήγησαν στην διαμόρφωση του Αγγλικού Κώδιακα εταιρικής διακυβέρνησης.


 Ο Ασίλ Ναδίρ κατάφερε με την επιχειρηματικότητα του από το 1980-1990 να μεταλλάξει γρήγορα την Polly Peck από μια μικρή εταιρεία παραγωγής υφασμάτων στο Ανατολικό Λονδίνο σε εταιρικό γίγαντα του FTSE-100. Μέσω αυτής του της επιτυχίας κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία Η Polly Peck είχε τα κεντρικά της γραφεία στην Berkeley Square στο κεντρικό Λονδίνο και εμπορικά γραφεία από το Χόνγκ Κόνγκ μέχρι την Νέα Υόρκη με περίπου 200 θυγατρικές που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ηλεκτρονικών, υφασμάτων, τροφίμων και αναψυχής.





Κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει προσωπική περιουσία στο εξωτερικό και στα κατεχόμενα. Ζούσε πλουσιοπάροχα αλλά και ο τρόπος ζωής του ήταν προκλητικός αποτέλεσμα της απληστίας του για περισσότερα.  Το σπίτι του στο Η.Β ήταν στις ελίτ περιοχές της Αγγλίας ενώ στα κατεχόμενα διέμενε σε μοναστήρι το οποίο ανακαίνισε.  Ο ίδιος ήταν κάποτε στην λίστα πλουσίων της Sunday Times Rich List ως 36ος.


Τα προσωπικά του κίνητρα ήταν αυτά που τελικά οδήγησαν την Polly Peck στην κατάρρευση με χρέη £550 εκ. Αρκετοί επενδυτές έχασαν τα χρήματα τους. Το Σεπτέμβριο του 1990 και επίσημα οι αρχές του Η.Β θα αρχίσουν έρευνα στα γραφεία της Polly Peck. Η εταιρεία τελικά θα καταρρεύσει το 1990 με χρέη £1.3δις., και ο CEO της Ασίλ Ναδίρ να διαφύγει στα κατεχόμενα το 1993.



Η αυτοκρατορία της Polly Peck και η κατάρευση της
Το 1980 η εταιρεία Restro Investments, που ελεγχόταν από τον Ναδίρ αφού εξαγόρασε το 58% έναντι  £270,000. Ανάλαβε ως CEO στις 7 Ιουλίου το 1980 και στι 8 Ιουλίου η Polly Peck ζητούσε κεφάλαιο £1.5εκ μέσω rights issue. Αρχές του 1982 ο Ναδίρ άρχισε της εξαγορές και αγόρασε Τ/κ με έδρα στα κατεχόμενα την Uni-Pac Packaging Industries Ltd, Voyager Kibris Ltd, and Sunzest Trading Ltd.



Η Uni-Pac κατασκεύασε χαρτικά και κιβώτια και εξαγοράστηκε για το πακετάρισμα και εκμετάλλευση των εσπεριδοειδών στην κατεχόμενη Μόρφου και στην Ζώδια αφού είχαν προβλέψει τότε ελάχιστα κέρδη £2,1
Το 1980 το ψευδοκράτος του Ντεκτάς αντιμετώπιζε εμπάρκο. Ο Ραούφ Ντεκτάς αντιμετώπιζε την απομόνωση και έψαχνε απεγνωσμένα Τ/κ επιχειρηματίες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ναδίρ στον οποίο δόθηκαν εργοστάσια, ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο, περβόλια στην Μόρφου,  Ζώδια και Καπούτι τα οποία διαχειρίζονταν οι θυγατρικές της Polly Peck. Ο Ασίλ Ναδιρ παρέμεινε κολλητός του Ντενκτάς μέχρι και το 1993 που διέφυγε από την Αγλλία στα κατεχόμενα όσπου το 1994 διάκοε και δημόσια σχέσεις μαζί του.

Αρχικά του δόθηκε γεωργική γή με εσπεριδοειδή και το συσκευαστήριο στην Κάτω Ζώδια. Αργότερα του παραχωρήθηκαν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Η Voyager Kibris Ltd χρησιμοποιήθηκε για να εξαγοράσει την Sheraton Voyager Hotel Turkey και για την ανέγερση ξενοδοχείων στα κατεχόμενα που περιλάμβανε το Jasmine Court στην Κερύνεια, το Constantia Hotel (μετονομάστηκε σε Palm Beach στην Αμμόχωστο), στον Βοκολίδας, συγκρότημα διαμερισμάτων στην Κερύνεια και άλλα.




Για το Ασίλ Ναδίρ, ο ίδιος δεν έκανε τίποτα παράνομο αφού για την ιδιοκτησία υπήρχαν έγγραφα αγοράς της γής από το ψευδοκράτους (σε ευξελιστηκές τιμές) και ουσιαστικά τα δικαιούτανε η οικογένεια του μετά τον διαχωρισμό του νησιού το 1974 λόγο της περιουσίας που απώλεσαν.



Χάρτης με την περιούσια που κατείχε ο Ασίλ Ναδίρ στα κατεχόμενα
Το Σεπτέμβριο του 1982 ο Ναδίρ απέκτησε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος μερίδιο του  57% σε εταιρεία εμπορίας υφασμάτων την Cornell και εξασφάλισε £2.76 εκ που μαζί με £6 εκ κεφάλαιο από την Polly Peck, ίδρυσε την 'Niksar Turkey για εμφιάλωση νερού στην Τορυκία που αργότερα πούλησε.
Το 1983, Nadir επέκτην της δραστηριότητες της εταιρείας στα υφάσματα και στον ρουχισμό και το 1984 στα ηλεκτρονικά είδη αγοράζοντας το 82% της Τούρκικης  Vestel Electronics, Vestel που κατασκεύαζε μέχρι το 1986 γκάμες από γνωστές μάρκες ηλεκτρονικών ειδών. Αργότερα το κομμάτι πουλήθηκε στην Russell Hobbs. Το 1989 η Polly Peck  δραστηριοποιείται διεθνώς αφού αποκτά το 51% στην Sansui και το 1989 η Polly Peck θα εξαγοράσει την Del Monte για $875 εκ.  Η Del Monte ήταν εταιρεία συσκευασίας φρούτων και το εισιτήριο της Polly Peck  στο FTSE 100 Share Index το 1989. Μέχρι το 1990 5 εταιρείες της Polly Peck είχαν αναπτυχθεί στην Δυτική Ευρώπη και Αμερική. Αυτές ήταν πέραν από οι γνωστές εταιρείες Chiquita, Dole, Del Monte Tropical; Polly Peck και International Albert
Σε λιγότερο από 10 χρόνια η ανάπτυξη της Polly Peck έφτασε τα £1.7 δις. αξία κεφαλαιοποίησης  με 200 θυγατρικές παγκοσμίως.
Η Polly Peck είχε κέρδη £161.4 million, καθαρή αξία £845 εκ και 17,227 υπαλλήλους. Στα κατεχόμενα ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης μετά το ψευδοκράτος αφού εργοδοτούσε 7,500 υπαλλήλους.
Ο Ναδίρ προσπάθησε να την ιδιωτικοποίηση το 1990 αλλά απέτυχε αφού ήρθε ήρθε η κατάρευση μετά τα ύποπτα εμβάσματα που είχαν γίνει το 1988 η Polly Peck είχε προβεί σε 24 ξεχωριστές πληρωμές στην Τουρκία και στα κατεχόμενα συνολικής αξίας £58εκ και το 1989 £141εκ σε 64 άλλες περιπτώσεις.
Οι μεταφορές γίνοντατ από τον γιο του Ναδίρ Μπίρολ από τα κατεχόμενα στην Ελβετία. Επίσης αρκετά ακίνητα της Polly Peck στα κατεχόμενα είχαν εγγραφεί στο όνομα του Ναδίρ. Αρκετά λεφτά δεν έχουν εντοπιστεί αφου έχουν καταλήξει σε ‘μαύρε τρύπες’.
Ο Ναδίρ αρνήθηκε να επιστρέψει τα λεφτά από τα κατεχόμενα και η Polly Peck κατάρρευσε αφου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές τις υποχρεώσεις.
Σήμερα ο Ναδίρ έχει ελάχιστη ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα αφού αρκετά από τα ξενοδοχεία του πουλήθηκαν το 1994 για να ξεπληρώσει χρέη του. Το ψευδοκράτος πήρε την Τράπεζα του Endustri στα κατεχόμενα το 2009.
Εξακολουθεί να έχει την κατοχή της εφημερίδας Kibris  και ενός Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και αρκετά χρήματα στην Ελβετία που κατέχει η οικογένεια του και είχε καταφέρει να βγάλει εκτός Η.Β την εποχή της Polly Peck.
Στις επερχόμενες εκλογές στα κατεχόμενα μπορεί να δούμε τον Ασίλ Ναδίρ στα 75 σε πολιτική φυσιογνωμία των Τ/κ αφού έχει και κρυφά λεφτά και την συμπαράσταση της Τουρκίας.
Η πολιτική μας γύμνια
Για όσους προτρέξουν να κατηγορήσουν τον Ασίλ Ναδίρ που πλούτισε με μαεστρία από τα προϊόντα της γης μας αφού εκμεταλλευτικέ την πολική μας γύμνια και της συνθήκες, να υπενθυμίσουμε ότι όλοι μας έχουμε καταναλώσει εσπεριδοειδή προϊόντα της Del Monte σε κομπόστες  που προέρχονταν από την Μόρφου, την Ζώδεια. Επίσης μέχρι σήμερα αλλά ακόμα και τότε που διέφυγε από την Αγγλία επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου καμία διάβιμα δεν έγινε για τις εμπορικές πράξεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Αλλά πώς να γίνει αφού ακόμα και σήμερα συζητούμε το άνοιγμα του εμπορίου με τα κατεχόμενα.
Αν δούμε την ωμή πραγματικότητα είτε είναι Τ/κ σφετεριστές είτε οι Ε/κ πολιτικοί με τα σκάνδαλα που έχουν εμπλακεί και τις μίζες τις αισχροκέρδειας δεν έχουν απολύτως καμίας διαφορά αφού θησαυρίζουν σε βάρος του απλού κοσμάκη.  Όταν καταντήσαμε να ακούμε ότι περπατούσαν με ανοικτά τα χέρια και έπερναν μίζες, τις οποίες νομιμοποιούν ως εισφορές στα κόμματα, τότε ο Ασίλ Ναδίρ γιατί να μην το κάνει αφού του δώσαμε το δικαίωμα.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία έχει την πολιτική στήριξη να αποκόψει την παροχή ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες και όσους δεν πληρώνουν, ηλεκτροδοτεί τον  Αττίλα Η συνολική αξία του ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ προς τα κατεχόμενα από το 1974 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε περίπου €300 εκατ. ευρώ. Εξάλλου με δωρεάν ηλεκτρισμό, λειτουργούν οι υδραντλίες που τροφοδοτούν με νερό την κατεχόμενη Ζώδια.
Μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την καταδίκη του Ασίλ Νδίρ τότε το 2012 και να τον αναγκάσουμε να πληρώσει για τις παρανομίες τους σε βάρος των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Η καταδίκη του φυγόδικου Ασίλ Ναδίρ από βρετανικό δικαστήριο μπορούσε να έχει και συνέχεια ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης, εάν κατηγορητέων για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών. Νομικές κινήσεις κατά του Ασίλ Ναδίρ μπορούσαν να γίνουν προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτο, να κινούσαμε σε βάρος του αγωγές για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών  περιουσιών στα κατεχόμενα και να ζητηθεί ευκαιρία για η έκδοσή του στην Κύπρο για να δικαστεί.
Δεύτερο, μπορούσαμε να επιδιώκαμε την καταδίκη του και την καταβολή αποζημιώσεων (με την εκποίηση ακίνητης περιουσίας του στη Βρετανία) για την εκμετάλλευση των περιουσιών αυτών οι οποίες βρίσκονται στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Μόρφου, την Κάτω Ζώδια και τη Βοκολίδα.
Σύμφωνα με τον πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ Λουκή Λουκαΐδη και τις δηλώσεις μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για φυλάκιση του Ασίλ Ναδίρ, δινότανε τότε  η ευκαιρία στην Κύπρο να οδηγήσει τον γνωστό απατεώνα ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης. Ο Ασίλ Ναδίρ μπορούσε να διωχθεί ποινικά για τις παρανομίες στις οποίες υπέπεσε σε σχέση με τις ε/κ περιουσίες. Το κυπριακό κράτος, είπε, μπορούσε να ζητήσει την έκδοσή του από τη Βρετανία δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Αν ανατρέξουμε στο αρχείο (Φιλελεύθερος 24-8-2012) διαβάζουμε “Όπως είπε ο κ. Λουκαΐδης, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ανέφερε προχθές ότι θα μελετηθούν διάφοροι τρόποι αντίδρασης σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες του Ασίλ Ναδίρ στα κατεχόμενα. Υπογράμμισε ότι ο πιο απλός τρόπος αντίδρασης είναι να έκδοση εντάλματος ώστε ο Ασίλ Ναδίρ να παραδοθεί στις κυπριακές Αρχές προκειμένου να δικαστεί για τις παρανομίες του. Μια πιθανή έκδοση του 71χρονου σήμερα Ασίλ Ναδίρ μπορεί να εκτελεστεί αφού εκτίσει τη 10ετή ποινή που του επέβαλε το βρετανικό δικαστήριο. Η καταδίκη του Ασίλ Ναδίρ δημιουργεί και νέα δεδομένα σ ό,τι αφορά προσφυγές που μπορεί να καταχωρηθούν σε βάρος του από ιδιώτες ή εταιρείες οι οποίες στο παρελθόν επιχείρησαν κάτι ανάλογο προσφεύγοντας απευθείας στη βρετανική Δικαιοσύνη χωρίς αποτέλεσμα. Ως γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχαν καταχωρηθεί αγωγές κατά των διευθυντών της Πόλυ Πεκ από τις εταιρείες Μαραγκός και Φάρος καθώς και από την ΣΕΔΙΓΕΠ και την Αρχή Λιμένων, αλλά το 1998 το βρετανικό Εφετείο έκρινε πως τα δικαστήρια της Βρετανίας δεν έχουν δικαιοδοσία να εξετάσουν τις προσφυγές.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: