Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΖΩΔΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟ

Θέμα ανακήρυξης σε Δήμο της Πάνω-Κάτω Ζώδιας στην Επ. Εσωτερικών

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


Το αίτημα των κατεχόμενων κοινοτήτων Πάνω και Κάτω Ζώδιας για ανακήρυξή τους σε κατεχόμενο Δήμο συζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για φαινόμενο διάκρισης εις βάρος προσφυγικών κοινοτήτων το οποίο και χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι προσφυγικοί Δήμοι και κοινότητες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, προσθέτοντας πως ''δεν θα πρέπει η πολιτεία με διάφορα επιχειρήματα να τους αφαιρεί αυτό το ρόλο'' και να περιορίζει αυτό το ρόλο μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατήρηση της μνήμης».
''Αυτές οι κοινότητες, αυτοί οι Δήμοι είναι ζωντανοί, θα πρέπει να αναπτύσσονται ανάλογα με την ανάπτυξη της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των δημοτών τους ή των πολιτών που κατάγονται από αυτούς τους Δήμους και κοινότητες'' πρόσθεσε.
''Η διάκριση πουθενά δεν πατά και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από το Σύνταγμα'', συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε πως όταν ο πληθυσμός συμπληρώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει να προχωρήσει στη διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Αν και εφόσον οι πολίτες αυτής της κοινότητας το αποφασίσουν, το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει να το σεβαστεί και να το εφαρμόσει».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυθραίας Πέτρος Καρεκλάς είπε ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή, ειδικότερα σε σχέση με την πολιτική του ευαισθησία γιατί, όπως εξήγησε, ''με την ύπαρξη των κατεχόμενων Δήμων δίνεται ένα πολιτικό μήνυμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει είτε να αλλάξει είτε να αλλοιωθεί''.
Ανέφερε παράλληλα πως η Ενωση Δήμων Κύπρου θα προβληματιστεί περαιτέρω για το θέμα και σύντομα θα εκφράσει την τελική της θέση.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας συζητήθηκε και η οικονομική διάσταση του θέματος, λέγοντας πως ενδεχόμενη μετεξέλιξη των δυο κοινοτήτων σε Δήμο συνεπάγεται οικονομική δαπάνη. ''Αυτό όμως είναι η μια πτυχή, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η πολιτική πτυχή και μέσα στα γενικά πλαίσια θα πρέπει όλα να ζυγιστούν για να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα δημιουργούν προβλήματα και δεν θα τραυματίζουν με τον οποιοδήποτε τρόπο την εθνική μας υπόθεση'' πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας Κώστας Χατζηγιάννης ανέφερε πως πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο χρονολογείται από το 1986, προσθέτοντας ότι ''η μη ανακήρυξη της Ζώδιας σε Δήμο είναι μια δυσμενής διάκριση'' εις βάρος των κατεχόμενων κοινοτήτων Πάνω και Κάτω Ζώδιας, των οποίων ο πληθυσμός υπολογίζεται σήμερα πάνω από 7.000.
''Εμείς ως Ζωδιάτες δεν ξεχνούμε τη Ζώδια, δεν ξεχνούμε τα σπίτια και τις περιουσίες μας και με όλες τις δυνάμεις που έχουμε θα συνεχίσουμε τον αγώνα'' δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ανακήρυξη της Ζώδιας σε κατεχόμενο Δήμο θα αποτελέσει μια επιπρόσθετη έπαλξη για ενίσχυση του αγώνα για επιστροφή των Ζωδιατών στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

www.kathimerini.com.cy



Δεν υπάρχουν σχόλια: