Σελίδες

Tuesday, 28 March 2017

RUMLARIN istedigi Bostanci' ya Camii (Τέμενος στην Πάνω Ζώδια)


Γίνεται λόγος για ανέγερση τζαμιού (τεμένους) στην Ζώδια στον περίβολο της Εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πάνω Ζώδια. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ουσιαστικά ανακοινώθηκε από το 2013 και υλοποιείται τώρα. Η είδηση ποτέ δεν πήρε διαστάσεις και έπεσε στα μαλακά ακόμα και από τους τακτικούς επισκέπτες στην Ζώδια που τελούν λειτουργίες από κοινοτικά συμβούλια και άλλους φορείς.  


Φωτογραφία από την συνάντηση της Επιτοπής με τον Δήμαρχο Μόφου (Mαϊός του 2013) 


Πρόκειται για ένα τζαμί (τέμενος) με χωρητικότητα 350 ατόμων και κόστος ανέγερσης 1.5 εκ. Τούρκικες Λίρες με χρηματοδότηση απο την Τουρκία. Το τζαμί θα είναι ένα κατασκεύασμα από γυαλί με μπετόν, γυάλικο θόλο ισλαμικού τύπου, με διπλό μιναρέ και θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου και πάρκο. Η προσδοκία είναι η δημιουργία ενός όμορφου τοπίου στον περίγυρο του τζαμίου χωρητικότητας 350 περίπου ατόμων που θα εξυπηρετεί και τις 2 κοινότητες της Ζώδιας.  (Bostancu), που τώρα αριθμεί περίπου 5,500 κατοίκους. 



Η ολοκλήρωση του αναμένεται εντός του έτους και την πρωτοβουλία για ανέγερση του έχει αναλάβει ο “Δήμαρχος Μόρφου” με συνεννόηση με την "Διοίκηση των Βακουφτσίων" (ΕΦΚΑΦ) σε γη στο περίγυρο της εκκλησίας του Αρχαγγέλου που χρησιμοποιούσε η “τοπική αυτοδιοίκηση Μόρφου (Municipality of Güzelyurt)”. 







Την ευθύνη για την ανέγερση ναού  έχει η "επιτροπή Bostanci Mosque Maker & Sustainability Assοciation" (δημιουργήθηκε το 2009 γι' αυτό το σκοπό) με την συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ανέγερση του τζαμιού εντάσσεται στην πρωτοβουλία για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μόρφου-Ζώδιας που περιλαμβάνει και την κατασκευή καινούργιου δρόμου, αποχετευτικού, πάρκων και άλλων έργων (αναφορά σε προηγούμενο μας άρθρο) αξίας αρκετών εκατομμυρίων τουρκικών λιρών με επιχορήγηση από την Τουρκία. 

Η πρωτοβουλία για αναβάθμιση της περιοχής ανήκει στο “Δημάρχο της Μόρφου” Mahmut  Ozcınar  (στα Τούρκικα η επαρχία Μόρφου ονομάζεται  Güzelyurt).





 Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο “Δήμαρχος της περιοχής Μόρφου” η ανάγκη για την ανέγερση του τεμένους προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρος λατρείας για τους Τουρκοκύπριους και από το 1974 μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν οι εκκλησίες της περιοχής για προσευχή (αναφέρεται στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Τιμίου Σταυρού). Ως εκ τούτου, και δεδομένου την εξέλιξη των συνομιλιών στις οποίες η Ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει καθαρά ότι η περιοχή Μόρφου επιστρέφει μόνο υπο Ελληνοκυπριακή διοίκηση, προγραμματίστηκαν αρκετά έργα εκατομμυρίων τουρκικών λιρών που συμπεριλαμβάνουν την ανέγερση τζαμιών (ήδη τον ένα στην Ζώδια είναι υπο εξέλιξη- χαρακτηριστικά αναφέρουν για σχέδια Lower and Upper Bostanci Quarters (Κάτω και Πάνω τμήματα της Ζώδιας) που θεωρητικά είναι ικανοποιητικά και προσωρινά για τον υφιστάμενο πληθυσμό) και κατασκευή φράκτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το ποιο θα τροφοδοτεί την περιοχή στα πλαίσια υδροδότησης και μεταφοράς νερού από την Τουρκία και αντικατάστασης του ντεπόζιτου της ειρηνευτικής δύναμης των Η.Ε.. Το έργο για τον φράκτη θα είναι αξίας 1 εκ. Τ/Λ και αποτελεί πρωτοβουλία των ομάδων Bostanci Mosque Building and Survival Association, Διοίκησης Βακουφτσίων (ΕΦΚΑΦ) και Δήμου Μόρφου (Güzelyurt Municipality) με χρηματοδότηση από την Τουρκία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. 
Ο σκοπός της κατασκευής του φράκτη  είναι να καταστεί η περιοχή ως κέντρο διανομής νερού στην ευρύτερη περιοχή της Μόρφου και περαιτέρω ανάπτυξη της. 
Τα άλλα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος Μόρφου στην περιοχή είναι η δημιουργία κατοικήσιμων ζωνών ανάπτυξης, πάρκα και χώρους ξεκούρασης και εμπορικούς χώρους που δεν έχουν γίνει στην περιοχή από το 1974. 
Για όσους γνωρίζουν από πολιτική ουσιαστικά η εμμονή των Τούρκων να εξισλαμίζουν μετά από τόσες εκατοντάδες χρόνια τους αντιστεκόμενους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς ακόμη και στα βάθη της Μικράς Ασίας αποτελεί πραγαμτοποίηση των τετελεσμένων αφού ουσιαστικά τεκμηριώνεται η ύπαρξη Τουρκικού πληθυσμού στην Ζώδια με την ύπαρξη τζαμιού αφού έτσι τους δίνεται το δικαίωμα της διείσδυσης και εγκατάστασης με σκοπό να Εξισλαμίζουν περιοχές με έντονο το ελληνικό και ορθόδοξο στοιχείο. Σε τυχόν επιστροφή της Ζώδιας υπο ελληνοκυπριακή διοίκηση το τζαμί θα προϋπάρχει ως ένδειξη ύπαρξης Τουρκικού πληθυσμού σε ς αμιγώς χριστιανικές περιοχές της χώρας. 
Πρωτοφανής είναι η πυκνότητα των νέο εγερθέντων τζαμιών στα κατεχόμενα ενώ Εκκλησίες στα Κατεχόμενα της Κύπρου μετατράπηκαν από τους τούρκους εισβολείς σε τζαμιά, στάβλους, καφετέριες, καζίνα ενώ ως Ε/Κ πλευρά δείχνουμε μια αδιανόητη υπέρβαση συνεχίζοντας την κλασσική τακτική της ουδετερότητας.


Παρεκλήσι Αϊ Γιώρκη στην Πάνω Ζώθκια. Αρχικά ήταν θεατρικό χώρο και μετά δόθηκε σε τούρκο έποικο για κατοικία.

No comments:

Post a Comment