Σελίδες

Thursday, 26 December 2013

Τό σφαξιμο τού χοίρου»


Ένα από τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Κύπρου είναι το σφάξιμο του χοίρου. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του χοίρου γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Τρεις-τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το χοίρο της.





Για κάθε σφαγή μεγάλου χοίρου απαιτούνταν 5-6 άνδρες, εκτός των παιδιών, που είχαν ηλικία πολλές φορές 20-25 ετών. Επειδή όμως η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά, γι’ αυτό και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως εθιμο". Όταν μάλιστα προσκαλούσαν κάποιον την ημέρα αυτή, δεν έλεγαν "έλα να σφάξουμε το χοίρο ", αλλά "έλα, έχουμε χοιροχαρά". Το σφάξιμο των χοίρων δεν συνέπιπτε τις ίδιες ημερομηνίες κατά περιφέρειες. Σε άλλες περιοχές τα έσφαζαν 5-6 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και σε άλλες άρχιζαν από την ημέρα των Χριστουγέννων και μετά, ανάλογα με την παρέα.οι περισσοτεροι σφάζονταν στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγίου Στεφάνου. Γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομαζόταν "γρουνοστέφανος ή γουρουνοστέφανος". Υπάρχουν όμως και μικρές περιοχές που τα έσφαζαν ένα μήνα ή και περισσότερο, μετά τα Χριστούγεννα. 
Μετά το γδάρσιμο, άρχιζε το κόψιμο του λίπους (παστού), για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά τεμάχια. Το λίπος αυτό, αφού το έλιωναν πρώτα, το έβαζαν σε δοχεία λαδιού ή πετρελαίου και αφού πάγωνε, διατηρούνταν σχεδόν όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας το χρησιμοποιούσαν όλο το χρόνο και σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που πολλοί δεν το αντικαθιστούσαν με τίποτα. Ακόμα και το καλοκαίρι στα φαγητά τους χρησιμοποιούσαν λίπος, γιατί το θεωρούσαν δική τους παραγωγή και επομένως φθηνό, σε αντίθεση με το λάδι που το αγόραζαν μισή ή μια οκά για να περάσουν ένα και δυο μήνες. Επίσης, πολλές φτωχές οικογένειες δεν αγόραζαν καθόλου λάδι και δεν ήξεραν ούτε ποιο είναι το χρώμα του. 

Τό σφάξιμο τού χοίρου κράτησε, με όλη την αίγλη της, μέχρι το 1974. Συνεχίστηκε βέβαια και αργότερα, , αλλά τα μεγάλα γεγονότα, πραξικοπημα εισβολη και η εικονα της σφαγης του χοιρου ηταν πολυ σκληρη για τους ζωοφιλους , ανέκοψαν τον ενθουσιασμό και ανέτρεψαν μια παραδοσιακή συνήθεια που κράτησε πολλούς αιώνες.το σφαξιμο του χοιρου συμβόλιζε το αιμα των νηπίων που σκοτωσε ο βασιλιας Ηρώδης στην προσπάθεια του να σκοτωση τον νεογεννητο Χριστό.


Tuesday, 24 December 2013

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ


Φόβο νιώθω μπροστά στο θείο μυστήριο. Τι να πω και Τι να λαλήσω;...
Σήμερα γεννιέται Αυτός που υπάρχει αιώνια, και γίνεται αυτό πού ποτέ δεν υπήρξε. Είναι Θεός και γίνεται άνθρωπος! Γίνεται άνθρωπος και πάλι Θεός μένει!...Παιδί βλέπω τον προαιώνιο Θεό!


Σε φάτνη αναπαύεται, Αυτός πού έχει θρόνο τον ουρανό!
Χέρια ανθρώπινα αγγίζουν τον απρόσιτο κι ασώματο!
Με σπάργανα είναι σφιχτοδεμένος, Αυτός πού σπάει τα δεσμά της αμαρτίας!...Όμως... τούτο είναι το θέλημά Του: Την ατιμία να μεταβάλει σε τιμή• με δόξα να ντύσει την ευτέλεια και την προσβολή σ' αρετή να μεταπλάσει...



Monday, 2 December 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Λαογραφικός και Αθλητικός Όμιλος Ζωδιατών σας προσκαλεί σε διάλεξη την  Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7 μ.μ. στο οίκημα μας Αγ. Ανδρέα 19, Παλλουριώτισσα (Πλησίον εκκλησίας Ευαγγελίστριας) με θέμα:

"Εξελίξεις στην Τουρκία σε συσχετισμό με τα Ελληνοτουρκικά και ανασκόπιση των εξελίξεων που διαμορφώνονται με το φυσικό αέριο"

Ομιλητής θα είναι ο κ. Άγις Φιλιππίδης

Πληροφορίες:99993592


Saturday, 30 November 2013

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Στιγμιότυπα απο την Αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε χθές στο οίκημα του Λαογραφικού και Αθλητικού Ομίλου Ζώδιας εις μνήμη της Δρ. Δήμητρας Σολομωνίδου. Την αιμοδοσία τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί Ζωδιάτες και φίλοι.












Monday, 25 November 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Λαογραφικός και Αθλητικός Όμιλος Ζωδιατών σας προσκαλεί σε διάλεξη την  Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7 μ.μ. στο οίκημα μας Αγ. Ανδρέα 19, Παλλουριώτισσα (Πλησίον εκκλησίας Ευαγγελίστριας) με θέμα:

"Εξελίξεις στην Τουρκία σε συσχετισμό με τα Ελληνοτουρκικά και ανασκόπιση των εξελίξεων που διαμορφώνονται με το φυσικό αέριο"

Ομιλητής θα είναι ο κ. Άγις Φιλιππίδης

Πληροφορίες:99993592


Sunday, 24 November 2013

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ο Λαογραφικός και Αθλητικός Όμιλος Ζωδιατών σας προσκαλεί στην αιμοδοσία που διοργανώνει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 στο οίκημα μας στην Λεωφ. Αγ. Ανδρέα 19, Παλλουριώτισσα -Λευκωσία(πλησίον Εκκλησίας Ευαγγελίστριας) και ώρα 18:00. 

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί εις μνήμη της Δρ. Δήμητρας Παναγιωτοπούλου Σολομωνίδου.

Πληροφορίες:99993592




Saturday, 23 November 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου (ΕΠΟΚ)
σας προσκαλεί σε εκδήλωση αφιερωμένη στο έτος Κωνσταντίνου Καβάφη(150 χρόνια από τη γέννησή του)και στα 70 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά που θα γίνει την 

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013, στις 7μ.μ., 

στην Αίθουσα Εκδηλώσεων(Σόλωνα Τριανταφυλλίδη), στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή, Λευκωσία.

Διάρκεια εκδήλωσης: 1 ώρα 
                                              Πληροφορίες: τηλ. 99655100


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
·         Κώστας Γιωργαλλίδης, Πρόεδρος του ΕΠΟΚ: Χαιρετισμός.
·         Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή(φιλόλογος, συγγραφέας): Ο Παλαμάς και η Κύπρος μέσα από το ομότιτλο βιβλίο του Πάτροκλου Σταύρου. 
·         Λούλλα Κ. Χρυσάνθη, Αντιπρόεδρος ΕΠΟΚ: Απαγγελία: Η Κύπρος, Κωστή Παλαμά.
·         Δρ Ελλάδιος Χανδριώτης(φιλόλογος, συγγραφέας): Θεατρικότητα-δραματικότητα στην Καβαφική ποίηση.


Παρουσίαση προγράμματος: Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή.



Saturday, 19 October 2013

Οι Ζωδιάτες τίμησαν τον Ανδρέα Χατζηβασιλείου

 
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παγκοινοτική Κίνηση Ζώδιας, τίμησαν τον αθλητή του πνεύματος και της ψυχής, τον άνθρωπο και εκπαιδευτικό Ανδρέα Χατζηβασιλείου, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στις 18 Οκτωβρίου υπό τον τίτλο «Ένας Ύμνος στο Ολυμπιακό Ιδεώδες, μέσα από το έργο του Ανδρέα Χατζηβασιλείου». Παρόντες εκπρόσωποι της Θρησκευτικής, Πολιτικής και Αθλητικής ηγεσίας του τόπου. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Προεδρεύοντας της Βουλής, εκ μέρους του Προέδρου Γιαννάκη Ομήρου, βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής. Παρόντες επίσης ο  Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νέοφυτος, ο βουλευτής κ. Ρίκκος Μαππουρίδης,  ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Πάμπος Στυλιανού και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης, ο πρώην Ευρωβουλευτής κ. Γιαννάκης Μάτσης, και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων κ. Ανδρέας Παπαπολυβίου. Η αίθουσα «ευ αγωνίζεσθαι» κατακλείστηκε από ανθρώπους του αθλητισμού, εκπαιδευτικούς και συγχωριανούς του Ζωδιάτη στην καταγωγή Ανδρέα Χατζηβασιλείου.

Τη ζωή και το έργο του κ. Χατζηβασιλείου, παρουσίασε η φιλόλογος, εκπαιδευτικός κ. Θεώνη Αλεξάνδρου που αναφέρθηκε διεξοδικά στην αθλητική και εκπαιδευτική πορεία του τιμώμενου, με ιδιαίτερη έμφαση στις αθλητικές του επιτυχίες, τις τιμητικές διακρίσεις και επιδόσεις, καθώς και στο συγγραφικό του έργο, στην κορωνίδα του οποίου βρίσκεται η τετράτομη έκδοση «Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού», που περιλαμβάνει την περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι το 1960.

Το σκεπτικό της βράβευσης του Ανδρέα Χατζηβασιλείου, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας κ. Κώστας Χατζηγιάννης και στη συνέχεια του απονεμήθηκε Πινακίδα από τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, καθώς και αντίστοιχη Περγαμηνή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιο Ιωαννίδη.   

Στην αντιφώνηση του ο κ. Χατζηβασιλείου ευχαρίστησε τους διοργανωτές, και συγκλόνισε τους παρευρισκομένους αναφερόμενος σε όσα τον καθοδηγούσαν όλα αυτά τα χρόνια στη χάραξη του δρόμου που οδήγησε στις ευτυχισμένες μέρες της αθλητικής και εκπαιδευτικής του ζωής : «Βρέθηκα σε ένα στρατό ειρηνικό, με όπλα την πίστη, την καλωσύνη, τον ανθρωπισμό, την αποφασιστικότητα και την Iώβειoν υπομονή. Πίστευα και πιστεύω, πως ο δρόμος της ευτυχίας του κάθε ανθρώπου, περνά απαραίτητα μέσα από την κοινωνία και το έθνος, και η ατομική του πρόοδος εξαρτάται από την εξυπηρέτηση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων των συνανθρώπων του. Γνώριζα και γνωρίζω πως καμιά πρόοδος του ατόμου όσο ψηλά κι’ αν ανέβει στο κοινωνικό οικοδόμημα δεν συνοδεύεται από την ευτυχία και την ψυχική τελειότητα, αν δεν διαθέσει για το σύνολο όσα απέκτησε με την ατομικήν του προσπάθεια και δεν δώσει τον εαυτόν του προς εξυπηρέτησιν των άλλων.
Σ’ ολόκληρο τον κόσμο σήμερα, οι ελπίδες και οι απογοητεύσεις είναι πολύ όμοιες και μας συνδέουν άρρηκτα σε μιαν ενότητα, που δεν μπορεί να την αντιληφθεί κανένας με γυμνό μάτι. Γι’ αυτό ας κρατήσουμε τις σκέψεις μας στραμμένες στο πνευματικό ιδεώδες, και ας μην παρασυρώμεθα από τον εγωισμό μας, και να θυμώμαστε πάντα, πως οι ελπίδες ενός παιδιού, είναι ελπίδες όλων των παιδιών και πως το μεγαλείο μιας ανθρώπινης καρδιάς περικλείει το μεγαλείο ολοκλήρου της ανθρωπότητας …»
 


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ματθαίου Καριόλου, που εκτέλεσαν η Μαρία Μαλακούνα και η Αννήσια Ιακώβου. Τα δύο κορίτσια, συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και συνοδεύονταν στο πιάνο από την κα Καταλίνα Τεϊκάν. Η προετοιμασία του προγράμματος τελούσε υπό την ευθύνη του Μενέλαου Μενελάου.
 
 


ΠΗΓΗ
 

Thursday, 3 October 2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ, ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ "ΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΓΙΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ"



Έκθεση, με θέμα "Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει", θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις 23 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ιδιαίτερη τιμή για την κατεχόμενη Μόρφου, της οποίας ο άγιος Μάμας είναι ο πολιούχος της, καθώς και για τους εκτοπισμένους από τις πατρογονικές εστίες κατοίκους της.
Ο Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης ύστερα από σχετική πρόσκληση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.
Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της 4ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δράσης των πέντε μουσείων της πόλης, "Κίνηση 5Μ".
Η έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάζει την ευρεία διάδοση της τιμής ενός αγίου, που παραμένει "ζωντανή" σε διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου.
Αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό καλύπτουν την περίοδο από τον 6ο αιώνα έως τις μέρες μας.
Στον καθεδρικό ναό αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, βρίσκεται η σαρκοφάγος του (3ος μ.Χ. αιώνας), ενώ τμήμα της τιμίας κάρας του, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό, στην πόλη Langres της Γαλλίας.
Αρχικά, δίνεται το στίγμα της ταυτότητας του αγίου, που μαρτύρησε στην Καισάρεια της Μ. Ασίας στα χρόνια του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.) και γίνεται αναφορά στην καταγωγή του εικονογραφικού τύπου του ως έφηβου βοσκού.
Το κύριο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στη διάδοση της τιμής του αγίου Μάμαντος στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του αγίου με τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης άγιο Δημήτριο, τονίζοντας την ιδιότητα του μυροβλήτη και ιαματικού αγίου. Η έκθεση κλείνει, παρουσιάζοντας την εξάπλωση της τιμής στη μεσαιωνική Δύση.
Μέσα από ναούς, τοιχογραφίες, εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, θρησκευτικές πανηγύρεις, τοπωνύμια προβάλλεται μία ενιαία λατρευτική παράδοση, που επιβιώνει σε περιοχές της Μεσογείου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο δρ. Νικόλαος Μπονόβας, Αρχαιολόγος ΜΒΠ. Από τη Μητρόπολη Μόρφου υπεύθυνος είναι ο βυζαντινολόγος, δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου.
Έκτος από τη Μητρόπολη Μόρφου, κειμήλια πρόσφεραν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Μητροπόλεις και Μονές από την Κύπρο, το Άγιον Όρος και Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Ελλάδας.
Επίσης, θα παρουσιαστούν εκθέματα από τη Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, τη Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη, τη Συλλογή Αρσέν & Ρουπέν Καλφαγιά. Επίσης από τα εξής μουσεία και άλλους φορείς: Museo Correr, Yale University Art Gallery, Agence photographique, Reunion des Musees Nationaux, Picture Library, National Gallery London κ.ά.


ΠΗΓΗ

Monday, 16 September 2013

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΖΩΔΙΑΤΩΝ ΛΤΔ

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Λαογραφικού & Αθλητικού Ομίλου Ζωδιατών Λτδ (η "Εταιρεία") θα πραγματοποιηθεί στο Καφεστιατόριο Pralina, στην Οδο Στασικράτους 31, 1065 Λευκωσία, Κύπρος, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 07:00 μ.μ. για να ασχοληθεί με το ακόλουθο θέμα:
  • Λήψη απόφασης για απάλειψη της λέξης "Λτδ" απο το όνομα της Εταιρείας.
Πληροφόρηση:

(α) Για το θέμα:
      Ο όμιλος μας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και σαν τέτοις δικαιούται ωα αιτηθεί αφαίρεσης τη λέξης "Λτδ" απο το όνομα του.
 
(β) Χώρος συγκέντρωσης:
      Ο χώρος παραχωρείται δωρεάν απο τον Δημήτρη Χ'' Αργυρού, Ζωδιάτη και ιδρυτικό μέλος του   
      ομίλου μας.
      Μετά το πέρας της επίσημης συνεδρίας θα ακολουθήσει κοκτε΄λ και ενημέρωση για τα σχέδια του ομίλου μας και είστε ευπρόσδεκτοι να παραστείτε. Μπορείτε επίσης να καλέσετε τους συγγενείς και φίλους σας για να παραστούν και να αιτηθούν να γίνουν μέλη.


Δημήτρης Κάττος
Γραμματέας
Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Friday, 13 September 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μια απο τις μεγαλύτερες εορτές στην Κάτω Ζώδια ήταν και η γιορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού κατά την οποία γινότανε εσπερεινός και θεία λειτουργία στην ομόνυμη εκκλησία και ακολούθως μεγάλη πανήγυρι. Η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που χτίστηκε ως τάμα έχει μετατραπεί απο τους Τουρκοκύπριους σε τζαμί ως μέρος της επιχείρησης αφανισμού του Χριστιανικού στοιχείου.
 
 
 
 
Όμως ποιά είναι η πραγματική ύψωσης του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζουμε.
 
 
 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
«ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ ΣΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΔΕΣΠΟΤΑ»
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού
 
 
Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του εκκλησιαστικού έτους. Στις 14 Σεπτεμβρίου σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά» Της και η «δόξα» Της. Πηγές της εκκλησιαστικής μας ιστορίας αναφέρουν ότι η εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης είχε καθιερωθεί από τα αρχαία χρόνια, ίσως μάλιστα να είχε καθιερωθεί και από αυτόν τον Μέγα Κωνσταντίνο, κατά προτροπή προφανώς της μητέρας του αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330 μ.Χ.
Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους. Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία με τα οποία ο μέγας απόστολος εξαίρει τον ρόλο του Σταυρού στην διαδικασία της σωτηρίας του κόσμου. Πρώτος ο Παύλος ομίλησε για την καύχηση του Σταυρού του Χριστού. Οι αποστολικοί Πατέρες ομιλούν και αυτοί με σεβασμό και τιμή προς το ιερό σύμβολο, μέσω του οποίου έγινε η καταλλαγή με το Θεό και επιτεύχθηκε η σωτηρία με την απολυτρωτική θυσία του Χριστού.
Οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς. Οι διωκόμενοι χριστιανοί από τους φανατικούς ειδωλολάτρες θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Πίστευαν ότι εξαιτίας της πίστεώς τους στο Χριστό έφεραν και αυτοί το δικό τους σταυρό, γι
αυτό το ιερό αυτό σύμβολο ήταν τόσο αγαπητό σε αυτούς. Αυτό τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.
Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Ο Κωνσταντίνος εξέφραζε την νέα εποχή, σε αντίθεση με τους συναυτοκράτορές του, οι οποίοι εξέφραζαν και προσπαθούσαν να συντηρήσουν τον παλιό κόσμο, που κατέρρεε ραγδαία. Ο μεγάλος αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια. Ήταν η 28η Οκτωβρίου 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Χαράχτηκε παντού, στις ασπίδες των στρατιωτών, στα κράνη, στα λάβαρα, και αλλού.
Ο εχθρός κατατροπώθηκε και ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτωρ του απέραντου κράτους. Δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η δύναμη του Σταυρού του είχε χαρίσει αυτή την περήφανη νίκη, γι
αυτό προσέγγισε τη νέα ανερχόμενη θρησκευτική πίστη των χριστιανών. Κατάλαβε ο μεγάλος και διορατικός εκείνος άνδρας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας ανήκε στον Χριστιανισμό, όπως και έγινε. Έτσι έδωσε αμέσως διαταγή να σταματήσουν οι διωγμοί εναντίον των χριστιανών, καθώς και όλων όσων διώκονταν για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Με το γνωστό «Διάταγμα των Μεδιολάνων» κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκία στο κράτος. Παράλληλα υιοθέτησε τις ευαγγελικές αρχές για να γίνουν η βάση του δικαίου και της νομοθεσίας του (κατάργηση δουλείας, κοινωνική πρόνοια, αργία Κυριακής, κλπ). Για να είναι δίκαιος με όλους τους υπηκόους παρέμεινε προστάτης και της εθνικής θρησκείας (Μέγας Αρχιερεύς).
Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η ευσεβής χριστιανή μητέρα του αγία Ελένη. Με την γενναία επιχορήγηση του Κωνσταντίνου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών επί των ιερών προσκυνημάτων. Επίκεντρο ήταν ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου. Στο σημείο εκείνο ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε κτίσει το 135, κατά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, ναό της Αφροδίτης.
Πρώτη ενέργεια της αγίας Ελένης ήταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος είχε ριχτεί από τους ρωμαίους σε παρακείμενη χωματερή. Σύμφωνα με την παράδοση οδηγήθηκε εκεί από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, το γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε!
Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον φρικτό Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον πανίερο και περικαλλή ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα. Το σημαντικό αυτό γεγονός σημάδεψε την ζωή της Εκκλησίας και γι
αυτό άρχισε να εορτάζεται ως λαμπρή ανάμνηση. Έτσι καθιερώθηκε η μεγάλη εορτή της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Όμως την αγία αυτή ημέρα εορτάζουμε και την δεύτερη ύψωση. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους. Η παράδοση αναφέρει ότι άπειρα θαύματα γινόταν εκεί. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν το Τίμιο Ξύλο μαγικό και γι
αυτό το φύλασσαν και το προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα! Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.
Ο εκκλησιαστικός συγγραφέας Παυλίνος αναφέρει στην ενδέκατη επιστολή του ότι η τοπική εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι
αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία. Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια, κυρίως στις ιερές μονές του Αγίου Όρους. Μια εσχατολογική προφητεία λέγει πως ένα από τα συγκλονιστικά γεγονότα του τέλους του κόσμου θα είναι και η επανένωση του Τιμίου Σταυρού!
Οι ορθόδοξοι πιστοί τιμούμε με ιδιαίτερο τρόπο την αγία ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού του Κυρίου μας. Η ιερές ακολουθίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ έχει θεσπισθεί αυστηρή νηστεία. Κατακλύζουμε του ιερούς ναούς προκειμένου να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό και να αντλήσουμε δύναμη και χάρη ουράνια από αυτόν. Παίρνουμε μαζί μας κλώνους βασιλικού ως ευλογία και τον εναποθέτουμε στα εικονίσματα ως ελιξίριο κατά του κακού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τιμή και η προσκύνηση του Σταυρού είναι προσκύνηση του Ίδιου του Εσταυρωμένου Λυτρωτή μας Χριστού και όχι ειδωλολατρική πράξη, όπως κακόβουλα μας κατηγορούν οι ποικιλώνυμοι αιρετικοί. Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το καύχημά μας, το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας, του διαβόλου, το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού. Με ένα στόμα και με μια καρδιά ψάλλουμε τον υπέροχο παιάνα
τροπάριο της μεγάλης εορτής: «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου».


Wednesday, 11 September 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΑΓΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΖΩΔΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ο Ζωδιάτης Ανδρέας Παπαπολυβίου

Πρόεδρος της Π.Ε.Π.


Το Δ. Συμβούλιο της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας συγχαίρει το συγχωριανό μας Ανδρέα Παπαπολυβίου για το διορισμό του από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Σεπτεμβρίου, 2013, στη θέση του Προέδρου της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (Π.Ε.Π.) για την περίοδο 21/7/13 έως 20/7/15.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Ανδρέας Παπαπολυβίου ο οποίος είναι Γραμματέας της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας από την ίδρυση της το 1986 και προσφέρει υπηρεσίες και ποικιλότροπα συμβάλλει στον αγώνα για μια σύντομη επιστροφή σε μια ελεύθερη Ζώδια απαλλαγμένη από τα τούρκικα στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους, θα προσφέρει και από το πόστο του Προέδρου της Π.Ε.Π. στον προσφυγικό κόσμο πολλές και χρήσιμες υπηρεσίες.

 

11 Σεπτεμβρίου, 2013

Monday, 2 September 2013

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ

Kαλημερα στο Φθινόπωρο και στον Πολιούχον Άγιο Μάμα της Μόρφου που γιορταζει και σε ολους τους φιλους χαρά και υγεία.
 
Απολυτίκιο Αγίου Μάμα:
 
Παφλαγονίας το κλέος και μαρτύρων αγλάϊσμα,
φύλαξ και φρουρός των Κυπρίων, ανεδείχθης Μάμα μάρτυς ένδοξε.
Την θάλασσαν διήλθεν ώσπερ ζών, και ταύτης τρικυμίας χαλινών,
θαυμασίως λάρνακά σου, Μόρφου τη πόλει κατεστήριξας.
Διό εν τη μνήμη σου σοφέ, ευώδες μύρον βρύει εξ αυτής.
Δόξα τω Θεώ τω ενεργούντι δια σού πάσιν ιάματα.
 

 

Ο Άγιος Μάμας έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα (μ.Χ.) και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Το όνομα του φέρουν σήμερα χωριά στην Ελλάδα ενώ θεωρείται και ένας απο τους μεγαλύτερους Αγίους στην Κύπρο κα τη Σκύρο. Στις ελληνικές δοξασίες φαίνεται να σχετίζεται με τους αρχαίους θεούς προστάτες των ποιμένων. Συγκεκριμένα στη Σκύρο, που ανθούσε άλλοτε η κτηνοτροφία, στην εορτή του Αγίου οι βοσκοί αφιέρωναν διάφορα σφάγια.
Στην εκκλησία του Αγίου που έκτισαν οι Σκυριανοί, κατά την τοπική παράδοση, σε σημείο που εμφανίσθηκε ο Άγιος σε κάποιον ποιμένα, κάθε χρόνο ανήμερα της μνήμης του κάνουν μεγάλο πανηγύρι με προσφορές και θυσίες αρνιών που τα σφάζουν κάτω από μια παρακείμενη καρυδιά και στη συνέχεια ακολουθεί το γλέντι.
Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, τιμάται και σε άλλες χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιταλία και η Ισπανία. Στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στo Bilbao το γήπεδο της ομάδας της πόλης Athletico Bilbao έχει πάρει από αυτόν το όνομά του (Σαν Μαμές - San Mamés), καθώς βρίσκεται δίπλα από μία εκκλησία προς τιμήν του, ενώ οι παίκτες της ομάδας αποκαλούνται με το προσωνύμιο "τα λιοντάρια" (Los leones), αναφορά στο μαρτύριο του.
 

Γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας το 260 μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς , οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν. Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και επειδή οι γονείς του , ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί , ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής Χριστιανή και σε αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου. Η παράδοση λέει ότι ο μικρός συνήθιζε να τη φωνάζει «μάμα».
Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τελικά του κρέμασαν στο λαιμό ένα σιδερένιο ραβδί και τον έριξαν στο νερό για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε και τον πείραξαν. Σύμφωνα με την παράδοση ένα λιοντάρι τον δέχθηκε στη ράχη του και τον μετέφερε μακρά των άλλων θηρίων, εξ ου και η θεματογραφία της αγιογράφησης του. Τελικά, οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όργανο διαπέρασε τα σπλάγχνα του Αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το Πνεύμα.
Σε ανάμνηση των παραπάνω και σύμφωνα με τα απελατικά δημώδη άσματα του Βυζαντίου την εικόνα του Αγίου Μάμα έφεραν τα απελατίκια (οι ράβδοι) που κρατούσαν οι απελάτες.
Σήμερα πολλοί ναοί στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Μάμα(ντα). Η φήμη του Αγίου και η απόδοση τιμών προς αυτόν εξαπλώθηκε από την Καππαδοκία στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μακεδονία. Στη Χαλκιδική, σε ένα από τα χωριά που έχουν το όνομά του, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεγάλη εμποροπανήγυρη, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στους βυζαντινούς χρόνους ο Άγιος Μάμας ήταν ο προστάτης των Μαρδαϊτών στην Κύπρο. Οι τελευταίοι διέδωσαν τη φήμη του και την απόδοση τιμών προς αυτόν έπειτα από τις αραβικές επιδρομές.
 
Ο Άγιος Μάμας της κωμόπολης Μόρφου
Σύμφωνα με την παράδοση, στα τέλη του δωδέκατου αιώνα, η λάρνακα με το λείψανο του Αγίου ρίχτηκε στη θάλασσα από τη Μικρά Ασία και τα κύματα την έφεραν στην Κύπρο. Κάποιοι άνθρωποι τη βρήκαν και προσπάθησαν να τη μεταφέρουν στο χωριό τους. Όταν έφτασαν στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι, στη Μόρφου, η λάρνακα βάρυνε τόσο, που δεν μπορούσαν να τη μετακινήσουν. Τότε κατάλαβαν ότι εκεί έπρεπε να κτίσουν εκκλησία προς τιμή του Αγίου. Έτσι έκτισαν την ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Μάμα.

Saturday, 3 August 2013

Wednesday, 31 July 2013

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΖΩΔΙΑΣ

 
 
 
 
1. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΟΝΗΣΙΦΟΡΟΣ , 4. ΜΗΛΙΟΣ ΑΠΟ ΞΕΡΟ/ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ, 5. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Κ. ΖΩΔΙΑ), 7. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΑΠΟ ΝΙΚΗΤΑ, 9. ΝΙΚΟΣ ΣΠΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΟΡΦΟΥ, 10. ΚΟΚΟΣ ΠΑΝΤΖΙΑΡΟΣ (Κ. ΖΩΔΙΑ), 11. ΧΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΙΗΣΤΥΛΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κ. ΖΩΔΙΑ),  12. ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΛΟΙΖΟΥ (Κ.ΖΩΔΙΑ), 15. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ (Π. ΖΩΔΙΑ)

 

1. ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΛΩΜΟΝΙΔΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΑΝΩ ΖΩΔΙΑ, 4. ΝΙΚΟΣ ΣΠΟΝΤΑΣ ΜΟΡΦΟΥ, 3. ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΜΙΣΗΣ Κ. ΖΩΔΙΑ; 6. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΩ ΖΩΔΙΑ 9. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ Π. ΖΩΔΙΑ 11.  ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΛΟΙΖΟΥ Κ. ΖΩΔΙΑ 13. ΑΘΩΣ ΠΑΝΩ ΖΩΔΙΑ, 16. ΜΗΛΙΟΣ ΑΠΟ ΞΕΡΟ-ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ

 
 
 
Οι φωτογραφίες και τα ονόματα μας έχουν σταλεί απο τον συγχωριανό μας Ανδρέα Ξερό. Αν γνωρίζετε τα ονόματα κάποιον απο την φωτογραφία επικοινωνήστε μαζί μας.
 
e-mail:zodhia.epistrfoi@gmail.com
 
 

Monday, 29 July 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πληροφορούμε τους αναγνώστες του ιστολογίου μας ότι τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία e-mails: zodhia@gmail.com και zodhia.epistrofi@gmail.com είναι εγγεγραμένα στον διαχειριστή του ιστολογίου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας σε ένα απο αυτά τα email.

Χρίστος Χριστοδούλου

 

Saturday, 20 July 2013

20 Ιουλίου 2013

20 Ιουλίου 1974-20 Ιουλίου 2013. Εάλω η Κύπρος.

39 χρόνια μετά απο την αποφράδα ημέρα του ξεριζωμού των ελλήνων της Κύπρου ακόμα μία 20η Ιουλίου.

 

Σήμερα πρωϊ έχει ηχήσει το γοερό κλάμα της σερίνας που ξέρουμε, που νοιώθουμε και γνωρίζουμε και αισθανόμαστε ντροπή. Ντροπή για την κατάντια μας, ντροπή για το είμαστε στις θάλασσες και άλλοι στα κατεχόμενα για τον περίπατο μας αλλά κανένας στο οδόφραγμα. Καμία πρωτοβουλία τιμής και μνήμης απο τα κοινοτικά Συμβούλια της Ζώδιας γιατί η αυτοπροβολή και οι άλλες εκδηλώσεις έχουν πιο πολλύ ενδια(συμ)φέρον

ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΣΥΓΝΩΜΗ. ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ



 

Wednesday, 3 July 2013

ΤΑ ΖΩΘΚΙΑ


 
Στην πεδιάδα της Μόρφου βρίσκονται πολλά χωριά όπως το Πραστειό, η Κυρά, ο Αστρομερίτης αλλά και η Κάτω και Πάνω Ζώδια.  Η λαϊκή παράδοση και οι μύθοι που σχηματίζονται για ένα χωριό, χαρακτηριστικά της περιοχής, η γεωγραφική θέση και η ζωή και ο βίος Αγίων ή και θρησκευτικών παραδόσεων καθορίζουν το όνομα ενός χωριού. Η Μόρφου αρχικά ως οικισμός σύμφωνα με την παράδοση, η Μόρφου χτίστηκε από τους Σπαρτιάτες πριν από το δέκατο αιώνα π.Χ. Αυτοί λάτρευαν τη θεά Αφροδίτη «Μορφώ» και απ΄ εδώ ίσως να πήρε και τ’ όνομά του ο οικισμός.
Οι παραδόσεις και οι μύθοι που δημιούργησαν και διηγούνταν οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα στο χωριό Ζώδια. Αρχικά υπήρξε η Κάτω Ζώδια ενώ η Πάνω Ζώδια αναφέρεται ως νεότερος οικισμός.
 
 
 
 
 
Υπάρχουν 3 εκδοχές για το απο που πήρε τ’ όνομα του χωριό.
 
1.  Στην αρχαιότητα υπήρχε Ναός στην Πάνω Ζώδια αφιερωμένος στον Απόλλωνα.
2.  Η δεύτερη εκδοχή  όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο «Το δήμμα του Ναουύ» αναφέρεται στην Ρήγαινα η οποία κατοικούσε στη Μόρφου η οποία ήταν κατάξερη λόγω της ελλείψεως νερού και κάποιον Ρήγα ο οποίος κατοικούσε στην ανθισμένη Περιστερώνα που το νερό υπήρχε άφθονο. Ο Ρήγας ζήτησε να νυμφευθεί την ωραία Ρήγαινα, αλλά εκείνη του ζήτησε για να τον παντρευτεί να ανοίξει έναν αυλάκι από το οποίο θα της παραχωρούσε ποσότητα νερού ικανό να παρασύρει ένα φορτίο από ακανθώδεις θάμνους (παλλούρες). Έτσι και έγινε. Το αυλάκι ανοίχθηκε και το νερό έτρεξε μέχρι το παλάτι της Ρήγαινας. Αλλά το φορτίο με τις παλλούρες σκάλωσε σε κάποια στροφή του αυλακιού στη Ζώδια. Τότε ο Ρήγας και η Ρήγαινα θεώρησαν ότι το μέρος που σκάλωσαν οι παλλούρες ήταν σημάδι για να κτιστεί το παλάτι τους, για να μπορούν να επιβλέπει η Ρήγαινα τα κτήματα της προς τη Μόρφου και ο Ρήγας προς την Περιστερώνα. Το μέρος εκείνο ονομάστηκε Σταυρός και εκεί ήταν που κάποτε διαχωρίστηκε η παροχή νερού για τη Μόρφου, τη Ζώδια και το Αργάκι.
Πάνω Ζώδια
3.  Πιο επικρατέστερη εκδοχή είναι σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό Ζώδια πήρε το όνομά του από το  «Ζώδιο», ένα θηρίο. Στα παλιά τα χρόνια  τα  Ζώθκια (φαντάσματα) στοίχειωναν τα χωράφια, κυρίως όσα ποτίζονταν και ήταν βρεγμένα και λασπωμένα από νερό. Ήταν κακά στοιχειά που πείραζαν και έκλεβαν τους αφελείς γεωργούς όταν ξενυχτούσαν τις νύχτες και πότιζαν τα χωράφια τους.
Ο Νέαρχος Κληρίδης στο βιβλίο του Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου, 1961, αναφέρεται σε μία τοπική παράδοση που άκουσε σχετικά με την ονομασία των δυο χωριών: Η παράδοση αναφέρει ότι ένα ζώδκιον (=φάντασμα στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα) κατοικούσε σε μια σπηλιά που υφίσταται ακόμη σε περιοχή της Πάνω Ζώδιας κι έτρωγε ανθρώπους που τύχαινε να περάσουν από την περιοχή του. Για να σκοτώσουν αυτό το φάντασμα (που είχε μορφή δράκου) εννέα γενναίοι άντρες του χωριού το επισκέφθηκαν κουβαλώντας μαζί τους και άφθονο κρασί καθώς και πολλούς μεζέδες. Γλέντησαν με το φάντασμα/δράκο κι αφού κατόρθωσαν να το μεθύσουν, το έλουσαν με πετρέλαιο και το έκαψαν. Έτσι και το χωρίο αυτό πήρε το όνομα «Ζώδια» από το μυθολογικό αυτό Ζώδιο.
 
 
 
Τα Ζώθκια ονοματίζονται στην Κυπριακή λαλιά τα στοιχειά και τα ξωτικά που κυκλοφορούν στον κόσμο τις νύχτες και μέσα στα σκοτεινά ερημικά μέρη και λιβάδια, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται και δεν μπορούν να τα δουν.  Στη λαϊκή παράδοση τα Ζώθκια είναι στοιχειακά πνεύματα που τριγυρίζουν τις νύχτες και όπου βρουν άνθρωπο να κοιμάται στο ύπαιθρο, κάθονται πάνω στο στήθος του και τον πλακώνουν. Είναι στοιχειά πηγαδιών, γιοφυριών, λιμνών, ρεματιών, και θαλασσών.  Είναι φίδια θανατερά,  θηρία που βγαίνουν από τη θάλασσα και δράκοι που κατοικούν σε λάκκους και φωτιστικά. Τα σώματα τους είναι άϋλα ή σκιές, αλλά κάποτε έχουν σάρκα και οστά. Στον επερχόμενο θάνατο ένα στοιχειό του νερού είναι προάγγελος θανάτου και προειδοποιεί τους ανθρώπους με το μοιρολόι του μέσα στη νύχτα. Άλλες φορές, από πριν, πλένει τα ρούχα εκείνων που πρόκειται να πεθάνουν σε απόμερα σημεία ποταμών. Σε τόπους που δεν υπάρχουν λίμνες και ποταμοί, τα Ζώθκια κατοικούν μέσα σε πηγάδια και βγαίνουν τις νύχτες και παίρνουν τα ρούχα των ανθρώπων από τις κρεμάλες και τα κουβαλούν μέσα στους λάκκους που κατοικούν για να τα πλύνουν, προαναγγέλλοντας έτσι τον επερχόμενο θάνατο τους. Λέγεται ότι είναι κάτοχοι μιας γνώσης σύμφωνα με την οποία τίποτα στον κόσμο δεν πεθαίνει, αλλά όλα εξελίσσονται και ανανεώνονται για πάντα. Λέγεται ακόμα ότι ζουν μια παράλληλη ζωή σε σχέση με τους ανθρώπους. Γενιούνται, μεγαλώνουν, γερνούν, ασχολούνται με διάφορες εργασίες, συνήθως έχουν καλοσύνη, αλλά κάποτε έχουν κακία. Συχνά συνδέονται με φώτα και λάμψεις, φωτιές και φλόγες μυστηριακές, που περαστικοί τις βλέπουν τη νύχτα, κυρίως στην ύπαιθρο.
Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν λοιπόν Ζώθκια. Οι Φράγκοι μην μπορώντας να προφέρουν το γράμμα θήτα το αντικατέστησαν με το γράμμα ταυ και έτσι η Ζώθκια έγινε Ζωτία. Κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας στην Κύπρο δεν υφίστατο αυτός ο διαχωρισμός και οι δύο οικισμοί σημειώνονται σε παλαιούς χάρτες ως ένας με την ονομασία Zothia αλλά και με την ονομασία Zodies (=Ζώδιες)

Saturday, 29 June 2013

ΤΟ ΔΗΜΜΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ


Ο Νέαρχος Κληρίδης γράφει για ένα αυλάκι, που ο Ρήγας της Περιστερώνας άνοιξε με εργάτες δικούς του σε μια νύχτα, που έφτανε από την Περιστερώνα ως του Μόρφου και που χωρούσε τόσο νερό, ώστε μπορούσε να παρασύρει «μιαν γομαρκάν παλλούρες», που του ζήτησε η Ρήγαινα του Μόρφου για να δεχτεί την πρόταση γάμου που της έκανε. Το αυλάκι αυτό, που έχει μήκος 7 μίλια περίπου, υπάρχει ως τα σήμερα· είναι γνωστό ως «δήμμαν του Ναού». Μ ένα δήμμα (ανάχωμα) στην όχθη του Σερράχη το αυλάκι πιάνει νερό και μ αυτό αρδεύονται τα χωράφια Πάνω και Κάτω Ζώδιας, Αργακιού και Μόρφου” .
 
No.438.
THE IRRIGATION (PRIVATE WATER) ASSOCIATION LAW.
26 cif 1049 ____34 of 1954 P.I. : T/le Irrigation Assoriation of Zodhia, Kat0 ( I ‘ Kalokerinon Neron Naou ” 7H/1‘)52. Waler) Rul~s1, 952.
It is notificd for information that at a meeting held the 24th day of May, 1959, the Irrigation Association of Zodhia, Kato (I ‘ Kalokerinon Neron Naou” Water) was dissolved pursuant to Rule 18 (4) of the Irrigation Associatioil of Zodhia, Kat0 (I ‘ Kalokerinon Neroli Naou Water) Rules, 1952. (M.P. I 150/5z.)
 
 
Απο την σελίδα της Κατωκοπίας διαβάζουμε:
 

 
 
 
 
Ο Σερράχης είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου με μήκος 55 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τη βόρεια πλευρά του Τρόοδος και χύνεται στον κόλπο της Μόρφου.
Στη πορεία του ενώνεται με πολλούς μικρότερους ποταμούς με κυριότερους τον Μερίκα , τον Ακακιότι (37 χιλ.), και τον Περιστερωνίτη (35 χιλ.), και λίγο πριν χυθεί στη θάλασσα ενώνετε με τον Οβγό (32 χιλ.).

Στη περιοχή του χωριού Κατωκοπιά ονομάζεται Βουναρούλιας εξαιτείας της μεγάλης απόθεσης πετρών στη κοίτη του.
Στον Σερράχη έχουν κατασκευαστή τέσσερα φράγματα. Το φράγμα Καλό χωριό Κλήρου, το τρίτο μεγαλύτερο της Κύπρου, χωρητικότητας 82.000 Μ3 και ύψος 9 μέτρα. Υπάρχουν και άλλα τρία μικρότερης χωρητικότητας κατασκευασμένα το 1973 (φράγμα των Μασσάρων) και το ένα πρόσφατα το 2007.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, στις εκβολές του βρήκε ο Λεόντιος, ευσεβής πολίτης από του Σόλους , τη κάσα με τα οστά των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα. Η παράδοση λέει ότι είχαν παρουσιαστεί μπροστά του οι δύο Άγιοι και του είχαν υποδείξει το μέρος που βρισκόταν η κάσα με τα οστά τους.
 
 
Ο "Ναός" ένα βαθύ αυλάκι-αγωγός που ξεκινούσε κοντά από το νεκροταφείο της Περιστερώνας πολύ κοντά στο βυζαντινό ναό των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος με κατεύθυνση από νότο προς βορά κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Σεράχη διέσχιζε τα Περιστερωνίτικαχωράφια.

Η διαδρομή αρχίζει να αλλάζει πριν την περιοχή της Κατζήλου και να ακολουθεί δυτική κατεύθυνση περνώντας μέσα από την Κατωκοπίτικη γη.

Κάπου κοντά στην γη της Μαζερής και ενώ η πορεία του ναού συνεχίζεται με δυτική κατεύθυνση περνώντας βόρια της περιοχής «Άγγουλος» με πορεία προς την Πάνω Ζώδια με ένα κάθετο "δύμμα"(δυσσιά) μέρος του αρδευτικού έργου ακολουθεί κάθετη βόρια διαδρομή προς Κατωκοπιά.


Φθάνοντας στα νοτιοδυτικά κράσπεδα του χωριού από το σπίτι του Βάσιλου Καζαντζή , ο "αύλακας" περνά από το χώρο της νέας Εκκλησίας  διασχίζει από τα νότια προς την βόριο-δυτική πλευρά του χωριού, όπου και τα τελευταία σπίτια του χωριού στο δρόμο προς το Αργάκι. Ακολουθώντας την βορειοδυτική του πορεία συναντάστην περιοχή που ευρίσκετε το υδραγωγείοτου χωριού Αργάκι- την καταληκτική πορεία του "βαθύ" .

Στην περιοχή υπάρχει ένα σύμπλεγμα με «δυσιές» που διακλαδώνουν την παροχή του νερού του χειμώνα στα περβόλια και τις καλλιέργειες τις περιοχής ενώ ένα άλλο βαθύ αυλάκι συνεχίζει με δυτική πορεία προς το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρόνικου .


Ο Νέαρχος Κληρίδης γράφει για ένα αυλάκι, που ο Ρήγας της Περιστερώνας άνοιξε με εργάτες δικούς του σε μια νύχτα, που ’φτανε από την Περιστερώνα ως του Μόρφου και που χωρούσε τόσο νερό, ώστε μπορούσε να παρασύρει «μιαν γομαρκάν παλλούρες», που του ζήτησε η Ρήγαινα του Μόρφου για να δεχτεί την πρόταση γάμου που της έκανε. Το αυλάκι αυτό, που έχει μήκος 7 μίλια περίπου, υπάρχει ως τα σήμερα· είναι γνωστό ως "δύμμα του Ναού".

Από πού πήρε το όνομα του δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε. Το γεγονός ότι ξεκινά την μακρά πορεία του από το σημείο που ευρίσκετε ο Ιερός ναός των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι την ονομασία του την οφείλει στον Βυζαντινό τούτον Ναό και ότι η κατασκευήκαι η συμπλήρωση του έργουΘα πρέπει λογικά να έχει γίνει μεταγενέστερα.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη η ονομασία προήλθε από την φράση:στον αγωγό (στον ναγώ(γό) και με την Κυπριακή τοπολαλιά αφαιρώντας το (γ) στο (ναό).

Ο Ιωάννης Πίπης και ο Πολύδωρος Κνέκνας από το Αργάκι συμφωνα με την καταγραφεί του Χ.Πίπη κατάμαρτηρούν την εξής ιστορία που διαδραματίζεται στα χρόνια του μεσαίωνα:
Οι κάτοικοι της Μόρφου, της Ζώδιας , της Κατωκοπιάς και του Αργακίου συμφώνησαν να κατασκευάσουν το δήμα του «Ναού».Τότε συνέβηκε το εξής περιστατικό.

Ο τότε Ρήγας του Αργακίου έστειλε το γιο του να φέρει το νερό για να ποτίσουν τις ελλιές που ήταν κοντά στο χωριό.
Ο γιος του Ρήγα με δύο υπαλλήλους του έκαμαν το αυλάκι, το «Λιούδιν» και γύρισαν το νερό για να ποτίσουν.
Ακολούθυσε συπλοκή με τους φρουρούς και ο γιος του Ρήγα φονεύθηκε .

Το Αργάκι επαναστάτησε και ζυτούσε εκδίκηση για τον χαμό του νέου.
Μετά από αυτό το γεγονός πέτυχαν την εξής συμφωνία.
Όταν έχει νερό ο «Ναός» το Αργάκι να δικαιούται να παίρνει μια «κόρτα» νερό από το «Λιούδιν» .
Από τότε ο Αρκάντζελος της Πάνω Ζώδιας παίρνει το νερό κάθε Δευτέρα την διάρκεια της μέρας .Την νύκτα πότιζαν οι Κατωκοπίτες και οι Πάνω Ζωδιάτες .
 
Τρίτη και Τετάρτη πότιζαν οι Μορφίτες , τη δε Πέμτη οι Κατωκοπίτες,οι Μορφίτες και οι Κάτω Ζωδιάτες .
 
 
Η ιστορία του νερού
 
H Άννα Μαραγκού γράφει το 2009 για το Αργάκι. 
 
Το θέμα του νερού, οι συχνές ανομβρίες, ακόμη και οι καταστροφικές
πλημμύρες είναι λογικό να απασχολούν τους ανθρώπους που θέλουν να προστατέψουν τις σοδειές και τις περιουσίες τους. Όταν οι χρόνοι ήταν καλοί και ο Σερράχης και ο Οφκός κατέβαιναν ορμητικοί από τα βουνά τότε οι κάτοικοι του Αργακιού πότιζαν με τα
«δήμματα», αυλάκια στα οποία μάλιστα έδιναν ονόματα. Το δήμα του «Ναού», το Ελιούδιν, η Μαρκέττα, ο Έσσω Βαθύς. Πόσες και πόσες ιστορίες για το θέμα του νερού.
Να αναφέρω αυτή που καταγράφει ο Πίπης σύμφωνα με μαρτυρία του Ιωάννη Πίπη και του Πολύδωρου Κνέκνα, που διαδραματίζεται στα χρόνια του μεσαίωνα:
Οι κάτοικοι της Μόρφου, της Ζώδιας, Κατωκοπιάς και Αργακίου συμφώνησαν να κατασκευάσουν το δήμα του «Ναού», οπότε συνέβηκε το εξής περιστατικό. Ο τότε Ρήγας του Αργακίου, που ήταν την εποχή εκείνη βασιλικό αγρόκτημα, έστειλε το γιο του
να φέρει το νερό από το δήμμα του «Ναού» για να ποτίσουν τις ελλιές που ήταν κοντά στο χωριό. Ο γιος του Ρήγα με δύο υπαλλήλους του έκαμαν το αυλάκι, το «Λιούδιν» και γύρισαν το νερό για να ποτίσουν. Έγινε συμπλοκή με τους φρουρούς και ο γιος του Ρήγα
φονεύθηκε. Τότε ολόκληρο το Αργάκι ζήτησε εκδίκηση για το χαμό του νέου, και μετά από αυτό πέτυχαν την εξής συμφωνία. Όταν έχει νερό ο «Ναός» να δικαιούται το Αργάκι να παίρνει μια «κόρτα» συνεχώς μέσω του αυλακιού το «Λιούδιν και
γύρισαν το νερό για να ποτίσουν. Έγινε συμπλοκή με τους φρουρούς και ο γιος του Ρήγα φονεύθηκε.
Τότε ολόκληρο το Αργάκι ζήτησε εκδίκηση για το χαμό του νέου, και μετά από αυτό πέτυχαν την εξής συμφωνία. Όταν έχει νερό ο «Ναός» να δικαιούται το Αργάκι να παίρνει μια «κόρτα» συνεχώς μέσω του αυλακιού το «Λιούδιν». Άλλος όρος ήταν να παίρνει ο Αρκάντζελος της Πάνω Ζώδιας όλο το νερό κάθε Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύκτα πότιζαν οι Κατωκοπίτες, και οι κάτοικοι της Πάνω Ζώδιας. Την
Τρίτη και την Τετάρτη πότιζαν οι Μορφίτες, τη δε Πέμπτη οι Κατωκοπίτες, οι Μορφίτες και οι Κατωζωδιάτες.
 
Στους νεότερους οι λέξεις «λαούμια» ή «τρυπητές» δε σημαίνουν πολλά πράγματα. Κι όμως κύριος άξονας επιβίωσης για το χωριό- όπως και για όλα τα χωριά- ήταν το θέμα του νερού. Ο Χριστόδουλος Πίπης καταγράφει ότι τα λαούμια και οι τρυπητές ανοίχτηκαν μετά το 1915. Τι ήταν; Μια σειρά από λάκκους, που απείχαν 70-80 πόδια ο
ένας από τον άλλο και ενώνονταν στον πυθμένα με τα γνωστά λαούμια. Μετρήθηκαν 294 λάκκοι, όπου ζούσαν κατά τον Πίπη, χέλια και καβούρια του γλυκού νερού. Αντιγράφω από το βιβλίο: «Στην αρχή ξεκινούσαν με τον τζεφαλόλακο, που ήταν η αρχή των λάκκων και ο πιο βαθύς. Ακολουθούσαν οι άλλοι, που τους ένωναν τα λαούμια, πυ
οδηγούσαν το νερό στην έξοδο, στο φάδι της επιφάνειας της γης, το λεγόμενο «πορτολάουμο».
 
Το έργο αυτό συντηρούσαν διάφοροι μέτοχοι, οι οποίοι ανάλογα με τις
ώρες που χρησιμοποιούσαν το νερό για πότισμα, πλήρωναν και το ανάλογο χρηματικό ποσό, που λεγόταν «καταβολή». Αλλά όπως όλα σε μια μικρή κοινότητα η ανόρυξη των λάκκων υπήρξε επεισοδιακή, γεγονός που πήρε και δημοσιότητα στις εφημερίδες της περιοχής. Από τη Φωνή της Κύπρου του 1920 διαβάζουμε: Τη πρωτοβουλία μερίδος τινός του χωρίου Αργακίου, προεξάρχοντος του φιλοπρόοδου δίδασκαλου Νεόφυτου Παπαδόπουλου και των κκ. Χριστοδούλου Λοϊζου, Ιωάννου Χαραλάπου Κωνναπή και Χατζηιώννου Παπαχριστοδούλου
εσχηματίσθη προ 5ετίας εταιρεία εξ 20 ατόμων ήτις δι εξόδων αυτής ανώρυξε λάκκους, φρέατα και υπόγειους οχετούς κατά την οδό Μασάρου και την αριστερά όχθην του χειμάρου Σέρραχου και έφερε εις την επιφάνεια αρδεύσιμον καλοκαιρινό ύδωρ ικανοποιούν τας γαίας των συμμετέχων και των λοιπών κατοίκων. Η πράξις αυτή της εταιρείας προξένησεν ζυλοτυπίαν μεταξύ των λοιπών συγχωριτών, οίτινες εσχημάτισαν νέαν εταιρεία εξ 69 ατόμων ήτις ήρξατο παραπλεύρως της παλαιάς
γραμμής ανορύττουσα νεους λάκκους και φρέατα και κατόρθωσε να αφαιρέση το καλοκαιρινό αρδεύσιμο ύδωρ εξ ού και η παλαιά εταιρεία ηναγκάσθη να κινήση κατ’αυτής αγωγή. Προ της αποπερατώσεως όμως της δίκης ειργάσθη και παλιν η παλαιά εταιρεία βαθύνουσα τους λάκκους, τα φρέατα και τους οχετούς και κατώρθωσε να αφαιρέσει το καλοκαιρινό νερόν εκ της άλλης γραμμής δια της επιδέξιου εργασίας ικανωτάτου πρακτικού υδραυλικού Μουσταφά Ιβραχήμ εκ Λακατάμιας και τη δραστηρία ενέργεια του συμμετόχου της παλαιάς εταιρείας κ. Χριστόδουλου Λοϊζου. Ούτως είχαν τα πράγματα ότι επιτέλους επήλθε συμβιβασμός
μεταξύ των δύο εταιρειών, δικαιούμενων να αρδεύωσιν εναλλάξ ανά 185 ώρας ούτως ώστε η κάθε εταιρεία θα έχει την επιτροπήν αυτής και τα προκυψώμενα έξοδα να πληρώνονται εξ ίσου κατά τα ώρας εκάστου συμμετόχου».
Το σύστημα αυτό άρδευσης κράτησε μέχρι το 1950. Η Ελένη Πρωτοπαπά γράφει ότι πολλοί χωριανοί ακόμα και παιδιά εργαζόταν στα λαγούμια του χωριού. Ορισμένοι εργαζόταν για χρήματα, άλλοι για να εξοφλούν τους φόρους τους και ορισμένοι εργαζόταν για να δικαιούνται μερίδιο- συμμετοχή στη νέο συνεταιρισμό που θα δημιουργείτο. Τα λαγούμια δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες γεωργικής ανάπτυξης στο Αργάκι. Οι χωριανοί, γράφει η Ελένη Πρωτοπαπά, μπορούσαν πλέον να καλλιεργούν και καλοκαιρινές φυτείες. Μπορούσαν να φυτεύουν πατάτες δυο φορές το χρόνο. Άρχισαν να καλλιεργούν και φασόλια που απαιτούσαν
πολύ νερό. Το καλοκαίρι όλη περιοχή φύτευε καρπούζια τα οποία πωλούσαν σε όλη τη Κύπρο. Η ανάπτυξη του υδατικού συστήματος στο χωριό σύντομα έφερε και την καλλιέργεια βαμβακιού και λιναριού τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για ανάπτυξη βιοτεχνίας στο χωριό για την επεξεργασία τους. Βλέπουμε την επεξεργασία του λιναριού σε κλωστή για παράδειγμα ( με το αδράχτι) την οποία είτε πωλούσαν για φτάσει στα
Λεύκαρα, είτε οι χωριανοί έφτιαχναν με αυτή τα δικά τους αντικείμενα όπως στρατούρια, σχοινιά. Η βιοτεχνία επεξεργασίας του λιναριού ανθούσε στη περιοχή μέχρι το τέλος του πολέμου.
 
Οι αλλαγές της δεκαετίας του 50.
Από το 1950 και μετά όταν άρχισε η μηχανική πια άντληση του νερού το τοπίο στο Αργάκι αλλάζει. Οι φυτείες των εσπεριδοειδών αντικατέστησαν τον παραδοσιακό και επίφοβο σιτοβολώνα, οι ανάγκες του νερού για το σύνολο της περιοχής αυξήθηκαν κατακόρυφα και το συνεταιρικό νερό δεν έφθανε για όλους. Μετά το 1960 είχε κατασκευαστεί και ο υδατοφράκτης του Μόρφου, ενώ η περιοχή του Αργακίου αντιμετώπιζε ακόμη προβλήματα στην άρδευση. Προοδευτικοί κάτοικοι του χωριού πρότειναν την κατασκευή ακόμη ενός υδατοφράκτη – των Μασάρων- για τις ανάγκες ολόκληρης της περιοχής ο οποίος μετά από αρκετές περιπέτειες ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1973. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια
των εσπεριδοειδών, και οι εξαγωγές και το πολύτιμο χρήμα εισρέει στο χωριό. Οι Αργακίτες παρ’όλους τους νεωτερισμούς που βοηθούν σημαντικά τη ζωή τους παραμένουν σταθεροί και ακλόνητοι στην παράδοση. Επιμένουν να νοματίζουν τα χωράφια και τα περβόλια τους. Μαθαίνω για το Βαθύ, το Βυζατζέρι, το Καρκώτικο, το
Λαξίδι, το Μεγάλο Περιβόλι.
Παρόλα αυτά το ποσοστό των γεωργών θα μειωθεί από το 58% στο 40%, ενώ αύξηση θα σημειώσει η εργασία που σχετίζεται με την ευρύτερη κοινωνία, δάσκαλοι, αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, και φθάνει το 10% του ανδρικού εργατικού δυναμικού. Η γεωργία δηλαδή συνεχίζει να είναι η κύρια ασχολία διαβίωσης, ενώ η πλειοψηφία του εργατικού
δυναμικού εργάζεται για τις βασικές βιοτικές ανάγκες σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα στις εξαγωγικές βιομηχανίες, όπως στα μεταλλεία, στην ελαφριά βιομηχανία, και κυρίως πασχολούνται στην κυβέρνηση.
 
Στα αμέσως επόμενα χρόνια του αγώνα του 55-59 το Αργάκι δίνει έντονα το παρών του και οι ιστορίες, είναι όλες μαζεμένες στο βιβλίο του Πίπη, και προέρχονται από περιγραφές των ιδίων των αγωνιστών. Είναι ενδεικτικές των δύσκολων χρόνων αλλά και της τόλμης και της αυτοθυσίας του χωριού. Μετά την ανεξαρτησία οι αλλαγές στον κοινωνικό περίγυρο αποκτούν πια αστραπιαίες ταχύτητες. Τα τρακτέρ κάνουν τη εμφάνισή τους, και η περιγραφή της σχέσης τους με
τους νεαρούς ιδιαίτερα του χωριού καταγράφεται από τον Πήτερ Λοϊζου: Όπως οι αουμπόηδες ξεπέζευαν από το άλογό τους και βρίσκονταν σε κλάσματα δευτερολέπτου κατά γης, έτσι και οι νεαροί στο Αργάκι. Έφθαναν με μεγάλη ταχύτητα στην κεντρική πλατεία, στάθμευαν με τρόπο εντυπωσιακό και πριν ακόμη κλείσει η μηχανή του βρίσκονταν στο καφενείο. Δικαίως το Αργάκι απέκτησε το ζηλευτό τίτλο Μικρό Τέξας.
Στη μικρή «κώμη Αργακίου» όπως λέει και Μενάρδος η ζωή κυλούσε με γοργούς
ρυθμούς μέχρι το ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, οι Αργακιώτες δίνουν δυναμικά το παρών τους στα δρώμενα του τόπου, από τα Πολεμίδια όπου είναι προσωρινά εγκατεστημένοι οι περισσότεροι μέχρι την Δερύνεια.
 
Στη μικρή «κώμη Αργακίου» όπως λέει και Μενάρδος η ζωή κυλούσε με γοργούς ρυθμούς μέχρι το ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, οι Αργακιώτες δίνουν δυναμικά το παρών τους στα δρώμενα του τόπου, από τα Πολεμίδια όπου είναι προσωρινά εγκατεστημένοι οι περισσότεροι μέχρι την Δερύνεια. Σκοπός και στόχος τους η διατήρηση της μνήμης και η προσπάθεια να κρατήσουν τους
συγχωριανούς ενωμένους για να ατενίσουν μαζί και με αισιοδοξία το μέλλον του χωριού, αλλά και του τόπου μας γενικά.