Σελίδες
▼
Monday, 26 September 2016
Saturday, 24 September 2016
Εφημερίδα "Ζωδιάτικα Νέα" έκδοση Ιούλιος-Αύγουστος
Διαβάστε στην εφημερίδα "Ζωδιάτικα Νέα" που κυκλοφορεί (τεύχος Ιούλιος-Αύγουστος)
- Πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στο Συμβούλιο του CERN-Πάνου Ράζη καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου και Επιστημονικού Εκπροσώπου της Κύπρου στο CERN
- Τα κρυμμένα προφητικά σύμβολα στην Αγία Σοφία
- Πορεία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού-άρθρο του Χάρη Τοούλα
- Το επικό στοιχείο στην ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη-του Δρ. Κλέιτου Ιωαννίδη
- Τα 10 πιο θανατηφόρα ψάρια στην Κύπρο-έρευνα/επιμέλεια Κυριάκος Ανδρέου
- Πλάτων, ο φιλόσοφος των φιλοσόφων-του Σπύρου Λυμπουρή, Πολιτκού Μηχανικού
- Οι Υδρογονάθρακες στην Κύπρο-Σόλων Κασίνης Βουλευτής Λευκωσίας
- Το έμβλημα του Μουκτάρη της Πάνω Ζώδιας-του Χρίστου Χριστοδούλου
- Ιάκωβος Πατάτσος-Βασίλη Χαραλάμπους
Διαβάστε επίσης:
- Συνταγές μαγειρικής της Στέλλας Μαλούππα
- Ο Γεώργιος Πρωτοπαπάς και η γυναίκα του Ειρήνη απο την Κάτω Ζώδια
- Στιγμιότυπα απο την Εκδήλωση του Λαογραφικού Ομίλου Ζωδιατών
- Κυπριακή διάλεκτος, η μοναδική ζωντανή ελληνική διάλεκτος
- Αφιέρωμα Κλέανθης Παλαιολόγος
- Μικρά φυσικά και πρακτικά μυστικά
- Φύσης-Γλυστιρίδα-άντρακλα ως θεραπευτικό φυτό
- Η λειτουργία του ιδρύματος Μέτικαλέρτ στην Κύπρο
Η εφημερίδα Ζωδιάτικα Νέα είναι εκφραστικό όργανο του Αθλητικού και Λαογραφικού Ομίλου Ζωδιατών. Μια αξιόλογη δουλειά που εκδίδεται διμηνιαία και περιέχει συγγράμματα, άρθρα και αφιερώματα απο επιστημονικούς συνεργάτες.
Για εγγραφή ως συνδρομήτες επικοινωνήστε:
Τηλ: 99 993592
email: zodhia@gmail.com
Τ.Θ. 29185, 1622 Λευκωσία
Wednesday, 21 September 2016
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΤΙΚΑΛΕΡΤ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
Του Κώστα Χατζηγιάννη
Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος ΜέτικΑλέρτ Κύπρου
Συνεχείς στόχοι του ΜέτικΑλέρτ και των πολλών εθελοντών είναι η δραστηριοποίηση όλων μας για να αυξήσουμε, με την επιδιωκόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού, ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες μας προς του συνανθρώπους μας και την προστασία που προσφέρει η μεταλλική ταυτότητα του ΜέτικΑλέρτ προς τις 16 χιλιάδες μέλη που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή αλλεργία ή είναι εθελοντές δότες οργάνων.
Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια γόνιμης σταδιοδρομίας του Ιδρύματος ΜέτικΑλέρτ Κύπρου και συνοψίζοντας το τι έχει πετύχει το μη κερδοσκοπικό αυτό Ίδρυμα, αξίζει τον κόπο να υπογραμμισθούν οι τρόποι λειτουργίας, οι μέθοδοι κα οι λόγοι που βοήθησαν και συνέβαλαν στην επιτυχία του.
Το πρόγραμμα ΜέτικΑλέρτ, με πρωτοβουλία του μ.Τάκη Γεωργίου, τότε Κυβερνήτη του Θέματος 117, άρχισε τη λειτουργία του στην Κύπρο το 1975 ως μια συνεχής δραστηριότητα των λεσχών Λάιονς της Κύπρου. Αυτό έγινε μετά που διαπιστώθηκε ότι χρειαζόταν και στον τόπο μας το εξαίρετο αυτό μέσο αποκάλυψης, σε ώρα ανάγκης, ιατρικών προβλημάτων, αλλεργιών κλπ., που αν δεν γνωστοποιηθούν έγκαιρα στο γιατρό ή το προσωπικό ενός νοσοκομείου ή κλινικής μπορεί να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στην υγεία ενός ατόμου, χωρίς να αποκλείεται και ο κίνδυνος θανάτου. Η μεταλλική ταυτότητα ΜέτικΑλέρτ στο χέρι ή στο λαιμό ενός τραυματία ή ασθενούς θα αποκαλύψει στο γιατρό τυχόν πρόβλημα υγείας ή αλλεργίας και έτσι αποφεύγονται δυσάρεστες περιπτώσεις προβλημάτων ιατρικής φύσεως που το ΜέτικΑλέρτ προστατεύει με τη μεταλλική του ταυτότητα. Αν τα προβλήματα αυτά δεν υπήρχε τρόπος να αποκαλυφθούν σε μια ώρα ανάγκης, οι συνέπειες μπορεί να ήσαν σοβαρές φτάνοντας και μέχρι τον κίνδυνο για την ίδια τη ζωή. Ανάμεσα στα προβλήματα που έχουν καλυφθεί από το ΜέτικΑλέρτ είναι σε αδρές γραμμές, τα ακόλουθα:
• Αλλεργίες στην πενικιλίνη, σουλφοναμίδες, ασπιρίνη, κεντρίσματα εντόμων, τετρακυκλίνες και άλλα φαρμακευτικά κατασκευάσματα.
• Περιπτώσεις διαβήτη που εξαρτάται ή όχι από την ινσουλίνη.
• Άτομα με βηματοδότη ή που έχουν υποβληθεί σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς ή άτομα με άσθμα, έλκος, προβλήματα νεφρών, επιληψία, γλαύκωμα, θαλασσαιμία, ψευδοχοληνεστέραση, όσοι φοράνε φακούς επαφής.
• Άτομα που υποφέρουν από κλειστοφοβία ή την ασθένεια «Alzheimer», τυφλοί, κωφάλαλοι και πολλά άλλα ιατρικά προβλήματα και εθελοντές δότες οργάνων σώματος.
Ανάμεσα στα 8 εκατομμύρια μέλη σε διάφορες χώρες του κόσμου, υπάρχουν και πάνω από 16 χιλιάδες άτομα στην Κύπρο που προστατεύονται με την μεταλλική ταυτότητα του ΜέτικΑλέρτ γιατί εμπιστεύθηκαν το πρόγραμμα του και απέκτησαν την ταυτότητα του. Αναμφίβολα το πρόγραμμα μας στα 41 χρόνια λειτουργίας του κάνει διαρκώς βήματα προς τα εμπρός και αυξάνει τα άτομα που το εμπιστεύονται και κτίζει γερά θεμέλια που του επιτρέπουν να κάνει νέες προεκτάσεις και βελτιώσεις στην όλη δομή και τρόπους λειτουργίας και οργανωτικής επάρκειας του.
Όπως είναι γνωστό το Ίδρυμα ΜέτικΑλέρτ είναι ένα Ίδρυμα που δεν αποβλέπει στο κέρδος και λειτουργεί με τη βοήθεια και συμπαράσταση εθελοντών που προέρχονται από διάφορες οργανώσεις και υπηρεσίες που συνειδητοποίησαν τη χρησιμότητα και το ρόλο του ΜέτικΑλέρτ. Οι λέσχες Λάιονς της Κύπρου υιοθέτησαν το πρόγραμμα ως μια διαρκή δραστηριότητα τους, το Υπουργείο Υγείας το έθεσε υπό την αιγίδα του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παρέχει την αμέριστη συνεργασία του, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος κινητοποιήθηκε για να προσφέρει τη βοήθεια του, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας, ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος, ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος και πολλές άλλες οργανώσεις και σώματα συστρατεύτηκαν για να προωθηθεί το ΜέτικΑλέρτ και να αυξήσει την προστασία που προσφέρει σε συνεχώς περισσότερους συνανθρώπους μας.
Έτσι το ΜέτικΑλέρτ έφτασε σήμερα στα ψηλά αυτά επίπεδα χάρις στη βοήθεια και συμπαράσταση των εθελοντών, μελών του Συμβουλίου Διαχειριστών του Ιδρύματος που είναι εκπρόσωποι διαφόρων Υπηρεσιών ή Οργανώσεων και των Λεσχών Λάιονς της Κύπρου.
Οι υπηρεσίες όλων μας ως εθελοντών στο αγαθοεργό έργο του ΜέτικΑλέρτ είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες γιατί ο καθένας από οποιαδήποτε έπαλξη μπορεί να προσφέρει βοήθεια και συμπαράσταση στο έργο του Ιδρύματος για να αυξήσει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο. Ο ρόλος και η συμβολή των εθελοντών αξιοποιούνται ποικιλότροπα όπως:-
• Δραστηριοποίηση για ευαισθητοποίηση του κοινού για την ωφελιμότητα της μεταλλικής ταυτότητας του ΜέτικΑλέρτ.
• Προσφορά εθελοντικής εργασίας στα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία του Ιδρύματος – Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος και Παραλίμνι.
• Διανομή κατατοπιστικών φυλλαδίων και αιτήσεων εγγραφής κυρίως σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, φαρμακεία κλπ.
• Οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων για ενημέρωση του κοινού για τους σκοπούς του Ιδρύματος.
• Οργάνωση δραστηριοτήτων/εκδηλώσεων για είσπραξη λεφτών για τους σκοπούς του Ιδρύματος.
• Στελέχωση κλιμακίων σε νοσοκομεία και κλινικές για βοήθεια ασθενών στη συμπλήρωση εντύπων εγγραφής του ΜέτικΑλέρτ.
• Εκστρατείες διαφώτισης του κοινού με αφορμή διάφορα γεγονότα π.χ. Συνέδρια, Εβδομάδα ΜέτικΑλέρτ κτλ.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης η δωρεάν παροχή υπηρεσίας 24ωρης τηλεφωνικής πληροφόρησης που εθελοντικά προσφέρει η Εταιρεία «G4S» και την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Πρέπει να αναφερθεί ότι το ΜέτικΑλέρτ έχει τη δική του ιστοσελίδα στο διαδύκτιο (www.medicalertcyprus.com), και ηλεκτρον. αλληλογραφία (medicalert@cytanet.com.cy). Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δοθούν παράλληλα από το τηλέφωνο του Γραφείου του Ιδρύματος 22 31 51 13.
Το Ίδρυμα μας εκτιμά την προσφορά των εθελοντών και φίλων και επιβραβεύει τα άτομα που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σκοπούς του ΜέτικΑλέρτ με την πλακέτα του «Εθελοντή της Χρονιάς» και την πλακέτα του «Φίλου του ΜέτικΑλέρτ» και τις Λέσχες Λάιονς που δραστηριοποιούνται για εγγραφή μελών στο ΜέτικΑλέρτ.
Ο Εθελοντισμός, προϋποθέτει ανθρωπιά και αγάπη τα οποία οι Λάιονς ως εθελοντές διαθέτουν και έτσι συμβάλλουν στην προσφορά του ΜέτικΑλέρτ στους συνανθρώπους μας που χρειάζονται την προστατευτική του ταυτότητα. Όλοι λοιπόν μπορούμε συλλογικά να προσφέρουμε υπηρεσίες και να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το Ίδρυμα ΜέτικΑλέρτ για να μπορέσει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες του προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Αύγουστος, 2016
ΙΣΤΙΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MEDICALERT CYPRUS
Monday, 19 September 2016
Ασίλ Ναδίρ: Μέρος II
Σε παλιότερο άρθρο στο ιστολόγιο μας είχαμε κάνει αναφορά για τον Ασίλ Ναδίρ και την εκμετάλλευση των περιουσιών της Ζωδιάτικης γής για εξαγωγές εσπεριδοειδών. Μετά την φυγή του απο την Αγγλία και το ρεσιτάλ μετάθεσης του για εκδίκαση στην Τουρκία και σταδιακά την απελευθέρωση του στο ψευδροκρατός. Είχαμε επίσης σημειώσει ότι δεν θα αργήσει την ενασχόληση με τα κοινά. Δεν άργησε λοιπόν το επιχειρηματικό του μπάσιμο στις επιχειρήσεις και ανάλαβε την διαχείριση του αεροδρομίου του Λευκονοίκου. Βλέπετε για όσους υπολογίζουν για λύση λογαριάζουν χωρίς τον μελλοντικό 'πρόεδρο' καθώς οι Τ/Κ και ειδικά οι έποικοι βλέπουν τον Ασίλ ως το επόμενο 'Πρόεδρο' τους.
Τη διαχείριση του παράνομου στρατιωτικού αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο ανέλαβε ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Μιλλιέτ” ο Ασίλ Ναδίρ είχε ζητήσει τη διαχείριση του παράνομου στρατιωτικού αεροδρομίου και το 2010, ωστόσο δεν κατάφερε να επενδύσει λόγω της ποινής του.
Η εφημερίδα γράφει πως ενώ ο λεγόμενος "υπουργός συγκοινωνιών" Κεμάλ Ντουρούςτ σχολιάζει ότι επιστρέφει ο παλιός Ασίλ Ναδίρ, κύκλοι της οικογένειάς του λένε ότι ο ίδιος αναφέρει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να επενδύσει στη χώρα του.
Ο Κεμάλ Ντουρούστ αναφέρει ότι η διαχείριση του αεροδρομίου δόθηκε στο Ναδίρ "για το συμφέρον της χώρας". Όπως είπε, το αεροδρόμιο ήταν σε ανενεργή κατάσταση. "Στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία. Το αεροδρόμιο θα μετατραπεί σε κέντρο εισαγωγών και εξαγωγών. Η διαχείριση του από τον διεθνούς φήμης επιχειρηματία μας θα είναι μεγάλο κέρδος για τους Τ/κ", ανέφερε. Πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως.
"Ο Ασίλ μπέη πιστεύει στη χώρα του. Η διεθνής κοινότητα τον αναγνωρίζει. Εμείς ως `κυβέρνηση` πιστεύουμε ότι ο Ασίλ Ναδίρ θα επιστρέψει στις παλιές του μέρες. Μας είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την ανάπτυξη της βόρειας Κύπρου", ανέφερε ο κ. Ντουρούστ.
Πηγές της “Μιλλιέτ” αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Ναδίρ λέει πως θα συνεχίσει τις επενδύσεις τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην Τουρκία. Τον ενδιαφέρουν πολύ οι σχέσεις με την Τουρκία και επισημαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παρακολούθησε στενά την υπόθεσή του και μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ έκαναν ενέργειες ώστε να δικαστεί στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μεταφέρθηκε στην Τουρκία και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Ασίλ Ναδίρ θα μπορεί για 20 χρόνια να κάνει μεταφορές υλικών αγαθών από το παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, όχι όμως και επιβατών.
Το συσκευαστήριο εσπεριδοειδών στην Κάτω Ζώδια που άνηκε στην ΣΕΒΙΓΕΠ και δόθηκε στον Ασίλ Ναδίρ
Χάρτης με τις επιχειρήσεις του Ασίλ Ναδίρ στην Κύπρο
Wednesday, 14 September 2016
ΥΨΩΣΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
"Χαίροις, ὁ ζωηφόρος Σταυρός, τῆς εὐσεβείας τὸ ἀήττητον τρόπαιον, ἡ θύρα τοῦ παραδείσου, ὁ τῶν πιστῶν στηριγμός, τὸ τῆς Ἐκκλησίας περιτείχισμα"
Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου τιμούμε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου. Λαμπρὴ πανήγυρη καὶ ἡμέρα πανσεβάσμια ἡ σημερινή, ἀγαπητοὶ ἐν Κυρίῳ ἀδελφοί. Ἡ σεμνὴ τῶν Ὀρθοδόξων ὁμήγυρη, ἡ ἁγία Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, ἐπιτελεῖ σήμερα μία ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες ἑορτές της: Τὴν παγκόσμια Ὕψωση τοῦ Τιμίου Σταυροῦ τοῦ Χριστοῦ μας. Γι’ αὐτὸ κι ἐμεῖς συναθροισθήκαμε στὸν ἅγιο τοῦτο καὶ παλαιὸ ναό, ποὺ τιμᾶται στὸ ὄνομα τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, γιὰ νὰ τιμήσουμε τὸ Ξύλον τῆς Ζωῆς, γιὰ νὰ δοξάσουμε τὸν Κύριο, ποὺ σταυρώθηκε πάνω σ’ αὐτὸν καὶ μᾶς ἔσωσε, μᾶς ἁγίασε μὲ τὸ πανάγιό Του αἷμα, ποὺ ἔχυσε ἀπὸ ἀγάπη γιὰ μᾶς τὸν καιρὸ τοῦ ἀχράντου Πάθους Του.
Σαν σήμερα πρίν την εσιβολή γιόρταζε η Κάτω Ζώδια και η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Μια απο τις μεγαλύτερες εορτές στην Κάτω Ζώδια ήταν και η γιορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού κατά την οποία γινότανε εσπερεινός και θεία λειτουργία στην ομόνυμη εκκλησία και ακολούθως μεγάλη πανήγυρι.
Η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που χτίστηκε ως τάμα έχει μετατραπεί απο τους Τούρκος σε τζαμί ως μέρος της επιχείρησης αφανισμού του Χριστιανικού στοιχείου.
Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού όπως είναι σήμερα.
Όμως ποιά είναι η πραγματική ύψωσης του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζουμε.
Ιστορική αναδρόμη:
Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.
Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.
Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.
Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελείτο κατ' εξοχήν "όπλον κατά του διαβόλου".
Ορισμένοι Συναξαριστές, αυτή την ημέρα, αναφέρουν και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον βασιλιά Ηράκλειο, πού είχε νικήσει και ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό από τους Αβάρους, οι οποίοι τον είχαν αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.