Σελίδες

Saturday, 19 October 2013

Οι Ζωδιάτες τίμησαν τον Ανδρέα Χατζηβασιλείου

 
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Παγκοινοτική Κίνηση Ζώδιας, τίμησαν τον αθλητή του πνεύματος και της ψυχής, τον άνθρωπο και εκπαιδευτικό Ανδρέα Χατζηβασιλείου, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στις 18 Οκτωβρίου υπό τον τίτλο «Ένας Ύμνος στο Ολυμπιακό Ιδεώδες, μέσα από το έργο του Ανδρέα Χατζηβασιλείου». Παρόντες εκπρόσωποι της Θρησκευτικής, Πολιτικής και Αθλητικής ηγεσίας του τόπου. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Προεδρεύοντας της Βουλής, εκ μέρους του Προέδρου Γιαννάκη Ομήρου, βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής. Παρόντες επίσης ο  Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νέοφυτος, ο βουλευτής κ. Ρίκκος Μαππουρίδης,  ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Πάμπος Στυλιανού και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης, ο πρώην Ευρωβουλευτής κ. Γιαννάκης Μάτσης, και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων κ. Ανδρέας Παπαπολυβίου. Η αίθουσα «ευ αγωνίζεσθαι» κατακλείστηκε από ανθρώπους του αθλητισμού, εκπαιδευτικούς και συγχωριανούς του Ζωδιάτη στην καταγωγή Ανδρέα Χατζηβασιλείου.

Τη ζωή και το έργο του κ. Χατζηβασιλείου, παρουσίασε η φιλόλογος, εκπαιδευτικός κ. Θεώνη Αλεξάνδρου που αναφέρθηκε διεξοδικά στην αθλητική και εκπαιδευτική πορεία του τιμώμενου, με ιδιαίτερη έμφαση στις αθλητικές του επιτυχίες, τις τιμητικές διακρίσεις και επιδόσεις, καθώς και στο συγγραφικό του έργο, στην κορωνίδα του οποίου βρίσκεται η τετράτομη έκδοση «Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού», που περιλαμβάνει την περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι το 1960.

Το σκεπτικό της βράβευσης του Ανδρέα Χατζηβασιλείου, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Παγκοινοτικής Κίνησης Ζώδιας κ. Κώστας Χατζηγιάννης και στη συνέχεια του απονεμήθηκε Πινακίδα από τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, καθώς και αντίστοιχη Περγαμηνή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιο Ιωαννίδη.   

Στην αντιφώνηση του ο κ. Χατζηβασιλείου ευχαρίστησε τους διοργανωτές, και συγκλόνισε τους παρευρισκομένους αναφερόμενος σε όσα τον καθοδηγούσαν όλα αυτά τα χρόνια στη χάραξη του δρόμου που οδήγησε στις ευτυχισμένες μέρες της αθλητικής και εκπαιδευτικής του ζωής : «Βρέθηκα σε ένα στρατό ειρηνικό, με όπλα την πίστη, την καλωσύνη, τον ανθρωπισμό, την αποφασιστικότητα και την Iώβειoν υπομονή. Πίστευα και πιστεύω, πως ο δρόμος της ευτυχίας του κάθε ανθρώπου, περνά απαραίτητα μέσα από την κοινωνία και το έθνος, και η ατομική του πρόοδος εξαρτάται από την εξυπηρέτηση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων των συνανθρώπων του. Γνώριζα και γνωρίζω πως καμιά πρόοδος του ατόμου όσο ψηλά κι’ αν ανέβει στο κοινωνικό οικοδόμημα δεν συνοδεύεται από την ευτυχία και την ψυχική τελειότητα, αν δεν διαθέσει για το σύνολο όσα απέκτησε με την ατομικήν του προσπάθεια και δεν δώσει τον εαυτόν του προς εξυπηρέτησιν των άλλων.
Σ’ ολόκληρο τον κόσμο σήμερα, οι ελπίδες και οι απογοητεύσεις είναι πολύ όμοιες και μας συνδέουν άρρηκτα σε μιαν ενότητα, που δεν μπορεί να την αντιληφθεί κανένας με γυμνό μάτι. Γι’ αυτό ας κρατήσουμε τις σκέψεις μας στραμμένες στο πνευματικό ιδεώδες, και ας μην παρασυρώμεθα από τον εγωισμό μας, και να θυμώμαστε πάντα, πως οι ελπίδες ενός παιδιού, είναι ελπίδες όλων των παιδιών και πως το μεγαλείο μιας ανθρώπινης καρδιάς περικλείει το μεγαλείο ολοκλήρου της ανθρωπότητας …»
 


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ματθαίου Καριόλου, που εκτέλεσαν η Μαρία Μαλακούνα και η Αννήσια Ιακώβου. Τα δύο κορίτσια, συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και συνοδεύονταν στο πιάνο από την κα Καταλίνα Τεϊκάν. Η προετοιμασία του προγράμματος τελούσε υπό την ευθύνη του Μενέλαου Μενελάου.
 
 


ΠΗΓΗ
 

Thursday, 3 October 2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ, ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ "ΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΓΙΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ"



Έκθεση, με θέμα "Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει", θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις 23 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ιδιαίτερη τιμή για την κατεχόμενη Μόρφου, της οποίας ο άγιος Μάμας είναι ο πολιούχος της, καθώς και για τους εκτοπισμένους από τις πατρογονικές εστίες κατοίκους της.
Ο Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης ύστερα από σχετική πρόσκληση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.
Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της 4ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δράσης των πέντε μουσείων της πόλης, "Κίνηση 5Μ".
Η έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάζει την ευρεία διάδοση της τιμής ενός αγίου, που παραμένει "ζωντανή" σε διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου.
Αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό καλύπτουν την περίοδο από τον 6ο αιώνα έως τις μέρες μας.
Στον καθεδρικό ναό αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, βρίσκεται η σαρκοφάγος του (3ος μ.Χ. αιώνας), ενώ τμήμα της τιμίας κάρας του, στον ομώνυμο καθεδρικό ναό, στην πόλη Langres της Γαλλίας.
Αρχικά, δίνεται το στίγμα της ταυτότητας του αγίου, που μαρτύρησε στην Καισάρεια της Μ. Ασίας στα χρόνια του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.) και γίνεται αναφορά στην καταγωγή του εικονογραφικού τύπου του ως έφηβου βοσκού.
Το κύριο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στη διάδοση της τιμής του αγίου Μάμαντος στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του αγίου με τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης άγιο Δημήτριο, τονίζοντας την ιδιότητα του μυροβλήτη και ιαματικού αγίου. Η έκθεση κλείνει, παρουσιάζοντας την εξάπλωση της τιμής στη μεσαιωνική Δύση.
Μέσα από ναούς, τοιχογραφίες, εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, θρησκευτικές πανηγύρεις, τοπωνύμια προβάλλεται μία ενιαία λατρευτική παράδοση, που επιβιώνει σε περιοχές της Μεσογείου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο δρ. Νικόλαος Μπονόβας, Αρχαιολόγος ΜΒΠ. Από τη Μητρόπολη Μόρφου υπεύθυνος είναι ο βυζαντινολόγος, δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου.
Έκτος από τη Μητρόπολη Μόρφου, κειμήλια πρόσφεραν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Μητροπόλεις και Μονές από την Κύπρο, το Άγιον Όρος και Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Ελλάδας.
Επίσης, θα παρουσιαστούν εκθέματα από τη Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, τη Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη, τη Συλλογή Αρσέν & Ρουπέν Καλφαγιά. Επίσης από τα εξής μουσεία και άλλους φορείς: Museo Correr, Yale University Art Gallery, Agence photographique, Reunion des Musees Nationaux, Picture Library, National Gallery London κ.ά.


ΠΗΓΗ